دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 94-80 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Teimouri Yansari A, Tahernejad P, KazemiHarikandeh S Y. (2024). The Effects of Growth Stages of Some Fodder Corn Cultivars on Chemical Compounds, Parameters of Gas Production, and Ruminal Degradability. Res Anim Prod. 15(2), 80-94. doi:10.61186/rap.15.2.80
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1454-fa.html
تیموری یانسری اسداله، طاهرنژاد پریسا، کاظمی هریکنده سید یحیی. بررسی اثرات مراحل رشد برخی ارقام ذرت علوفه‎ ای بر ترکیبات شیمیایی، فراسنجه‎ های تولید گاز و تجزیه‌پذیری شکمبه‎ ای پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (2) :94-80 10.61186/rap.15.2.80

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1454-fa.html


1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران & دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه علوم پایه، ساری، ایران و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه علوم پایه، ساری، ایران
چکیده:   (1497 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: عمده­ترین مشکل دامپروری کشور کمبود علوفه اسـت و برای تأمین آن، ذرت یکی از محصولات مهم کشاورزی است که سطح کشت و عملکرد آن در دهه ­های قبل به ­طور معنی ­داری افزایش یافته است و پیشبینی میشود که تقاضا برای ذرت تا سال 2050 دو برابر شود. عوامل زیادی در افزایش یا کاهش محصول ذرت دخالت دارند اما انتخاب هیبرید برتر، سازگار و پرمحصول در هر منطقه از عوامل اصلی افزایش تولید و عملکرد گیاه ذرت است. یکی ازعوامل محدودکننده برای تولید علوفه کمبود منابع آبی و رخداد خشکسالیهای چند سال اخیر در کشور است. در این راستا، شناخت بهتر ویژگیهای مورفولوژیک گیاه، آگاهی از عملکرد هیبریدهای مختلف و ارزش تغذیهای آنها در مراحل مختلف رشد و ارقام متفاوت در تغذیه دام ضروری است. به هرحال، پژوهش‎ های اندکی درباره ارزش تغذیه‎ ای ارقام جدید صورت گرفته است. لذا این آزمایش به‎ منظور بررسی اثرات مراحل رشد بر ترکیبات شیمیایی، فراسنجه های تولید گاز و تجزیه‌پذیری شکمبه ای، در چهار رقم هیبرید ذرت سینگلکراس سیمون، سینگلکراس والبوم، سینگلکراس BC 678، و سینگلکراس N.S 770 طراحی و انجام شد.
مواد و روش‎ ها: در این تحقیق، چهار رقم ذرت علوفه ‎ای در مزرعه شرکت بهدیس پروتئین نصر شهرستان بهشهر، استان مازندران، به مساحت حدود یک هکتار برای هر رقم کاشته و پس از عملیات داشت در دو مرحله برداشت و عملیات آزمایشگاهی آن در آزمایشگاه تغذیه دام گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. چهار رقم ذرت علوفه­ ای در قالب در طرح کاملا تصادفی در 4 تیمار و 4 تکرار و دو مرحله برداشت استفاده شد. ترکیبات شیمیایی شامل ماده آلی، خاکستر خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، پروتئین خام، چربی خام و کربوهیدرات‎ های غیرالیافی تعیین شدند. همچنین ظرفیت تولید گاز و قابلیت هضم با روش آزمایشگاهی و تعیین فراسنجه های تجزیه­پذیری و تجزیه پذیری موثر شکمبه ­ای برای ماده خشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده ­ی خنثی با انکوباسیون شکمبه ­ای در زمان­ های صفر، 2، 4، 6، 12، 24، 36، 48، 72 و 96 ساعت داخل شکمبه گوسفندان دارای فیستولای
شکمبه­ ای انجام شد.
یافته‎ ها: ترکیبات شیمیایی تحت تأثیر رقم و زمان برداشت قرار گرفت. در دو مرحله‌ی برداشت، مقدار پروتئین خام و درصد ماده خشک در رقم سینگل کراس NS770 و چربی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در رقم سینگل کراس BC678 به‌طور معنی‌داری بالاتر بود. اثر رقم ذرت بر فراسنجه‌های تولید گاز در زمان‌های برداشت، متفاوت بود. در برداشت اول و دوم، نرخ تولید گاز و گازتولیدی در 96 ساعت، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و غلظت اسیدهای چرب کوتاه زنجیر در رقم سینگل­کراس NS770 بیشتر بود. ظرفیت تولید گاز در ارقام سینگل­کراس­سیمون و سینگل­کراس NS770 در مرحله اول و دوم برداشت تفاوت معنی­ دار داشت. ثابت نرخ تولید گاز در مرحله دوم برداشت بین تیمارها تفاوت داشت و در ارقام سینگل ­کراسBC678 و سینگل­ کراسNS770 بیشتر از ارقام سینگل کراس سیمون و سینگل کراس والبوم بود. درصد قابلیت هضم ماده آلی بین تیمارها در برداشت اول و دوم تفاوت داشت و در برداشت اول قابلیت هضم ماده آلی در سینگل ­کراس­ سیمون و سینگل ­کراسNS770 بیشتر بود و در برداشت دوم بیشترین مقدار قابلیت هضم را سینگل‎ کراس سیمون داشت. غلظت اسیدهای چرب فرار نیز بین تیمارها در برداشت اول و دوم تفاوت معنی‌داری داشت غلظت آن در سینگل کراس سیمون در برداشت اول و دوم دارای بیشترین مقدار بود. تجزیه پذیری ماده خشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی، بخش‌های سریع تجزیه، کند تجزیه، بالقوه قابل تجزیه و تجزیه‌پذیری موثر در نرخ عبور 2، 5 و 8 درصد در سیلاژ سینگل کراس NS770 بیشتر بود. نتایج تست گاز و تجزیه‌پذیری نشان داد که در برداشت اول، رقم سینگل کراس NS770 ظرفیت تولید گاز، نرخ ثابت تولید گاز و قابلیت هضم ماده آلی و فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و تجزیه‌پذیری موثر بالاتری داشت.
نتیجه­ گیری کلی: ترکیبات شیمیایی و تولید گاز ارقام ذرت علوفه ­ای متأثر از نوع رقم و زمان برداشت بوده و در هر دو مرحله از برداشت، مقدار پروتئین خام و ماده خشک در سینگل کراس NS770 بیشتر از ارقام دیگر بود درحالی ­که الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و چربی در سینگل کراس BC678 بالاتر بود. تجزیه‌پذیری ماده خشک، بخش‌های سریع تجزیه، کند تجزیه، بالقوه قابل تجزیه و تجزیه‌پذیری مؤثر (در دو برداشت اول و دوم) در سینگل کراس NS770 بیشتر بود. بخش بالقوه قابل تجزیه پروتئین و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و در سینگل­ کراس NS770 و ثابت نرخ تجزیه و تجزیه‌پذیری مؤثر آن در
سینگل­ کراس NS770 مقدار بیشتری داشت و با افزایش بلوغ گیاه در زمان برداشت کاهش یافت. نتایج سنجش و تست گاز و تعیین فراسنجه های تجزیه‌پذیری نشان داد که در برداشت اول، رقم سینگل کراس NS770 ظرفیت تولید گاز، نرخ ثابت تولید گاز و قابلیت هضم ماده آلی و فراسنجه های بخش تند و کند تجزیه و بخش بالقوف قابل تجزیه و ثابت نرخ تجزیه پذیری ماده خشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و تجزیه‌پذیری موثر بالاتری داشت.

 
متن کامل [PDF 639 kb]   (520 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1402/5/21 | پذیرش: 1402/12/28

فهرست منابع
1. Alaei Baher, S., Mohammadzadeh, H., Tghizadeh, A., & Hosseinkhani, A. (2017). The effects of bacterial inoculant and prebiotic additive on fermentation characteristics and rumen degradability of corn silage. Reaserches in Animal Science, 27(2), 173-188.
2. NRC (2001). Nutrient requirements of dairy cattle. National Academies Press.
3. AOAC. (2005). Association of Official Analytical Chemist, Official Methods of Analysis. Article 18th Edition.
4. Asdijolodar, A. (2017). Effects of chemical treatments on quality, acid production ability, ruminal degradability, gas production and palatability of corn and tobacco waste silage with urea and oregano supplementation. Master's thesis, Sari University of Agricultural Sciences (In persian).
5. Beck, P., Hutchison, S., Gunter, S., Losi, T., Stewart, C., Capps, P., & Phillips, J. (2007). Chemical composition and in situ dry matter and fiber disappearance of sorghum× Sudangrass hybrids. Journal of animal science, 85(2), 545-555. [DOI:10.2527/jas.2006-292]
6. Choukan, R. (2011). Genotype, environment and genotype× environment interaction effects on the performance of maize (Zea mays L.) inbred lines. Crop Breeding Journal, 1(2), 97-103.
7. Cone, J., Van Gelder, A., Van Schooten, H., & Groten, J. (2008). Effects of forage maize type and maturity stage on in vitro rumen fermentation characteristics. NJAS-Wageningen Journal of Life Sciences, 55(2), 139-154. [DOI:10.1016/S1573-5214(08)80033-4]
8. De Boever, J., Aerts, J., Vanacker, J., & De Brabander, D. (2005). Evaluation of the nutritive value of maize silages using a gas production technique. Animal Feed Science and Technology, 123, 255-265. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2005.04.019]
9. Du, S., Xu, M., & Yao, J. (2016). Relationship between fibre degradation kinetics and chemical composition of forages and by-products in ruminants. Journal of Applied Animal Research, 44(1), 189-193. [DOI:10.1080/09712119.2015.1031767]
10. FAO. (2014). The state of food and agriculture 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations. https://doi.org/ http://www.fao.org/3/a-i4040e.pdf [DOI:http://www.fao.org/3/a-i4040e.pdf]
11. Ghanbari, A., Ahmadian, A., Mir.B., & Razmjoo, E. 2010. The effect of harvest time on the quantitative and qualitative characteristics of corn fodder. Journal of Ecophysiology of Agricultural Plants and Weeds, 4(15), 41- 54.
12. Getachew, G., Blümmel, M., Makkar, H., & Becker, K. (1998). In vitro gas measuring techniques for assessment of nutritional quality of feeds: a review. Animal Feed Science and Technology, 72(3-4), 261-281. [DOI:10.1016/S0377-8401(97)00189-2]
13. Getachew, G., Robinson, P., DePeters, E., & Taylor, S. (2004). Relationships between chemical composition, dry matter degradation and in vitro gas production of several ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 111(1-4), 57-71. [DOI:10.1016/S0377-8401(03)00217-7]
14. Groot, J. C., Cone, J. W., Williams, B. A., Debersaques, F. M., & Lantinga, E. A. (1996). Multiphasic analysis of gas production kinetics for in vitro fermentation of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 64(1), 77-89. [DOI:10.1016/S0377-8401(96)01012-7]
15. Hatew, B., Bannink, A., Van Laar, H., De Jonge, L., & Dijkstra, J. (2016). Increasing harvest maturity of whole-plant corn silage reduces methane emission of lactating dairy cows. Journal of dairy Science, 99(1), 354-368. [DOI:10.3168/jds.2015-10047]
16. Hedayatipoor, A., Khorvash, M., GHorbani Gh., Almodaress A., Ebadi M. (2012). Comparison of chemical properties and degradability of fodder and silage of sorghum with corn in in vitro and in situ method. Iranian Journal of Animal Science Research, 4(3), 224-232 (In persian).
17. Hristov, A., Harper, M., Roth, G., Canale, C., Huhtanen, P., Richard, T., & DiMarco, K. (2020). Effects of ensiling time on corn silage neutral detergent fiber degradability and relationship between laboratory fiber analyses and in vivo digestibility. Journal of dairy Science, 103(3), 2333-2346. [DOI:10.3168/jds.2019-16917]
18. Horst, E. H., & Neumann, M. (2022). Assessing Crop and Corn Silage Profile in Beef Cattle Farms in Southern Brazil: Ten Years' Results. Agriculture, 12(8), 1200. [DOI:10.3390/agriculture12081200]
19. Hunt, C.W., Kezar, W., & Vinande. R. )1989). Yield, chemical composition and ruminal fermentability of corn whole plant, ear, and stover as affected by maturity. J. Prod. Agri, 2, 357-361. [DOI:10.2134/jpa1989.0357]
20. Jurjanz, S., & Monteils, V. (2005). Ruminal degradability of corn forages depending on the processing method employed. Animal research, 54(1), 3-15. [DOI:10.1051/animres:2004041]
21. Kamarloiy, M., & Teimouri Yansari, A. (2008). Effect of microbial inoculants on the nutritive value of corn silage for beef cattle. Pakistan Journal of Biological Sciences, 11(8), 1137-1141. [DOI:10.3923/pjbs.2008.1137.1141]
22. Kazemi, M. (2020). Comparison of some nutritional and fermentative parameters of silage produced from maize (Zea mays L.) of single cross 704 cultivar during dent Stage. Journal of Plant Ecophysiology, 12(42), 174-185.
23. Khan, N. A., Yu, P., Ali, M., Cone, J. W., & Hendriks, W. H. (2015). Nutritive value of maize silage in relation to dairy cow performance and milk quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 95(2), 238-252. [DOI:10.1002/jsfa.6703]
24. Macome, F., Pellikaan, W. F., Hendriks, W., Dijkstra, J., Hatew, B., Schonewille, J., & Cone, J. W. (2017). In vitro gas and methane production of silages from whole-plant corn harvested at 4 different stages of maturity and a comparison with in vivo methane production. Journal of dairy Science, 100(11), 8895-8905. [DOI:10.3168/jds.2017-12953]
25. Makkar, H. P. (2005). In vitro gas methods for evaluation of feeds containing phytochemicals. Animal Feed Science and Technology, 123, 291-302. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2005.06.003]
26. Menke, K., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., & Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science, 93(1), 217-222. [DOI:10.1017/S0021859600086305]
27. Menke, K., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energy feeding value from gas formation estimated in vitro with rumen fluid and from chemical analysis. 2. Regression equations.
28. Opsi, F., Fortina, R., Borreani, G., Tabacco, E., & López, S. (2013). Influence of cultivar, sowing date and maturity at harvest on yield, digestibility, rumen fermentation kinetics and estimated feeding value of maize silage. The Journal of Agricultural Science, 151(5), 740-753. [DOI:10.1017/S0021859612000925]
29. Ørskov, E.-R., & McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science, 92(2), 499-503. [DOI:10.1017/S0021859600063048]
30. Peyrat, J., Baumont, R., Le Morvan, A., & Nozière, P. (2016). Effect of maturity and hybrid on ruminal and intestinal digestion of corn silage in dry cows. Journal of dairy Science, 99(1), 258-268. [DOI:10.3168/jds.2015-9466]
31. Pinho, R. G. V., Pereira, J. L. d. A. R., Reis, M. C. d., Rezende, A. V. d., & Castro Mata, D. d. (2011). Influence of stage of maturity on bromatological quality of corn forage. Revista Brasileira de Zootecnia, 40, 1894-1901. [DOI:10.1590/S1516-35982011000900008]
32. Ramirez, R., Haenlein, G., & Nunez-Gonzalez, M. (2001). Seasonal variation of macro and trace mineral contents in 14 browse species that grow in northeastern Mexico. Small Ruminant Research, 39(2), 153-159. [DOI:10.1016/S0921-4488(00)00184-X]
33. SAS. (2000). Statistical Analysis Systems (SAS). User's Guide.
34. Shadi, H., Y. Rozbahan, J. Rezaei, H. Fazaeli. (2018). Nutritive value of amaranth (var. Maria) silage in comparision with corn silage. Animal Science Journal (pajouhesh and Sazandegi)(121), 303-316 (in persian).
35. Sharifi Hosseini, M., Torbatinejad, N., Teimouri Yansari, A., Hassani, S., Ghoorchi, T., & Tahmasbi, R. (2018). The effects of corn silage particles size and fat supplement on feed intake, digestibility, ruminal function, chewing activity, and performance in mid-lactating Holstein dairy cows. Journal of Livestock Science and Technologies, 6(2), 21-32.
36. Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant. Cornell university press. [DOI:10.7591/9781501732355]
37. Van Soest, P. v., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of dairy Science, 74(10), 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
38. Wang, E., Wang, J., Lv, J., Sun, X., Kong, F., Wang, S., Wang, Y., Yang, H., Cao, Z., & Li, S. (2021). Comparison of ruminal degradability, indigestible neutral detergent fiber, and total-tract digestibility of three main crop straws with alfalfa hay and corn silage. Animals, 11(11), 3218. [DOI:10.3390/ani11113218]
39. Winterholler, S., Lalman, D., Dye, T., McMurphy, C., & Richards, C. (2009). In situ ruminal degradation characteristics of by-product feedstuffs for beef cattle consuming low-quality forage. Journal of animal science, 87(9), 2996-3002. [DOI:10.2527/jas.2008-1603]
40. Widdicombe, W. D., & Thelen, K. D. (2002). Row width and plant density effects on corn grain production in the northern Corn Belt. Agronomy journal, 94(5), 1020-1023. [DOI:10.2134/agronj2002.1020]
41. Yousefian, S., Teimouri Yansari, A., & Chashnidel, Y. (2019). The effects of Indigestible Neutral Detergent Fiber (iNDF) of alfalfa hay and corn silage on ruminal degradability of ration fiber in sheep. Iranian Journal of Applied Animal Science, 9(1), 73-78.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb