دوره 8، شماره 17 - ( پاییز 1396 )                   جلد 8 شماره 17 صفحات 17-11 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2018). Effect of L-Arginine on Productive Performance, Egg Quality Parameters, Blood and Hormone Parameters of Laying Hens in Late-phase of Production. rap. 8(17), 11-17. doi:10.29252/rap.8.17.11
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-860-fa.html
کاظمی فرد محمد، یوسفی سهیل، رضایی منصور، شهره بهرام، صابری فر طناز. تأثیراستفاده از ال-آرژنین بر عملکرد، خصوصیات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه های خونی و هورمونی در مرغان تخم گذار در اواخر دوره تولید پژوهشهاي توليدات دامي 1396; 8 (17) :17-11 10.29252/rap.8.17.11

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-860-fa.html


چکیده:   (4271 مشاهده)
     این پژوهش به­منظور بررسی اثرات ال-آرژنین بر عملکرد تولیدی، خصوصیات کیفی تخم­مرغ، فراسنجه­های خونی و هورمونی مرغان تخم‌گذار در اواخر دوره تولید به مدت هشت هفته انجام شد. از تعداد 48 مرغ تخم­گذار سویه­های-لاین (w36) در سن 98-92 هفتگی در قالب طرح کاملاّ تصادفی با چهار سطح تیمار (کنترل: 20/1، 32/1، 44/1 و 56/1 درصد) با چهار تکرار و سه پرنده در هر تکرار استفاده شد. در سن 90 هفتگی مرغان وزن شدند و به­صورت تصادفی در 16 قفس به نحوی پخش شدند که حداقل اختلاف وزنی در بین قفس­ها وجود داشت. صفات عملکردی به­صورت روزانه و خصوصیات کیفی تخم­مرغ هر دو هفته ثبت شد. در پایان آزمایش دو تخم‌مرغ از هر قفس به­منظور اندازه‌گیری کلسترول زرده تخم‌مرغ جمع­آوری شد. افزایش سطح ال­آرژنین در جیره اثر معنی­داری بر عملکرد تولیدی مرغان و خصوصیات کیفی پوسته تخم‌مرغ نداشت (05/0P>). به­طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزایش سطح ال-آرژنین بدون اینکه اثرات منفی روی صفات عملکرد تولیدی بگذارد باعث بهبود واحد هاو، غلظت کلسترول زرده و کاهش پروژسترون خون شد.
متن کامل [PDF 447 kb]   (2594 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/10/20 | پذیرش: 1396/10/20 | انتشار: 1396/10/20

فهرست منابع
1. Atakisi, O., E. Atakasi and A. Kart. 2009. Effect of dietary zinc and L-argenine supplementation on total antioxidants capacity, Lipid peroxidation, nitric oxide, egg weight and blood biochemical values in japanase quails. Biological Trace Element Research,132: 136-143. [DOI:10.1007/s12011-009-8378-x]
3. Austic, R.E. and M.C. Nesheim. 1972. Arginine and creatine interrelationships in the chick. Poultry Science, 51: 1098-1105. [DOI:10.3382/ps.0511098]
5. Baker, D. H. 2009. Advances in protein-amino acid nutrition of poultry. Amino Acids, 37: 29-41. [DOI:10.1007/s00726-008-0198-3]
7. Ball, R.O., K.L. Urschel and P.B. Pencharz. 2007. Nutritional consequences of interspecies differences in arginine and lysine metabolism. Journal of Nutrition, 137: 1626-1641. [DOI:10.1093/jn/137.6.1626S]
9. Basiouni, G., H. Najib, M.M. Zaki and A.S. Al-Ankari. 2006. Influence of extra supplementation with arginine and lysine on overall performance, ovarian activities and humoral immune response in local saudi hens. International Journal of Poultry Science, 5: 441-448. [DOI:10.3923/ijps.2006.441.448]
11. Basiouni, G.F. 2009. The effect of feeding extra amounts of arginine to Local Saudi Hens on luteinizing hormone secretion. Journal of Biological Sciences, 9: 617-620. [DOI:10.3923/jbs.2009.617.620]
13. Boorman, K.N., I.R. Falconer and D. Lewis. 1968. The effect of lysine infusion on the renal reabsorption of arginine in the cockerel. Proceedings of the Nutrition Society, 27: 61-62A.
14. Coroz, A., J.R. Moran and D. Hoehler. 2003. Arginine need of heavy broiler males: applying the ideal protein. Poultry Science, 82402-407. [DOI:10.1093/ps/82.3.402]
16. Corzo, A., M.T. Kidd, D.J. Burnham and B.J. Kerr. 2003. Dietary glycine needs of broiler chicks. Poultry Science, 83: 1382-1384. [DOI:10.1093/ps/83.8.1382]
18. Cui, H.X., M.Q. Zhang, R.R. Liu, G.P. Zhao, J.L. Chen and J. Wen. 2012. Liver dominant expression of fatty acid syntheses gene in two chicken breeders during intramuscular-fat developments. Molecular Biology Reports, 39: 3479-3484. [DOI:10.1007/s11033-011-1120-8]
20. Duncan, D.B. 1955. Multiple Ranges and Multiple F-tests. Biometrics, 11: 1-42. [DOI:10.2307/3001478]
22. Ebrahimi, M., A. Zare-Shahne, Z. Ansari-Pirsaraie, M. Tabiyaniyan, M. Adibmoradi and K. Nuri-Jaliyani. 2013. Effect of dietary L-Arginine on growth performance and carac:as char:acteristics during pre-starter period in broiler chickens. National Conference of Animal and Poultry. (In Persian).
23. Emadi, M., K. Kaveh, M.H. Bejo, A. Ideris, F. Jahanshiri, M. Ivan and R.A. Alimon. 2010. Growth performance and blood parameters as influenced by different levels of dietary arginine in broiler chickens. Journal of Animal and Veterinary Advance, 9: 70-74. [DOI:10.3923/javaa.2010.70.74]
25. Hempe, J.M., R.C. Laukxen and J.E. Savage. 1988. Rapid determination of egg weight and specific gravity using a computerized data collection system. Poultry Science, 67: 902-907. [DOI:10.3382/ps.0670902]
27. Jobgen, W., C.J. Meininger, S.D. Jobgen, P. Li, M.J. Lee, S.B. Smith, T.E. Spencer, S.K. Fried and G. Wu. 2009. Dietary L-arginine supplementation reduces white fat gain and enhances skeletal muscle and brown fat masses in diet-induced obese rats. Journal of Nutrition, 139: 230-237. [DOI:10.3945/jn.108.096362]
29. Khajal, F. and R.F. Widerman. 2010. Dietary arginine: metabolic, environmental, immunological and physiological interrelationships. World's Poultry Science Journal, 66: 751-766. [DOI:10.1017/S0043933910000711]
31. Khajali, F., M. Tahmasebi, H. Hassanpour, M.R. Akbari, D. Qujeq and R.F. Wideman. 2011. Effects of supplementation of canola mealbased diets with arginine on performance, plasma nitric oxide and carcass characteristics of broiler chickens grown at high altitude. Poultry Science, 10: 87-94. [DOI:10.3382/ps.2011-01618]
33. Leeson, S. and J.D. Summers. 2001. Nutrition of the chicken. 4th ed. Guelph: University Books.
34. Liu, H.K., D.W. Long and W.L. Bacon. 2002. Interval between preovulatory surges of luteinzing hormone increases late in the reproductive period in turkey hens. Biology of Reproduction, 66: 1068-1075. [DOI:10.1095/biolreprod66.4.1068]
36. Najib, H. and B. Ghazi. 2004. Determination of the nutritional requirements of the Local Saudi chickens: 1. Effect of Arginine inclusion, in excess of the leghorn requirement, on performance of the local Saudi chickens. Scientific Journal of King Faisal University 'Basic and Applied Sciences, 5: 131-144.
37. Nasiri-Moghadam, H., M. Kazemi Fard, M.J. Agah, S.J. Husseini and M.T. Mirakzehi. 2012. Effect of different levels of methionine, protein and tallow on the productive performance and egg quality of laying hens in the late-phase production. Brazilian Journal of Poultry Science, 12149-158.
38. SAS Institute. 2000. SAS 8/01. SAS Institute INC., Cary, NC.
39. Scott, M.L., M.C. Nesheim and R.J. Young. 1982. Nutrition of chicken. ML Scott and Associates publishers, Ithaca, NY.
40. Silva, L.M., A.E. Murakami, J.I. Fernandes, D. DallaRosa and J.F. Urgnani. 2012. Effects of dietary arginine supplementation on broiler breeder egg production and hatchability. Brazilian Journal of Poultry Science, 14: 267-273. [DOI:10.1590/S1516-635X2012000400006]
42. Takahashi, T., M. Kawashima, M. Kamiyoshi and K. Tanaka. 1994. Arginine vasotocin receptor bindingin the hen uterus (shell gland) before and afteroviposition. European Journal of Endocrinology, 130: 366-372. [DOI:10.1530/eje.0.1300366]
44. Zaghari, M., R. Taherkhani and S.H. Honarbakhsh. 2009. Effects of progesterone injection on performance, plasma hormones and ovarian morphology of ad libitum and restricted fed broiler breeder hens. African Journal of Biotechnology, 8: 6481-6489. [DOI:10.5897/AJB09.1381]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb