TY - JOUR JF - rap JO - rap VL - 13 IS - 37 PY - 2022 Y1 - 2022/11/01 TI - Evaluation of the Nutritional Value of Ammoniated Wheat Straw by Anhydrous Ammonia in Fattening Calves Feeding TT - بررسی ارزش تغذیه ای کاه گندم عمل آوری شده با گاز آمونیاک در تغذیه گوساله های پرواری N2 - چکیده مبسوط مقدمه و هدف: عمل‌آوری محصولات فرعی کشاورزی برای تغذیه دام می‌تواند عرضه خوراک دام را بدون افزایش سطح تولید فعلی و صرفاً با بهبود بهره‌وری از طریق ارتقای کارایی انرژی و حفظ آن در زنجیره تامین غذا افزایش دهد و همزمان از نگرانی­ های مدیریت پسماند، امنیت غذایی، محدودیت منابع و حفظ محیط زیست بکاهد. در نتیجه این عمل­ آوری، رقابت انسان و دام برای غذا تقلیل یافته و قیمت تمام شده خوراک کاهش می‌یابد. مواد و روش‌ها: این آزمایش طی دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، کاه گندم با گاز آمونیاک در سطوح صفر ، 2، 2/5و 3 درصد ماده خشک و رطوبت با سطوح صفر، 20، 25 و 30 درصد در قالب یک آزمایش فاکتوریل عمل‌آوری شد و ترکیب شیمیایی و گوارش پذیری نمونه‌ها تعیین و مورد مقایسه قرارگرفت. در مرحله دوم، به منظور بررسی اثرات استفاده از کاه آمونیاکی در جیره گوساله‌های پرواری، تعداد 24 راس گوساله پرواری از نژاد سیمنتال با وزن اولیه 15± 356 به دو گروه شاهد و آزمایشی تقسیم شدند. در گروه شاهد از کاه معمولی استفاده شد و در گروه آزمایشی کاه آمونیاکی شده با سه درصد گاز آمونیاک و 30 درصد رطوبت، جایگزین کاه معمولی شد و مصرف ماده خشک و افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک و هزینه افزایش وزن گوساله­ ها طی مدت پنج ماه بررسی و بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. یافته‌ها: آمونیاکی کردن کاه تاثیر معنی‌داری بر مقدار ماده آلی و خاکستر آن نداشت. درصد پروتئین خام کاه در نتیجه آمونیاکی کردن تا 2/7 برابر افزایش یافت و با بیشتر شدن سطح گاز و مقدار رطوبت، مقدار پروتئین خام کاه افزایش یافت (0/01>p). آمونیاکی کردن باعث کاهش مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی(0/01>p)، افزایش الیاف نامحلول در شوینده اسیدی(0/01>p)، کاهش مقدار همی سلولز (0/01>p) و افزایش لیگنین نامحلول در شوینده اسیدی کاه شد (0/01>p) همچنین گوارش‌پذیری ماده خشک و ماده آلی کاه بواسطه آمونیاکی کردن بهبود یافت. مصرف ماده خشک روزانه دام‌ها در کل دوره در گروه آزمایشی افزایش یافت (0/01>p). افزایش وزن روزانه و میانگین وزن پایان دوره دام ­ها، در گروه آزمایشی در کل دوره به شکل معنی‌داری بیشتر از گروه شاهد بود (0/01>p). ضریب تبدیل خوراک در کل دوره به شکل معنی­ داری در دام ­های دریافت­ کننده کاه عمل ­آوری با گاز آمونیاک بهبود یافت (0/01>p). استفاده از کاه آمونیاکی عمل­ آوری شده با سه درصد گاز آمونیاک و 30 درصد رطوبت باعث کاهش قیمت جیره و هزینه خوراک برای هر کیلوگرم افزایش وزن دام شد. نتیجه ­گیری: آمونیاکی کردن با استفاده از گازآمونیاک روشی ساده، سریع و موثر برای فرآوری کاه و افزایش ارزش غذایی و گوارش پذیری آن برای دام است و صرفه اقتصادی آن بستگی به دسترسی و قیمت گاز و روش مورد استفاده دارد. SP - 95 EP - 104 AU - Talebian Masoudi, Alireza AU - Mirshamsollahi, Azadeh AD - Department of Animal science, Markazi Agricultural and Natural Resource Research and Education Center, Arak, Iran KW - Digestibility KW - Fattening calves KW - Unhydrus ammonia KW - Wheat straw UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1272-fa.html DO - 10.52547/rap.13.37.95 ER -