دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1404 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 142-132 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shakeri P, Khamisabadi H, Bahrami Yekdangi M, Abasy Firouzjaei M, Shakeri A A. (2025). Comparison of the Performance Between the Montbiliard × Holstein Crossbred and Holstein Calves in Hot and Humid Areas. Res Anim Prod. 16(1), 132-142. doi:10.61186/rap.16.1.132
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1470-fa.html
شاکری پیروز، خمیس آبادی حسن، بهرامی یکدانگی مهدی، عباسی فیروزجایی مهدی، شاکری امیرعلی. مقایسه عملکرد گوساله‌های نر پرواری آمیخته‌های مونت‌بیلیارد × هلشتاین با گوساله‌های هلشتاین در مناطق گرم پژوهشهاي توليدات دامي 1404; 16 (1) :142-132 10.61186/rap.16.1.132

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1470-fa.html


1- بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2- موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
3- دانشجوی رشته دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
چکیده:   (148 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: آمیخته‌‌گری با هدف ترکیب صفات مطلوب از دو یا چند نژاد مختلف انجام می‌‌شود و یک گاو نژاد گوشتی ممکن است ژن‌های برتر رشد، بهره‌وری خوراک و درصد لاشه را به حیوانات آمیخته منتقل و به‌دلیل هتروزیس منجر به برتری حیوانات آمیخته حاصل نسبت به حیوانات خالص شود. از دیگر نتایج ﺳﻮدﻣﻨﺪ آﻣﯿﺨﺘﻪﮔﺮی ﻣﯽﺗﻮان ﺑﻪ انتخاب ژنﻫﺎی ﻣﻔﯿﺪ از سایر ﻧﮋادﻫﺎ و ﺣﺬف اﺛﺮات ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب هم‌خونی نیز اﺷﺎره کرد. این تحقیق با هدف مقایسه عملکرد پروار بین گوساله‌‌های نر آمیخته مونت ‌‌بیلیارد × هلشتاین با گوساله‌های نر خالص هلشتاین در یک دوره 6 ماهه پرواری در شرایط گرم و مرطوب کشور انجام‌شد.
مواد و روش‌‌ها: این آزمایش در ایستگاه ملی تحقیق و توسعه گاو دو منظوره گاودشت در حومه شهرستان بابل، در استان مازندران انجام شد. برای انجام این آزمایش از 23 رأس گوساله نر آماده پروار شامل 10 رأس گوساله هلشتاین خالص و 13 رأس گوساله آمیخته مونت ‌‌بیلیارد × هلشتاین با میانگین وزن 35/33±165/3 کیلوگرم استفاده شد. گوساله‌ها در جایگاه‌های با ابعاد 3 × 3 متر به‌‌صورت انفرادی نگهداری شدند و پس از یک دوره 15 روزه عادت‌‌پذیری به جایگاه و جیره آزمایشی، دوره پروار به‌‌مدت 6 ماه ادامه یافت. جیره‌ گاوهای آزمایشی برای دو دوره 3 ماهه براساس نیازهای غذایی گوساله‌های پرواری و با استفاده از خوراک‌های متداول تنظیم و آماده گردید و در حد مصرف آزاد با حدود 5 درصد باقی‌مانده در دو وعده مساوی در ساعات 8:00 و 16:00 به‌‌ صورت جیره کاملاً مخلوط‌‌ شده در اختیار گوساله‌ها قرار گرفت. گوساله‌‌ها در شروع آزمایش پس از 8 ساعت گرسنگی وزن شدند و وزن‌کشی تا پایان آزمایش هر 30 روز یک ‌بار تکرار شد. طی 5 روز اول از ماه ششم دوره پروار، از خوراک مصرفی و مدفوع گوساله‌ها نمونه‌برداری انجام شد و قابلیت هضم ماده‌خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی از طریق استفاده از تفاوت غلظت خاکستر نامحلول در اسید بین خوراک و مدفوع تعیین‌شد. هم‌چنین 2 ساعت بعد از مصرف وعده خوراک صبح آخرین روز از ماه ششم دوره پروار، از ورید دمی گوساله‌های آزمایشی در لوله‌‌های ونوجکت حاوی ماده ضد انعقاد خون‌گیری انجام شد و غلظت فراسنجه‌‌های خونی شامل گلوکز، اوره، نیتروژن اوره‌ای، تری‌‌گلیسیرید، پروتئین کل و آلبومین در سرم خون گوساله‌‌ها تعیین شد. تجزیه آماری اطلاعات مربوط به میانگین صفات مورد بررسی با استفاده از نرم‌افزار SAS و رویه MIXED انجام‌شد و برای مقایسه میانگین‌‌ها از آزمون توکی در سطح خطای 5 درصد استفاده شد.
یافته‌‌ها: مقایسه میزان مصرف خوراک گوساله‌های آزمایشی برحسب کیلوگرم در روز و هم‌چنین برحسب در صدی از وزن بدن نشان داد که اختلاف معنی‌‌داری بین گوساله‌‌های خالص هلشتاین با گوساله‌های آمیخته (به‌ترتیب با 8/356 در مقابل 7/967 کیلوگرم در روز و 3/50 در مقابل 3/23 درصد از وزن بدن در گوساله‌‌های خالص هلشتاین و گوساله‌‌های آمیخته) در دوره 6 ماهه پروار وجود نداشت. با این‌ وجود میانگین افزایش وزن گوساله‌های آمیخته 1/357 کیلوگرم در روز و در مقایسه با میانگین افزایش وزن روزانه گوساله‌‌های خالص هلشتاین به ‌میزان 1/190 کیلوگرم تمایل به‌ بیشتر بودن داشت (0/08-p). میانگین نسبت تبدیل خوراک در گوساله‌های آمیخته‌ مونت ‌‌بیلیارد × هلشتاین برابر با 6/41 تعیین‌شد که به‌طور معنی‌‌داری کمتر (0/04-p) از نسبت تبدیل خوراک در گوساله‌های خالص هلشتاین با 7/73 بود. علاوه‌بر این که تغییرات معنی‌‌داری در نسبت تبدیل خوراک در ماه‌های مختلف دوره پروار در هر دو گروه وجود داشت و با افزایش سن نسبت تبدیل خوراک در گوساله‌ها افزایش یافت (0/01>p). تفاوت معنی‌‌داری در قابلیت هضم ماده‌خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی بین گوساله‌‌های آمیخته و گوساله‌های خالص هلشتاین مشاهده نشد، ضمن این‌که غلظت فراسنجه‌‌های اوره، نیتروژن اوره‌ای، تری‌گلیسیرید، پروتئین کل و آلبومین در سرم خون گوساله‌‌های آمیخته‌ با گوساله‌‌های خالص هلشتاین تفاوتی نداشتند و در دامنه طبیعی گزارش‌‌شده برای این فراسنجه‌ها در گاو‌های سالم بود، در حالی‌که غلظت گلوکز در سرم خون گوساله‌های آمیخته در مقایسه با گوساله‌های خالص هلشتاین تمایل ‌به‌ بیشتر بودن را نشان داد (0/06=p).
نتیجه‌گیری: به‌‌طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که در یک دوره پروار 6 ماهه گوساله‌‌های آمیخته مونت ‌‌بیلیارد × هلشتاین در مقایسه با گوساله‌های خالص هلشتاین با مصرف خوراک مشابه، 14 درصد افزایش وزن روزانه بیشتر و 17/1 درصد نسبت تبدیل خوراک مطلوب‌‌تری داشتند. بنابراین در شرایط کمبود گوشت قرمز در کشور، آمیخته ‌گری بین گاوهای مونت ‌‌بیلیارد با هلشتاین با هدف تولید گوساله‌‌های تجاری که پس از پروار روانه کشتارگاه می‌شوند، می‌تواند یک راه کار مناسب برای افزایش تولید گوشت گوساله باشد.

 
متن کامل [PDF 910 kb]   (26 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت دامپروری و تولید
دریافت: 1403/4/20 | پذیرش: 1403/7/21

فهرست منابع
1. Akbas, Y., Alçiçek, A., Onenç, A., & Güngor, M. (2006). Growth curve analysis for body weight and dry matter intake in Friesian, Limousin×Friesian and Piemontese×Friesian cattle. Archives Animal Breeding, 49, 329-339. doi: 10.5194/AAB-49-329-2006. [DOI:10.5194/aab-49-329-2006]
2. AsghariEsfeden, B., Dashab G. R., Banabazi, M. H., & Rokouei, M. (2021). Analysis of Genetic Differences in Genes Associated with Immune Response Among Purebred and Crossbreed Sistani and Montebeliarde Cow Populations using RNA-Seq Data. Research on Animal Production. 12(31), 134-145. doi:10.52547/rap. 12.31.134. [DOI:10.52547/rap.12.31.134]
3. Andersen, H. R., Andersen, B. B., & Bang, H. G. (2001). Beef crossbreeding: heifers versus bulls fed different concentrate: roughage ratio and slaughtered at different live weight (in Danish), DJF repport, Nr. 28. Ministry of Food. Agriculture and Fisheries, 82 pp. https://books.google.com/books/about/Beef_crossbreeding.
4. AOAC. (2002). Association of official analytical chemists. Official Methods of Analysis. 17th ed., Arlington, VA.
5. Barbat, A., Le Mézec, P., Ducrocq, V., Mattalia, S., Fritz, S., Boichard, D., Ponsart, C., & Humblot, P. (2010). Female fertility in French dairy breeds: Current situation and strategies for improvement. Journal of Reproduction and Development, 56(Suppl.), S15-S21. doi: 10.1262/jrd.1056s15. [DOI:10.1262/jrd.1056S15]
6. Chang, H., Wang, X., Zeng, H., Zhai, Y., Huang, N., Wang C., & Han, Z. (2023). Comparison of ruminal microbiota, metabolomics, and milk performance between Montbéliarde×Holstein and Holstein cattle. Frontiers in Veterinary Science, 10. doi: 10.3389/fvets.2023.1178093. [DOI:10.3389/fvets.2023.1178093]
7. Chládek, G., & Žižlavský, J. (2004). Comparison of meat performance of Montbeliarde and Czech Pied bulls fattened to live weight of 680 kg. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 52 (5), 107-114. doi: 10.11118/actaun200452050107. [DOI:10.11118/actaun200452050107]
8. Favero, R., Menezes, G., Torres, R., Silva, L., Bonin, M., Feijo, G., & Gomes, R. (2019). Crossbreeding applied to systems of beef cattle production to improve performance traits and carcass quality. Animal, 13, 2679-2686. https://doi.org/10.1017/S1751731119000855 [DOI:10.1017/S1751731119000855.]
9. Halako, G. A., Kavian, A., Kamali, R., & Nobri, K. (2023). Economic evaluation of productive and reproductive traits of Holstein and Montbéliarde cattle and their hybrids in subtropical conditions. Journal of Ruminant Research, 11(3), 19-32. doi: 10.22069/EJRR.2023.20572.1862.
10. Hazel, A. R., Heins, B. J., Seykora, A. J., & Hansen. L. B. (2014). Production, fertility, survival, and body measurements of Montbéliarde-sired crossbreds compared with pure Holsteins during their first 5 lactations. Journal of Dairy Science, 97, 2512-2525. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2013-7063. [DOI:10.3168/jds.2013-7063]
11. Huuskonen, A., Pesonen, M., Kämäräinen, H. & Kauppinen, R. (2014). Production and carcass traits of purebred Nordic Red and Nordic Red×beef breed crossbred bulls. The Journal of Agricultural Science, 152, 504-517. https://doi.org/10.1017/S0021859613000749 [DOI:10.1017/S0021859613000749.]
12. Istasse, L., Van Eenaeme, C., Evrard, P., Gabriel, A., Baldwin, P., Maghuin-Rogister, G., & Bienfait, J. (1990). Animal performance, plasma hormones and metabolites in Holstein and Belgian Blue growing-fattening bulls. Journal of Animal Science, 68, 2666-2673. doi: 10.2527/1990.6892666x. [DOI:10.2527/1990.6892666x]
13. Kaps, M. & Lamberson, W. R. (2004). Biostatistics for Animal Science, Wallingford. CABI Publishing. 445p. [DOI:10.1079/9780851998206.0000]
14. Karami, M. (2023). Compare of growth performance and meat quality of Simmental hybrid and Holstein breed calves. Final reprot of report project. Animal Science Research Institute of Iran, (ASRI). Approved No: 24-42-13-003-000118.
15. Khaki, Z., Atyabi, N., Abasalipour Kabir, M., & Khazraeenia, P. (2005). Clinical Biochemistry of Domestic Animals. Press Tehran University. Tehran, Iran.
16. Mirshamsollahi. A., Talebian Masoudi, A., & Azizy, R. A. (2024). Comparison of Feedlot Performance and Carcass Yields of Native Calves×Holstein and Native Calves×Simmental Crossbreds. Research On Animal Production. 15(43), 42-49. doi: 10.61186/rap.15.43.42. [DOI:10.61186/rap.15.43.42]
17. Moloney, A. & McGee, M. (2017). Factors influencing the growth of meat animals. Lawrie's Meat Science. 19-47. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100694-8.00002-9 [DOI:10.1016/B978-0-08-100694-8.00002-9.]
