1- دانشکده دامپزشکی شوشتر
2- گروه علوم دامی
3- گروه دامپزشکی، واحد بهبهان
چکیده: (266 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: نقش غـدد درون ریـز و از جملـه غـدهی تیروئیـد در فعالیتهای متابولیک بدن واقعیتی انکار ناپذیر است. در این رابطه آثار پرکاری یا کـم کـاری غـده تیروئیـد و نوسـانات هورمونی مربوط به آن هر کدام می تواند مکانیسم فعـل و انفعالات شیمیایی بدن را شدیداً متاثر نماید. این پژوهش با هدف مطالعهی تاثیر پودر زنجبیل بر هورمونهای تیروئیدی و تیتر آنفولانزا در خروسهای مادر گوشتی انجام گرفت.
مواد و روشها: پژوهش با استفاده از 27 قطعه خروس مادر گوشتی راس 308 با سن 47 هفته و به صورت طرح کاملا تصادفی به مدت 11 هفته در 3 تیمار آزمایشی و 9 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: تیمار 1: شاهد (جیره پایه)، تیمار 2: جیره پایه+ سطح 5/7 گرم پودر زنجبیل در کیلوگرم جیره مصرفی، تیمار 3: جیره پایه+ سطح 15 گرم پودر زنجبیل در کیلوگرم جیره مصرفی، طی دورهی پژوهش دسترسی پرندگان به خوراک بهصورت محدود میباشد.
یافتهها: نتایج نشان داد که وزن بدن تحت تاثیر تیمار آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P)؛ غلظت ترییدوتیرونین (T3) و غلظت تترایدوتیرونین (T4) تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0>P). به طوری که بیشترین غلظت ترییدوتیرونین در پرندگانی که مقدار 5/7 و 15 گرم پودر زنجبیل دریافت کرده بودند مشاهده شد (05/0>P). همچنین غلظت تترایدوتیرونین در پرندگانی که سطح 15 گرم پودر زنجبیل دریافت کرده بودند نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود (05/0>P)، غلظت تیتر آنفولانزا خروسهای که غلظت 5/7 و 15 گرم پودر زنجبیل را دریافت کرده بودند نسبت به گروه شاهد تمایل به افزایش داشت (07/0=P)؛ بیشترین تیتر آنفولانزا در تیمار 15 گرم پودر زنجبیل با میانگین 55/8 و کمترین تیتر آنفولانزا در تیمار شاهد با میانگین 55/7 مشاهده شد.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که استفاده از پودر زنجبیل باعث افزایش غلظت هورمون تیروئیدی و عیار پادتن علیه آنفولانزا شده بود. در نتیجه این احتمال وجود دارد با بالا بردن سیستم ایمنی میتواند باعث تعویق افتادن در واکسن آنفولانزا شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
دامپزشکی دریافت: 1402/5/16 | پذیرش: 1403/10/3