XML English Abstract Print


1- دانشگاه بیرجند
2- دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (37 مشاهده)
مقدمه و هدف: در سالیان اخیر، افزایش قیمت شدید مواد خوراکی  نهادهای متداول خوراک طیور و بعضا کمبود آنها، از جمله مشکلات مرغداران می­باشد. به همین دلایل، یافتن منابع خوراکی بویژه پروتئینی جهت استفاده در خوراک طیور، از اهمیت بسزایی برخوردار است. گلرنگ یکی از دانه­های روغنی با سطح کشت نسبتا بالا در ایران است. کنجاله گلرنگ می­تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای کنجاله سویا در تغذیه طیور مورد توجه باشد. کنجاله گلرنگ بلحاظ ارزش غدایی دارای فیبر خام بالاتر و ارزش انرژی­زایی پایین­تری نسبت به سایر کنجاله­های دانه روغنی است که دلیل محدودیت استفاده از آن در جیره طیور می­باشد. برای غلبه بر این مسئله، افزودن مولتی آنزیم یا اسیدفایر بعنوان افزودنی برای افزایش ارزش غذایی پیشنهاد شده است. مولتی آنزیم می­تواند با کمک به تجزیه فیبر جیره، گوارش پذیری کنجاله گلرنگ را افزایش دهد. مولتی آنزیم اندوپاور دارای مخلوطی از آنزیم­های فعال آلفا گالاکتوزیداز، گالاکتوماناز، زایلاناز، و بتاگلوکاناز است که از قارچ آسپرژیلوس نیجر و به روش تخمیری تولید می­شود. این آنزیم­ها با تجزیه و تخریب بعضی ترکیبات غیرنشاسته­ای و فیبر نامحلول به افزایش گوارش­پذیری کمک می کنند. اسیدیفایر نیزبا تغییر اسیدیته مجرای گوارشی و تاثیر بر رشد پرژها روده باعث فراهم آوردن زمینه گوارش بیشتر مواد خوراکی می­شوند. بنابراین هدف از این پژوهش، لرزیابی اثر استفاده از کنجاله گلرنگ، مولتی آنزیم و اسیدیفایر در جیره جوجه گوشتی بر عملکرد رشد، شاخص­های بیوشیمیایی خون، ریخت شناسی روده جوجه گوشتی بود.
  مواد و روش­ها:
به منظور بررسی اثر کنجاله گلرنگ، مولتی آنزیم و اسیدیفایر بر عملکرد رشد و ریخت­شناسی روده جوجه­های گوشتی، آزمایشی با تعداد 495 قطعه جوجه نر یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 ×2 و یک شاهد شامل 9 تیمار، 5 تکرار و 11 جوجه در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح کنجاله گلرنگ (5/7 و 15 درصد) و دو سطح با و بدون مکمل مولتی آنزیم یا اسیدیفایر بود. برنامه دما، رطوبت، واکسیناسیون جوجه­های گوشتی در طی دوره پرورش، مطابق با پیشنهادات سویه بود. برنامه تغذیه در قالب سه دوره آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) اجرا شد. در پایان هر دوره پرورش (آغازین، رشد و پایانی) صفات عملکردی و در پایان آزمایش (42 روزگی)، شاخص­های بیوشیمیایی خون، وزن اندام­ها و ریخت شناسی روده جوجه­های گوشتی بررسی شد. شاخص های بیوشیمیایی مورد مطالعه شامل غلظت گلوکز، کلسترول، تری­گلیسرید، LDL، HDL پروتئین تام، اسید اوریکو فعالیت آنزیم­های آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در خون جوجه­های گوشتی بود. شاخص­های ریخت شناسی روده شامل ارتفاع پرز، عرض پرز، عمق کریپت، و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان،  داده ها با مدل آنالیز واریانس دو طرفه در قالب فاکتوریل و طرح کاملا تصادفی با نرم افزار SAS مورد تجزیه آماری قرار گرفت. میانگین با آزمونه توکی کرامر مورد مقایسه قرار گرفتند و اختلاف معنی داری در سطح 05/0 مورد مقایسه قرار گرفت.

یافته­ها: تغذیه جیره  حاوی 15 درصد کنجاله گلرنگ، مکمل شده با مولتی آنزیم و اسیدی­فایر در دوره آغازین، وزن روزانه و مصرف خوراک جوجه های گوشتی را کاهش و ضریب تبدیل خوراک را افزایش داد. در دوره رشد، افزایش وزن روزانه در گروه تغذیه شده با 15% کنجاله گلرنگ در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0>P) میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در تیمار شاهد در مقایسه با سایر تیمارها کاهش یافت. میزان فعالیت آنزیم GOT و GPT، و غلظت پروتئین تام، اسید اوریک و گلوکز در تیمار کنجاله گلرنگ همراه با اسیدیفایر و مولتی آنزیم در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0>P). غلظت تری­گلیسرید و کلسترول خون تیمار 15% کنجاله گلرنگ و اسیدیفایر و 15% کنجاله گلرنگ به همراه اسیدیفایر و مولتی آنزیم در مقایسه با شاهد کاهش یافت. ارتفاع پرز، عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در تیمار 15% کنجاله گلرنگ همراه با اسیدیفایر و مولتی آنزیم نسبت به شاهد افزایش یافت (05/0>P). پژوهش­های پیشین نیز نشان داد افزودن ترکیبات اسیدیفایر به جیره جوجه گوشتی باعث بهبود افزایش وزن، کاهش ضریب تبدیل خوراک، در مواردی باعث کاهش شاخص­های خونی و ریخت شناسی روده جوجه گوشتی می شود. در مواردی افزودن اسیدیفایر به آب جوجه گوشتی نیز باعث بهبود عملکرد جوجه گوشتی گردید.
نتیجه گیری کلی: نتایج نشان می­دهد که افزودن 15% کنجاله گلرنگ به همراه مولتی آنزیم و اسیدی­فایر، سبب بهبود شاخص­های خونی و  بافت شناسی دستگاه گوارش شد. بنابراین راندمان گوارش و جذب مواد مغذی افزایش می­یابد و منجر به افزایش سرعت رشد و افزایش وزن بدن پرندگان می­شود


 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/3/15 | پذیرش: 1403/9/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb