دوره 6، شماره 11 - ( بهار و تابستان 1394 )                   جلد 6 شماره 11 صفحات 101-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akbarian H, Yosefelahi M. (2015). Determination of Salsola vermicolata and Suaeda fruticosa Forage Quality of Sistan Region at Different Phenological Stages . rap. 6(11), 92-101.
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-500-fa.html
اکبریان هوشنگ، یوسف الهی مصطفی. تعیین کیفیت علوفه‌ای شوران (Salsola vermicolata) و سیاه شور (Suaeda fruticosa) منطقه سیستان در مراحل فنولوژیک مختلف پژوهشهاي توليدات دامي 1394; 6 (11) :101-92

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-500-fa.html


دانشگاه زابل
چکیده:   (5271 مشاهده)

  فنولوژِی (پدیده­ شناسی) یکی از مباحث علم وسیع بوم­شناسی است. مطالعه فنولوژی برای تنظیم برنامه­های چرای دام، تعیین خوشخوراکی و ارزش تغذیه ای گونه­های گیاهی در مراحل مختلف حیاتی در مرتعداری اهمیت دارد. این پژوهش به­منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیه­ای گیاه شوران ( Salsola vermicolata ) و سیاه شور ( Suaeda fruticosa ) که از گونه­های شورپسند هستند، در سه مرحله فنولوژیکی (رویشی، گلدهی و بذردهی) مورد بررسی قرار گرفت. پس از جمع­آوری نمونه­های گیاهی و آسیاب، ترکیبات شیمیایی به روش استاندارد، گوارش­پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم به روش آزمایشگاهی تولید گاز تعیین شد. نتایج بیانگر تغییرات معنی­داری در ترکیب شیمیایی گیاه مورد بررسی در مراحل مختلف فنولوژیکی بود (05/0 P< ). با پیشرفت مرحله رشد، از مقدار پروتئین خام، گوارش ­ پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم کاسته و بر محتوی الیاف سلولی افزوده شد (05/0 P< ). بیشترین نرخ حجم گاز تولیدی در 96 ساعت، گوارش ­ پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم مربوط به مرحله رویشی شوران بود (05/0 P< ). کیفیت علوفه ­ ای شوران در مرحله رویشی بهترین ارزش تغذیه­ای را در مقایسه با مراحل دیگر شوران و مراحل مختلف فنولوژیکی گونه سیاه شور داشت. نتایج بیانگر آن است که پیشرفت مرحله رشد و در نتیجه افزایش سهم اجزای دیواره سلولی موجب کاهش معنی­داری در ارزش تغذیه­ای می­شود. در نتیجه توصیه می­شود این گیاه در مرحله رویشی برای تعلیف دام استفاده شود که از ارزش تغذیه­ای مطلوب­تری برخوردار می­باشد.

متن کامل [PDF 514 kb]   (2452 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/4/22 | ویرایش نهایی: 1398/6/3 | پذیرش: 1394/4/22 | انتشار: 1394/4/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb