TY - JOUR T1 - Effects of Adding Poly-Ethylene-Glycol on Methane Production in Rumen, Digestion and Metabolic Energy of Grape and Lime Pomaces TT - اثرات افزودن پلی اتیلن گلیکول بر تولید گاز متان در شکمبه، قابلیت هضم و انرژی قابل متابولیسم تفاله های انگور و لیموترش JF - rap JO - rap VL - 5 IS - 9 UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-396-fa.html Y1 - 2014 SP - 83 EP - 95 KW - Poly-Ethylene-Glycol KW - Methane production KW - Grape KW - Lime KW - Pomace N2 - در این پژوهش، اثرات اضافه کردن پلی­اتیلن­گلیکول ( PEG ) به تفاله­های انگور و لیموترش بر روند تولید گاز متان حاصل از تخمیر شکمبه­ای، قابلیت هضم و انرژی قابل متابولیسم، بررسی شد. تفاله­های انگور و لیموترش باقیمانده از تولید آبمیوه جمع­آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. تفاله­ها در فضای مسقف و با تهویه مناسب خشک و آسیاب (با الک یک میلی­متر) شدند. ترکیبات شیمیایی این تفاله­ها شامل پروتئین ­خام، دیواره­ سلولی، خاکستر خام، چربی­ خام، ترکیبات­ فنلی، تانن ­کل و انرژی­ خام تعیین شد. آزمایش تولید ­گاز برای زمان­های مختلف تخمیر شکمبه­ای و نیز مقدار تولید گاز متان با شش تیمار شامل تفاله­های ­انگور، لیموترش و شاهد (بدون و حاوی PEG ) در قالب طرح فاکتوریل (2×3) که با 3 تکرار انجام و نیز با نرم­افزار آماری R تجزیه و تحلیل شدند. ترکیبات شیمیایی تفاله ­انگور با تفاله ­لیموترش متفاوت (‍05/0 P< ) شد. مقدار تولید گازمتان (در 24 ساعت تخمیر به ازای هر 200 میلی­گرم) تفاله­ انگور (بدون و حاوی PEG ) به­ترتیب 3/13 و7/27 میلی­لیتر و در تفاله لیموترش 8/73 و 3/67 میلی­لیتر بود. در مجموع افزودن PEG به تفاله­ها، باعث افزایش معنی­داری در قابلیت هضم و انرژی قابل متابولیسم شد. اضافه کردن PEG ، باعث تغییر رفتار دوگانه­ای در مقدار تولید گازمتان شد به­نحوی که در تفاله­های انگور و لیموترش به­ترتیب باعث افزایش و کاهش معنی­داری (‍05/0 P< ) در تولید گازمتان شد. M3 ER -