TY - JOUR JF - rap JO - rap VL - 12 IS - 31 PY - 2021 Y1 - 2021/4/01 TI - Effects of Treatment by Beam Electron and Alkaline Hydrogen Peroxide on the Nutritional Value of Date Kernel Powder in Ruminants TT - تأثیر عمل آوری با پرتو الکترون و پراکسید هیدروژن قلیایی بر ارزش تغذیه‌ای پودر هسته خرما در نشخوارکنندگان N2 - آزمایش حاضر با هدف استفاده از پرتو الکترون (پرتو) و پراکسید هیدروژن قلیایی (پراکسید هیدروژن) برای بهبود ارزش تغذیه ­ای پودر هسته خرما برای دام‌های نشخوار کننده انجام شد. پودر هسته خرما با امواج الکترون با دزهای صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ و ۱۲۵ کیلوگری پرتودهی شدند. سپس هسته‌های خرمای پرتودهی شده در قالب یک آزمایش فاکتوریل ۳×۶ با پراکسید هیدروژن قلیایی ۱ و ۲ درصد عمل‌آوری شدند. فرآسنجه‌های هضمی و تخمیری پودر هسته خرما با استفاده از روش‌های هضم دو مرحله‌ای و تولید گاز اندازه‌‌گیری شدند. در مقایسه با شاهد، اثر اصلی پرتودهی با الکترون منجر به کاهش درصد NDF و ADF، افزایش معنی‌دار پتانسیل تولید گاز، عامل تفکیک، ماده آلی واقعا تجزیه شده، تولید توده زنده میکروبی و نیز افزایش قابلیت هضم ماده خشک،NDF و ADF هسته خرما شد (0/05>p) و تیمار۱۰۰ کیلو‌گری بهترین نتایج را داشت (0/05>p). اثر اصلی پراکسید هیدروژن شامل کاهش معنی‌دار درصد ماده خشک، ماده آلی و افزایش پتانسیل تولید گاز، قابلیت هضم ماده خشک،NDF و ADF پودر هسته خرما بود (0/05>p). در مقایسه با تیمار شاهد، عمل‌آوری پودر هسته خرمای پرتودهی شده با پراکسید هیدروژن (اثر متقابل) باعث کاهش درصد مواد مغذی (به­ جز خاکستر)، افزایش فراسنجه‌های تولید گاز و قابلیت هضم مواد مغذی شد. این کاهش یا افزایش در مورد برخی از تیمارها معنی‌دار و در مورد برخی دیگر از تیمارها بدون تغییر بود. اما در مورد اغلب فراسنجه‌ها، در حین عمل‌آوری پودر هسته خرما پرتودهی شده در دز‌های بالا (۱۰۰ یا گاهی ۱۲۵ کیلوگری) با سطوح مختلف پراکسید هیدروژن برترین نتایج حاصل شد. در مجموع، عمل‌آوری با پرتو الکترون به‌تنهایی باعث بهبود ارزش تغذیه‌ای پودر هسته خرما شد، اما هنگام عمل‌آوری پودر هسته خرمای پرتودهی شده با پراکسید هیدروژن (اثر متقابل) تأثیر افزایشی قابل توجه نبود. بنابراین، طبق نتایج آزمایش حاضر، بهترین دز برای بهبود ارزش تغذیه‌ای پودر هسته خرما ۱۰۰ کیلوگری با و بدون پراکسید هیدروژن ۲ درصد بود. SP - 60 EP - 68 AU - Chaji, Morteza AU - Khenifer, Hassan AD - Department of Animal Science, Agricultural Sciences and Natural Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan KW - Beam electron KW - Chemical composition KW - Digestibility KW - Microbial biomass production KW - Potential of gas production UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1082-fa.html DO - 10.52547/rap.12.31.60 ER -