دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 106-95 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Cheraghi Mashoof L, Aliarabi H, Alipour D, Zamani P. (2024). Effects of Different Sources of Supplemental Zinc on the Performance and Some Blood Parameters of Holstein Suckling Calves. Res Anim Prod. 15(2), 95-106. doi:10.61186/rap.15.2.95
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1397-fa.html
چراغی مشعوف لیلا، علی عربی حسن، علیپور داریوش، زمانی پویا. اثر منابع مختلف روی بر عملکرد و برخی از فراسنجه‎ های خونی در گوساله‎ های شیرخوار هلشتاین پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (2) :106-95 10.61186/rap.15.2.95

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1397-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران و گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، همدان، ایران & گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، ایران
چکیده:   (680 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: روی از جمله مهم‎ ترین مواد معدنی برای سلامتی و بهرهوری از گوساله‎ های در حال رشد است؛ زیرا این ماده معدنی برای متابولیسم، رشد، سیستم ایمنی و دفاعی و وضعیت آنتیاکسیدانی حائز اهمیت است همچنین، این عنصر بهعنوان یک عامل ضد التهاب و ضد اسهال شناخته شده است. علاوه بر این، روی در آنزیم‎ ها بهعنوان یک جزء ساختاری دور از جایگاه فعال، دهنده پروتون در جایگاه فعال و یک پل اتمی بین سوبسترا و آنزیم عمل می کند. بنابراین، روی نقش مهمی در تنظیم بسیاری از فرآیندهای متابولیک دارد و کمبود آن سبب کاهش اشتها و خوراک مصرفی می‎ شود. از این‎ رو این عنصر مورد توجه پرورش دهندگان دام، تولید کنندگان خوراک، دانشمندان و دامپزشکان قرار گرفته است. انجمن ملی پژوهش ‎ها (2021) 70 میلی ‎گرم روی در هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی را برای گوساله‎ های در حال رشد با سن 30 روزگی را پیشنهاد کرده است. اما سطح روی در خاک‎ ها بسیاری از مناطق ایران کم است. لذا گیاهانی که در این خاک‎ ها پرورش می‎ یابند سطح پایینی از غلظت روی را دارند و وقتی به‎ عنوان خوراک دام مصرف می‎ شوند می‎ تواند سبب طیف گسترده‎ای از عوارض ناشی از کمبود روی شود که ناهنجاری در رشد یکی از بارزترین نشانه ‎های آن است. بنابراین مکمل‎ سازی جیره با روی ممکن است سبب بهبود رشد و سلامت گوساله‎ های شیرخوار شود. اما استفاده از غلظت بالای روی در جیره ممکن است بر هضم، جذب و استفاده از سایر مواد مغذی در جیره تأثیر بگذارد و به ‎طور بالقوه منجر به آلودگی محیطی ناشی از دفع اضافی روی در مدفوع شود، بنابراین استفاده از منابع روی با زیست فراهمی بالاتر از جایگاه ویژه‎ای برخوردار است. در سال‎ های اخیر اشکال آلی و هیدروکسی برخی منابع معدنی در مکمل‎ های خوراک دام به ‎دلیل زیست فراهمی بالای آن‎ها موردتوجه تولیدکنندگان خوراک و پرورش دهندگان دام قرار گرفته است. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی اثر روی آلی، هیدروکسی روی و سولفات روی بر عملکرد و برخی از فراسنجه‎ های خونی در گوساله ‎های شیرخوار هلشتاین بود.
مواد و روش ‎ها: این پژوهش با استفاده از 40 رأس گوساله شیرخوار نژاد هلشتاین از سن 7 تا 77 روزگی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تعداد گوساله‎ ها در هر تیمار از لحاظ جنسیت نر و ماده یکسان بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره آغازین بدون افزودن مکمل روی (حاوی 53/29 میلی‎ گرم روی در هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی)، 2) جیره آغازین + 20 میلی‎ گرم روی در هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی به‎ صورت روی آلی، 3) جیره آغازین + 20 میلی‎ گرم روی در هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی به‎ صورت هیدروکسی کلرید روی و 4) جیره آغازین + 20 میلی‎ گرم روی در هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی به‎ صورت سولفات روی بود.
گوساله ‎ها در باکس ‎های انفرادی نگهداری می‎ شدند و دسترسی آزاد به جیره آغازین و آب تازه داشتند. گوساله ها در طی آزمایش با دو وعده شیر در ساعات 8:00 و 16:00 بهمیزان 2 کیلوگرم در هر وعده تغذیه می‎ شدند. ماده خشک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدل خوراک تعیین شد. خون‎ گیری در سنین 7، 43 و 77 روزگی گوساله ‎ها، 4-5 ساعت پس از خوراک‎ دهی نوبت صبح از راه سیاهرگ وداج انجام شد. خون گرفته شده در دو لوله جداگانه یکی حاوی هپارین برای به‎ دست آوردن پلاسما و دیگری بدون هپارین برای به‎ دست آوردن سرم ریخته شد. نمونه های پلاسما و سرم تا زمان اندازه‎ گیری فراسنجه‎ های مورد بررسی، در دمای منفی 80 درجه سانتی‎ گراد نگهداری شدند. غلظت کلسیم و فسفر، آسپارتارت آمینوترانسفراز، آلکالین آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، سوپراکسید دیسموتاز، کراتین فسفوکیناز و فراسنجه ‎های لیپیدی (تری‎گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی پایین و لیپوپروتئین با چگالی بسیار پایین) با استفاده از کیت ‎های تجاری اندازه ‎گیری شدند. برای اندازه غلطت عناصر معدنی روی، آهن و مس سرم خون از دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی میندری استفاده شد. داده ها در قالب طرح کاملاً تصادفی با SAS آنالیز شدند.
یافته ‎ها: بر اساس نتایج به ‎دست آمده تفاوت آماری معنی داری در بین تیمارها برای ماده خشک مصرفی و افزایش وزن روزانه در سنین 21، 36، 49 و 63 روزگی گوساله ها وجود نداشت (0/05<P). اما در 77 روزگی؛ گوساله‎ های که مکمل روی به‎ صورت سولفات روی، متیونین روی و روی آلی دریافت کرده بودند، نسبت به گروه شاهد افزایش وزن روزانه و خوراک مصرفی بالاتری داشتند (به ترتیب 0/006=P؛ 0/009=Pهرچند تفاوت آماری معنی‎ داری در بین گروه‎ های مکمل ‎سازی شده با منابع مختلف روی مشاهده نشد (0/05<P). وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک گوساله ها طی دوره شیرخوارگی تحت تأثیر مکمل روی قرار نگرفت (0/05<P). افزایش معنی داری در غلظت روی و فعالیت آنزیم آلکالین آمینوترانسفراز سرم خون گوساله ها مصرف کننده مکمل به صورت سولفات روی، متیونین روی و روی آلی نسبت به گروه شاهد مشاهده شد (به‎ ترتیب 0/0057=P؛ 0/0004=P). اما غلظت آهن، مس، کلسیم و فسفر، آسپارتارت آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، کراتین فسفوکیناز و فراسنجه های لیپیدی (تری‎گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی پایین و لیپوپروتئین با چگالی بسیار پایین) سرم خون گوساله‎ ها تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت (0/05<P). غلظت سوپراکسید دیسموتاز سرم خون گوساله ‎های دریافت کننده منابع مختلف روی در مقایسه با شاهد تمایل به افزایش داشت (0/08=P).
نتیجه ‎گیری: افزودن 20 میلی‎ گرم روی در اشکال روی آلی، متیونین وی و سولفات روی در هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی به جیره سبب افزایش غلظت روی و آنزیم آلکالین آمینوترانسفراز سرم و در نهایت منجر به بهبود ماده خشک مصرفی و افزایش وزن روزانه شد. اما تفاوت آماری معنی‎ داری در بین تیمارهای دریافت کننده منابع مختلف روی برای غلظت این عنصر و آنزیم آلکالین آمینوترانسفراز سرم، ماده خشک مصرفی و افزایش وزن روزانه وجود نداشت.

 
متن کامل [PDF 659 kb]   (98 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1402/3/31 | پذیرش: 1402/9/14

فهرست منابع
1. Abdollahi, M., Rezaei, J., & Fazaeli, H. (2020). Performance, rumen fermentation, blood minerals, leukocyte and antioxidant capacity of young Holstein calves receiving high-surface ZnO instead of common ZnO. Archives of animal nutrition, 74(3), 189-205. [DOI:10.1080/1745039X.2019.1690389]
2. Adab, M., Mahjoubi, E., Yazdi, M. H., & Collier, R. J. (2020). Effect of supplemental dietary Zinc and its time of inclusion on pre-weaning phase of Holstein heifer calves: Growth performance and health status. Livestock Science, 231, 103891. [DOI:10.1016/j.livsci.2019.103891]
3. Al-Daraji, H. J., & Amen, M. (2011). Effect of dietary zinc on certain blood traits of broiler breeder chickens. Int J Poult Sci, 10(10), 807-813. [DOI:10.3923/ijps.2011.807.813]
4. Aliarabi, H., Fadayifar, A., Tabatabaei, M. M., Zamani, P., Bahari, A., Farahavar, A., & Dezfoulian, A. H. (2015). Effect of zinc source on hematological, metabolic parameters and mineral balance in lambs. Biological trace element research, 168, 82-90. https://doi.org/10.1007/s12011-015-0345-0 [DOI:10.1007/s12011-015-0345-0.]
5. Alimohamady, R., & Aliarabi, H. (2019). Effects of organic and inorganic sources of zinc on performance and some blood parameters of fattening lambs. Iranian Journal of Animal Science Research, 11(2) (In Persian). [DOI:10.22067/ijasr.v11i2.68412]
6. Alimohamady, R., Aliarabi, H., Bahari, A., & Dezfoulian, A. H. (2013). Influence of different amounts and sources of selenium supplementation on performance, some blood parameters, and nutrient digestibility in lambs. Biological trace element research, 154, 45-54. [DOI:10.1007/s12011-013-9698-4]
7. Alimohamady, R., Aliarabi, H., Bruckmaier, R. M., & Christensen, R. G. (2019). Effect of different sources of supplemental zinc on performance, nutrient digestibility, and antioxidant enzyme activities in lambs. Biological trace element research, 189, 75-84. [DOI:10.1007/s12011-018-1448-1]
8. AOAC. (2000). Association of Official Analytical Chemist (I. W. H. e. O. m. o. a. o. A. International, Ed. 17 ed.). Maryland-Gaithersburg, USA: AOAC International.
9. Arias, V., & Koutsos, E. (2006). Effects of copper source and level on intestinal physiology and growth of broiler chickens. Poultry Science, 85(6), 999-1007. https://doi.org/10.1093/ps/85.6.999 [DOI:10.1093/ps/85.6.999.]
10. Attia, A., Awadalla, S., Esmail, E., & Hady, M. (1987). Role of some microelements in nutrition of water buffalo and its relation to production ii-effect of Zinc Supplementation. Assiut Veterinary Medical Journal, 18(35), 91-100. [DOI:10.21608/avmj.1987.189478]
11. Azizzadeh, M., Mohri, M., & Seifi, H. A. (2005). Effect of oral zinc supplementation on hematology, serum biochemistry, performance, and health in neonatal dairy calves. Comparative Clinical Pathology, 14, 67-71. [DOI:10.1007/s00580-005-0559-1]
12. Chang, M., Wei, J., Hao, L., Ma, F., Li, H., Zhao, S., & Sun, P. (2020). Effects of different types of zinc supplement on the growth, incidence of diarrhea, immune function, and rectal microbiota of newborn dairy calves. Journal of dairy science, 103(7), 6100-6113. https://doi.org/10.3168/jds.2019-17610 [DOI:10.3168/jds.2019-17610.]
13. Cheraghi Mashoof, L., Aliarabi, H., Farahavar, A., Zamani, P., & Alimohamady, R. (2018). The effect of adding zinc and copper to diet of late-pregnant ewes on blood and milk minerals profile, lambs growth performance and some blood parameters. Iranian Journal of Animal Science, 49(2), 267-284. [DOI:10.22059/ijas.2018.250904.653610. (In Persian).]
14. Council, N. R. (2001). Nutrient requirements of dairy cattle: 2001. National Academies Press.
15. Daghash, H., & Mousa, S. (1999). Zinc sulfate supplementation to ruminant rations and its effects on digestibility in lambs; growth, rectal temperature and some blood constituents in buffalo calves under heat stress. Assiut Veterinary Medical Journal, 40(80), 128-146. [DOI:10.21608/avmj.1999.182331]
16. Fadayifar, A., Aliarabi, H., Tabatabaei, M. M., Zamani, P., Bahari, A., Malecki, M., & Dezfoulian, A. H. (2012). Improvement in lamb performance on barley based diet supplemented with zinc. Livestock science, 144(3), 285-289. 12.002 [DOI:10.1016/j.livsci.2011.]
17. Feldmann, H. R., Williams, D. R., Champagne, J. D., Lehenbauer, T. W., & Aly, S. S. (2019). Effectiveness of zinc supplementation on diarrhea and average daily gain in pre-weaned dairy calves: A double-blind, block-randomized, placebo-controlled clinical trial. PLoS One, 14(7), e0219321. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0219321 [DOI:10.1371/journal.pone.0219321.]
18. Hill, C. H., & Matrone, G. (1970). Chemical parameters in the study of in vivo and in vitro interactions of transition elements. Fed Proc,
19. Kaneko, J. J., Harvey, J. W., & Bruss, M. L. (2008). Clinical biochemistry of domestic animals. Academic press.
20. Kumar, N., Verma, R. P., Singh, L. P., Varshney, V. P., & Dass, R. S. (2006). Effect of different levels and sources of zinc supplementation on quantitative and qualitative semen attributes and serum testosterone level in crossbred cattle (Bos indicus $bftimes $ Bos taurus) bulls. Reproduction Nutrition Development, 46(6), 663-675. [DOI:10.1051/rnd:2006041]
21. Mallaki, M., Norouzian, M. A., & Khadem, A. A. (2015). Effect of organic zinc supplementation on growth, nutrient utilization, and plasma zinc status in lambs. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 39(1), 75-80. [DOI:10.3906/vet-1405-79]
22. Mandal, G., Dass, R., Isore, D., Garg, A., & Ram, G. (2007). Effect of zinc supplementation from two sources on growth, nutrient utilization and immune response in male crossbred cattle (Bos indicus× Bos taurus) bulls. Animal Feed Science and Technology, 138(1), 1-12. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2006.09.014 [DOI:10.1016/j.anifeedsci. 2006.09.014]
23. Mohanta, R. K., & Garg, A. K. (2014). Organic trace minerals: immunity, health, production and reproduction in farm animals. Indian Journal of Animal Nutrition, 31(3), 203-212.
24. National Academies of Sciences, E., & Medicine. (2021). Nutrient requirements of dairy cattle.
25. Ramulu, S. P., Nagalakshmi, D., & Kumar, M. K. (2015). Effect of zinc supplementation on haematology and serum biochemical constituents in Murrah buffalo calves. Indian Journal of Animal Research, 49(4), 482-486. https://doi.org/10.5958/0976-0555.2015.00095.3 [DOI:10.5958/0976-0555.2015.00095.3.]
26. Ranasinghe, P., Wathurapatha, W., Ishara, M., Jayawardana, R., Galappatthy, P., Katulanda, P., & Constantine, G. (2015). Effects of zinc supplementation on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. Nutrition & Metabolism, 12(1), 1-16. [DOI:10.1186/s12986-015-0023-4]
27. Rojas, L., McDowell, L., Cousins, R., Martin, F., Wilkinson, N., Johnson, A. B., & Velasquez, J. (1995). Relative bioavailability of two organic and two inorganic zinc sources fed to sheep. Journal of Animal Science, 73(4), 1202-1207. https://doi.org/10.2527/1995.7341202x [DOI:10.2527/1995.7341202x.]
28. Salama, A. A., Caja, G., Albanell, E., Such, X., Casals, R., & Plaixats, J. (2003). Effects of dietary supplements of zinc-methionine on milk production, udder health and zinc metabolism in dairy goats. Journal of Dairy Research, 70(1), 9-17. https://doi.org/ 10.1017/S0022029902005708 [DOI:10.1017/S0022029902005708]
29. Shaeffer, G., Lloyd, K., & Spears, J. (2017). Bioavailability of zinc hydroxychloride relative to zinc sulfate in growing cattle fed a corn-cottonseed hull-based diet. Animal Feed Science and Technology, 232, 1-5. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2017.07.013 [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2017.07.013.]
30. Sidhu, P., Garg, M., & Dhawan, D. (2004). Protective effects of zinc on oxidative stress enzymes in liver of protein deficient rats. Nutr Hosp, 19(6), 341-347. [DOI:10.1081/DCT-52551]
31. Spears, J., Kegley, E., & Mullis, L. (2004). Bioavailability of copper from tribasic copper chloride and copper sulfate in growing cattle. Animal Feed Science and Technology, 116(1-2), 1-13. https://doi.org/10.2527/jas1989.673835x [DOI:10.2527/jas1989.673835x.]
32. Spears, J. W. (2003). Trace mineral bioavailability in ruminants. The Journal of nutrition, 133(5), 1506S-1509S. [DOI:10.2527/jas1989.673835x]
33. Van Soest, P. v., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of dairy science, 74(10), 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2 [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2.]
34. Wang, C., Xu, Y., Han, L., Liu, Q., Guo, G., Huo, W., Zhang, J., Chen, L., Zhang, Y., & Pei, C. (2021). Effects of zinc sulfate and coated zinc sulfate on lactation performance, nutrient digestion and rumen fermentation in Holstein dairy cows. Livestock Science, 251, 104673. [DOI:10.1016/j.livsci.2021.104673]
35. Wang, K.-K., Cui, H.-W., Sun, J.-Y., Qian, L.-C., & Weng, X. (2012). Effects of zinc on growth performance and biochemical parameters of piglets. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 36(5), 519-526. https://doi.org/10.3906/vet-1010-553 [DOI:10.3906/vet-1010-553.]
36. Wei, J., Ma, F., Hao, L., Shan, Q., & Sun, P. (2019). Effect of differing amounts of zinc oxide supplementation on the antioxidant status and zinc metabolism in newborn dairy calves. Livestock Science, 230, 103819. [DOI:10.1016/j.livsci.2019.103819]
37. Westterma, L., & Constabel, F. (1982). Plant tissue culture metbods 2deev. Sasatoon: National Research Council of Canada, Prairie Regional Laboratory. [DOI:10.1201/9781315120065]
38. Wu, G. (2017). Principles of animal nutrition. crc Press. [DOI:10.1201/9781315120065]
39. Wu, Y., Sun, Z., Che, S., & Chang, H. (2004). Effects of zinc and selenium on the disorders of blood glucose and lipid metabolism and its molecular mechanism in diabetic rats. Wei Sheng yan jiu= Journal of Hygiene Research, 33(1), 70-73.
40. Zaboli, K., Aliarabi, H., Bahari, A. A., & Abbas, A. K. R. (2013). Role of dietary nano-zinc oxide on growth performance and blood levels of mineral: A study on in Iranian Angora (Markhoz) goat kids.
41. Zaboli, K., & Elyasi, M. J. (2021). Effects of different amounts of zinc on performance and some blood and ruminal parameters in Holstein suckling calves. Journal of Ruminant Research, 9(3), 93-106. [DOI:10.22069/ejrr.2021.19197.1794]
42. Zhang, B., Shao, Y., Liu, D., Yin, P., Guo, Y., & Yuan, J. (2012). Zinc prevents Salmonella enterica serovar Typhimurium-induced loss of intestinal mucosal barrier function in broiler chickens. Avian Pathology, 41(4), 361-367. https://doi.org/10.1080/03079457.2012.692155 [DOI:10.1080/03079457.2012.692155.]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb