TY - JOUR T1 - Effect of Dietary Garlic Powder or Fresh Ground Garlic on Performance and Immune Response of Broiler Chickens TT - اثر افزودن پودر سیر و سیر تازه به جیره بر عملکرد و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی JF - rap JO - rap VL - 7 IS - 13 UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-627-fa.html Y1 - 2016 SP - 31 EP - 24 KW - Broiler Chickens KW - Fresh Garlic KW - Garlic Powder KW - Immune Response KW - Performance N2 - به منظور بررسی تأثیر افزودن پودر سیر یا سیر تازه به جیره بر عملکرد و پاسخ ایمنی درجوجه‌های گوشتی، از 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه رأس 308 در قالب طرح کاملأ تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار استفاده شد. بر اساس جدول­های احتیاجات سویه راس، در سه مرحله آغازین، رشد و پایانی، تعداد شش جیره‌ی آزمایشی با میزان انرژی و پروتئین مشابه تهیه شد که عبارت بودند از: 1) جیره پایه (شاهد)، 2) جیره پایه حاوی سطح ppm 10 آنتی‌بیوتیک آویلامایسین، 3) جیره پایه + 25/0 درصد پودر سیر، 4) جیره پایه + 25/0 درصد سیر تازه، 5) جیره پایه + 5/0 درصد پودر سیر، 6) جیره پایه + 5/0 درصد سیر تازه. مصرف خوراک، اضافه وزن و ضریب تبدیل در دوره‌های مختلف، بررسی شد. برای بررسی پاسخ حساسیت بازوفیلی پوست (CBH)، تزریق فیتوهماگلوتینین (PHA) بین پرده انگشتان پا، در روز 40 صورت گرفت. در روز 42، تعداد 2 قطعه جوجه از هر تکرار انتخاب و به روش جابه­جایی مهره گردنی کشته شد. اندام‌ها، غدد ضمیمه گوارشی و نیز طحال و بورس فابریسیوس توزین شدند. هم­چنین، در روز 42 دو پرنده از هر تکرار انتخاب و خون­گیری شدند. نمونه‌های خون برای تعیین هماتوکریت (PCV) و شمارش تفریقی لوکوسیت‌ها استفاده شد. گروه‌های آزمایشی از نظر میانگین مصرف خوراک، اضافه وزن و ضریب تبدیل خوراکی تفاوتی نداشتند (05/0<P). نسبت هتروفیل به لنفوسیت در گروه 5 (5/0 درصد پودر سیر)، نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0>P). استفاده از سیر تازه (25/0 درصد) یا آنتی‌بیوتیک آویلامایسین، به کاهش پاسخ CBH در 12 ساعت پس از تزریق PHA، در مقایسه با گروه شاهد منجر شد (05/0>P). به نظر می‌رسد که افزودن 5/0 درصد پودر سیر به جیره‌ جوجه‌های گوشتی می‌تواند سبب تخفیف استرس شود. به علاوه، با توجه به کاهش پاسخ CBH در نتیجه افزودن 25/0 درصد سیر تازه به جیره، به نظر می‌رسد که این سطح از سیر تازه دارای خواص ضد حساسیتی باشد. M3 10.18869/acadpub.rap.7.13.31 ER -