%0 Journal Article %A mirzaei, rasool %A janmohammadi, hossein %A olyayee, majid %A mirghelenj, seyed ali %T Investigating the Effect of Adding Different Calcium Sources and Its Particle Size on Production Performance and Egg Quality in Laying Hens %J Research on Animal Production %V 12 %N 34 %U http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1159-fa.html %R 10.52547/rap.12.34.21 %D 2021 %K Calcium Source, Egg Quality, Laying Hen, Solubility, %X چکیده مبسوط مقدمه و هدف: استفاده از منابع مختلف کلسیم با اندازه ذرات مختلف در مزارع پرورش مرغان تخم‌گذار و همچنین اثرات نوع منبع کلسیم و اندازه آن بر عملکرد تولید پرنده و کیفیت تخم مرغ، سبب توجه به بررسی اثرات نوع منبع کلسیم و اندازه ذرات آن در عملکرد تولید و کیفیت تخم مرغ در مرغان تخم‌گذار، شده است. مواد و روش­ ها: این آزمایش به منظور بررسی تأثیر استفاده از منابع مختلف کلسیم و اندازه ذرات آن بر عملکرد تولید و کیفیت تخم‌مرغ مرغان تخم‌گذارهای- لاین W-80 انجام شد. بدین منظور تعداد 192 قطعه مرغ تخم‌گذار با وزن بدن و تولید مشابه انتخاب شد و آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (2×3) با سه منبع کلسیم (صدف معدنی، صدف دریایی، کربنات کلسیم) و دو اندازه ذرات (1- ریز: با ذرات <2 میلی‌متر و 2- مخلوط: مخلوطی از ذرات > 2 و 2-4 میلی‌متر)، در 4 تکرار و 8 پرنده در هر تکرار به مدت 8 هفته از سن 50-42 هفتگی انجام شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد که کربنات کلسیم کمترین میزان انحلال‌پذیری و ذرات ریز در مقایسه با ذرات درشت انحلال پذیری بیشتری داشتند (0/05>p). اثر اصلی منبع کلسیم بر میزان مصرف خوراک معنی‌دار بود (0/05>p). اثرات اصلی و متقابل منبع کلسیم و اندازه ذرات آن بر ضریب تبدیل خوراک، وزن تخم‌مرغ، تعداد تخم­ مرغ شکسته معنی‌دار نبود (0/05<p). اثرات اصلی و متقابل منبع و اندازه ذرات کلسیم بر صفات کیفیت داخلی تخم‌مرغ از قبیل درصد سفیده، درصد زرده، واحد هاو و شاخص زرده معنی‌دار نبود، ولی pH سفیده تخم­مرغ به صورت معنی‌داری تحت تاثیر اصلی منبع کلسیم تفاوت نشان داد (0/05>p)، که کم­ترین pH مربوط به جیره حاوی صدف معدنی و بیشترین pH مربوط به جیره صدف دریایی بود. اثر اصلی و متقابل منبع کلسیم و اندازه ذرات بر صفات کیفیت خارجی تخم‌مرغ، وزن نسبی پوسته، ضخامت پوسته، خاکستر پوسته، معنی‌دار نبود (0/05<p)، ولی وزن مخصوص تخم‌مرغ به صورت معنی‌داری تحت تأثیر اثرات اصلی منبع کلسیم قرار گرفت (0/05>p) و کمترین و بیشترین مقادیر به ترتیب مربوط به صدف معدنی و صدف دریایی بود. نتیجه­ گیری: نتیجه نهایی نشان داد که کربنات کلسیم کمترین انحلال‌پذیری را در بین منابع کلسیم مورد استفاده در این تحقیق داشته و ذرات ریز در مقابل ذرات درشت انحلال‌پذیر‌تر بودند. با این حال، تفاوت معنی‌داری بین صفات کیفیت داخلی و خارجی تخم‌مرغ و عملکرد تولید پرندگان با استفاده از منابع مختلف کلسیم و اندازه ذرات مختلف مشاهده نشد. %> http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1159-fa.pdf %P 21-29 %& 21 %! %9 Research %L A-10-1570-1 %+ Tabriz university %G eng %@ 2251-8622 %[ 2021