18. Norman, H. D., Wright, J. R., Hubbard, S. M., Miller, R. H., & Hutchison, J. L. (2009). Reproductive status of Holstein and Jersey cows in the United States. Journal of Dairy Science, 92: 3517-3528. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1768 [DOI:10.3168/jds.2008-1768.]
19. Pereira, G. M., Heins, B. J., Visser, B., & Hansen, L. B. (2022). Comparison of 3-breed rotational crossbreds of Montbéliarde, Viking Red, and Holstein with Holstein cows fed 2 alternative diets for dry matter intake, production, and residual feed intake. Journal of Dairy Science, 105, 8989-9000. https://doi.org/10.3168/jds.2022-21783 [DOI:10.3168/jds.2022-21783.]
20. Rezagholivand, A., Nikkhah, A., Khabbazan, M. H., Mokhtarzadeh, S., Dehghan, M., Mokhtabad, Y., Sadighi, F., Safari, F., & Rajaee. A. (2021). Feedlot performance, carcass characteristics and economic profits in four Holstein-beef crosses compared with pure-bred Holstein cattle. Livestock Science, 244, 104358. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104358 [DOI:10.1016/j.livsci.2020.104358.]
21. Russell, J. B. & Dombrowski, D. B. (1980). Effect of pH on the efficiency of growth by pure cultures of rumen bacteria in continuons culture. Applied and Environmental Microbiology Journal, 39, 604-610. doi:10.1128/aem.39.3.604-610.1980. [DOI:10.1128/aem.39.3.604-610.1980]
22. SAS, 2003. SAS User's Guide Statistics. Version 9.1 Edition. SAS Inst., Inc., Cary NC.
23. Shahi, M. & Ghoorchi, T. (2017). Effect of different levels of whole cottonseed on production, milk composition, digestibility and blood parameters of Montebeliard breed lactating cows. Iranian Journal of Animal Science Research, 8(4), 625-635. doi: 10.22067/ijasr.v8i4.50283
24. Shakeri, P., Riasi, A. & Alikhani, M. (2014). Effects of long period feeding pistachio by-product silage on chewing activity, nutrient digestibility and ruminal fermentation parameters of Holstein male calves. Animal, 8(11), 1826-1831. [DOI:10.1017/S1751731114001621]
25. Shakeri, P., Riasi, A., Alikhani, M., Fazaeli H., & Ghorbani, G. R. (2013). Effects of feeding pistachio by-products silage on growth performance, serum metabolites and urine characteristics in Holstein male calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 97(6), 1022-1029. doi: 10.1111/jpn.12005. [DOI:10.1111/jpn.12005]
26. Shonka-Martin, B. N., Hazel, A. R. Heins, B. J., & Hansen, L. B. (2019). Three-breed rotational crossbreds of Montbéliarde, Viking Red, and Holstein compared with Holstein cows for dry matter intake, body traits, and production. Journal of Dairy Science, 102, 871-882. [DOI:10.3168/jds.2018-15318]
27. Van Keulen, V., & Young, B. H. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 26, 119-135. [DOI:10.2527/jas1977.442282x]
28. Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
29. VanRaden, P. M. & A. H. Sanders. 2003. Economic merit of crossbred and purebred US dairy cattle. Journal of Dairy Science. 86, 1036-1044. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73687-X [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)73687-X]
30. Vestergaard, M., Jørgensen, K. F., Çakmakçı, C., Kargo, M., Therkildsen, M., Munk, A., & Kristensen, T. (2019). Performance and carcass quality of crossbred beef × Holstein bull and heifer calves in comparison with purebred Holstein bull calves slaughtered at 17 months of age in an organic production system. Livestock Science, 223, 184-192. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2019.03.018 [DOI:10.1016/j.livsci.2019.03.018.]
31. Walsh, S., Buckley, F., Pierce, K., Byrne, N., Patton, J., & Dillon, P. (2008). Effects of breed and feeding system on milk production, body weight, body condition score, reproductive performance, and postpartum ovarian function. Journal of Dairy Science, 91, 4401-4413. doi:10.3168/jds.2007-0818. [DOI:10.3168/jds.2007-0818]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb