دوره 14، شماره 39 - ( بهار 1402 )                   جلد 14 شماره 39 صفحات 47-37 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
چکیده:   (904 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: امروزه صنعت پرورش طیور به افزایش تولید در واحد سطح گرایش دارد، در عین حال افزایش تراکم گله با محدودیت­ ها و موانع مدیریتی و بهداشتی رو برو می ­باشد. مصرف گیاهان داروئی می­ تواند به عنوان راهکار تغذیه­ ای موثری برای گذار از چالش تراکم بالا باشد. بنابراین آزمایشی به منظور بررسی اثرات اسانس به شکل ریز پوشانی شده در جیره بر عملکرد، ریخت­ شناسی روده و اسیدیته دستگاه گوارش جوجه گوشتی طراحی و انجام گرفت.
مواد و روش­ ها: در این تحقیق از 250 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 (مخلوط) در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2، شامل 4 تیمار و 5 تکرار و در هر تکرار تراکم توصیه شده 10 جوجه و تراکم بالا 15 قطعه جوجه در هر متر مربع با میانگین وزنی یکسان استفاده شد. در این آزمایش از اسانس پوشش ­دار شده گیاهان داروئی که دارای ترکیبات موثره گیاهان آویشن، مرزه، نعنافلفی و فلفل سیاه تولید شده در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه شرق و شمال شرق کشور استفاده شد. تیمارهای مورد آزمایش عبارت بودند از؛ تیمار اول: تراکم توصیه شده + بدون اسانس پوشش­ دار شده (شاهد)، تیمار دوم: تراکم بالا+ بدون اسانس پوشش ­دار شده، تیمار سوم: تراکم توصیه شده + 500 میلی­ گرم در کیلوگرم اسانس پوشش ­دار شده، تیمار چهارم: تراکم بالا + 500 میلی­ گرم در کیلوگرم اسانس پوشش­ دار شده. تعداد تلفات، وزن تلفات و وزن جوجه­ های حذفی به صورت جداگانه ثبت شد. میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن به صورت هفتگی مورد اندازه­ گیری و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. در پایان دوره 2 قطعه پرنده از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و پس از خون گیری ذبح شدند. برای مطالعه ساختار پرزهای روده باریک، نمونه ­هایی از دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم تهیه شد. برای اندازه­ گیری ارتفاع و عرض پرز از میکروسکوپ با بزرگ­نمایی 40 برابر و برای عمق کریپت از درشت­ نمایی 100 برابر استفاده شد. اسیدیته روده کور، به­ وسیله pH متر اندازه­ گیری شد.
یافته ­ها: نتایج نشان داد افزودن اسانس پوشش­ دار شده منجر به کاهش درصد تلفات، افزایش وزن در تراکم بالا در مقایسه با عدم مصرف شد. مصرف اسانس پوشش­ دار شده در شرایط تراکم بالا منجر به کاهش ضریب تبدیل خوراکی شد. مصرف اسانس پوشش ­دار شده در شرایط تراکم توصیه شده و تراکم بالا منجر به افزایش معنی ­دار اسیدیته دستگاه گوارش در مقایسه با تیمارهای بدون اسانس پوشش­ دار شد (0/05>p). مصرف اسانس پوشش ­دار شده در تراکم معمولی و بالا منجر به افزایش طول پرز روده شد (0/05>p).
نتیجه ­گیری: می­توان نتیجه گرفت مصرف مخلوط اسانس پوشش ­دار شده منجر به کاهش تلفات و کاهش مصرف خوراک، افزایش وزن، بهبود ضریب تبدیل خوراکی، افزایش طول و عرض پرز روده و اسیدیته دستگاه گوارش می­شود.
متن کامل [PDF 2091 kb]   (314 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1401/7/30 | ویرایش نهایی: 1402/3/9 | پذیرش: 1401/9/27 | انتشار: 1402/3/9

فهرست منابع
1. Adamiec, J. and D.J.D.T. Kalemba. 2006. Analysis of microencapsulation ability of essential oils during spray drying. International Journal, 24(9): 1127-32. [DOI:10.1080/07373930600778288]
2. Alçiçek, A., M. Bozkurt and M. Çabuk. 2004. The effects of a mixture of herbal essential oil, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 34: 217-222.
3. Azarbad, E., H. Kermanshahi, A. Yaghobfar and A. Meimandipor. 2019. Effect of different levels of Satureja khuzistanica essential oil in conventional and microcapsulated forms on intestinal morphology and performance of broiler chickens. Journal Animal Production, 21(4): 87-97.
4. Barreto, M.S.R., J.F.M. Menten, A.M.C. Racanicci, P.W.Z. Pereira and P. Rizzo. 2008. Plant extracts used as growth promoters in broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 2: 109-115. [DOI:10.1590/S1516-635X2008000200006]
5. Basilico, M.Z. and J.C. Basilico. 1999. Inhibitory effects of some spice essential oils on Aspergillus ochraceus NRRL 3174 growth and ochratoxin A production. Letters in Applied Microbiology, 29(4): 238-241. [DOI:10.1046/j.1365-2672.1999.00621.x]
6. Brenes, A. and E. Rourab. 2010. Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology, 158: 1-14. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.03.007]
7. Canan, B., E.M. Kuddusi, K. Sait and K. Rıdvan. 2007. Effect of dietary vitamin E on the performance, plasma and egg yolk vitamin E levels and lipid oxidation of egg in heat stressed layers. Journal of Applied Biological Sciences, 1(3): 19-23.
8. Caterina, M.J., M.A. Schumacher, M. Tominaga, T.A. Rosen, D. Levine, M. Ciftci, U.G. Simsek, A. Yuce, O. Yilmaz and B. Dalkilic. 2010. Effects ofdietary antibiotic and Cinnamon oil supplementation on antioxidant enzyme activities, cholesterol levels and fatty acid compositions of serum and meat inbroiler chickens. ActaVeterinaria Brno, 79: 33-40 [DOI:10.2754/avb201079010033]
9. Cho, J., H. Kim and I. Kim. 2014. Effects of phytogenic feed additive on growth performance, digestibility, blood metabolites, intestinal microbiota, meat color and relative organ weight after oral challenge with Clostridium perfringens in broilers. Livestock Science, 160: 82-88. [DOI:10.1016/j.livsci.2013.11.006]
10. Craig, J.W. 1999. Health - promoting properties of common herbs. American Journal of Clinical Nutrition, 70: 491-499. [DOI:10.1093/ajcn/70.3.491s]
11. Dawkins, M.S., Ch.A. Donnelly and T.A. Jones. 2004. Chicken welfare is influenced more by housing conditions than by stocking density. Journal Nature, 22(427): 342-344. [DOI:10.1038/nature02226]
12. Dozier, W.A., J.P. Thaxton, S.L. Branton, G.W. Morgan, D.M. Miles and W.B. Roush. 2005. Stocking density effects on growth performance and processing yields of heavy broilers. Poultry Science, 84(8): 1332-1338. [DOI:10.1093/ps/84.8.1332]
13. Farsi Jani, M. 1998. How flock density affects the production and carcass quality of broiler chickens. Damdar, 6(99): 55.
14. Garcia, V., P. Catala-Grogori, F. Hernandez, M.D. Megias and J. Madrid. 2007. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 16: 555-562. [DOI:10.3382/japr.2006-00116]
15. Ghalamkari, G.H., M. Toghyani, E. Tavalaeian, N. Landy, Z. Ghalamkari and H. Radnezhad. 2011. Efficiency of different levels of Satureja hortensis L. (Savory) incomparison with an antibiotic growth promoter on performance, carcass traits, immune responses and serum biochemical parameters in broiler chickens. African Journal of Biotechnology, 10(61): 13318-13323.
16. Gharsallaoui, A., G. Roudaut, O. Chambin, A. Voilley and RJFri. Saurel. 2007. Applications of spray-drying in microencapsulation of food ingredients: An overview, 40(9): 1107-21. [DOI:10.1016/j.foodres.2007.07.004]
17. Ghasemloo, V., S.A. Hosseini, H. Lotfollahian and A. Meimandipour. 2017. The effects of encapsulated oregano essential oil on microbial population and morphology of intestinal tract in broiler chickens. Journal Animal Production, 19(2): 467-478.
18. Ghorbani, M.R., A. Tatar, M.R. Jamali and S. Kord Zanganeh. 2017. Effect of using feed additives on performance, carcass traits, immune organs and tibia characteristics of broiler chickens reared in high stocking density. Iranian Veterinary Journal, 14(3): 57-69.
19. Giannenas, I., D. Tontis, E. Tsalie, E.F. Chronis, D. Doukas and I. Kyriazakis. 2010. Influence of dietary mushroom agaricus bisporus on intestinal morphology and micro flora composition in broiler chickens. Research on Veterinary Science, 89: 78-84. [DOI:10.1016/j.rvsc.2010.02.003]
20. Gong, J., F. Yin, Y. Hou and YJCJoAS. Yin. 2014. Chinese herbs as alternatives to antibiotics in feed for swine and poultry production: potential and challenges in application. Canadian Journal of Animal Science, 94(2): 223-241. [DOI:10.4141/cjas2013-144]
21. Grashorn, M.A. 2010. Use of phytobiotics in broiler nutrition-an alternative to infeed antibiotics. Journal of Animal and Feed Sciences, 19(3): 338-47. [DOI:10.22358/jafs/66297/2010]
22. Helena, M. and M. Cabral. 2010. A review on cyclodextrin encapsulation of essential oils and volatiles. Flavour and Fragrance Journal, 25: 313-326. [DOI:10.1002/ffj.2019]
23. Hernandez, F., J. Madrid, V. Garcia, J. Orengo and M.D. Megias. 2004. Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174. [DOI:10.1093/ps/83.2.169]
24. Jaderi, N., A. Nobakht and Y. Mehman-navaz. 2011. Investigation the effects of using of Satureja hortensis L., Ziziphora tenuir L., Urtica dioica L. and their different mixtures on yield, egg quality, blood and immunity parameters of laying hens. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 27 (1): 11-24.
25. Jang, I.S., Y.H. Ko, S.Y. Kang and C.Y. Lee. 2007. Effect of a commercial essential oil on growth performance digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 134(3-4): 304-15. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.06.009]
26. Kalantar, M., A.A. Saki, P. Zamani and H. Aliarabi. 2011. Effect of drinking thyme essence on performance, energy and protein efficiency and economical indices of broiler chickens. Pajouhesh and Sazandegi. In Animal Sciences, 92: 59-67.
27. Kazemifard, M. 2022. Effect of dietary protein lowering and supplementation of Peppermint extract on yield, carcass, blood parameters and microbial population of broiler chickens. Research on Animal Production, 13(37): 52-63 (In Persian). [DOI:10.52547/rap.13.37.52]
28. Khaksar, V., M. Krimpen, H. Hashemipour and M. Pilevar. 2012. Effects of thyme essential oil on performance, some blood parameters and ileal microflora of Japanese quail. Journal of Poultry Science, 49: 106-110. [DOI:10.2141/jpsa.011089]
29. Kroismayr, A., J. Sehm, M. Pfaffl, C. Plitzner, H. Foissy and T. Ettle. 2008. Effects of essential oils or Avilamycin on gut microbiology and blood parameters of weaned piglets. Czech Journal Animal Science, 53: 377-87. [DOI:10.17221/338-CJAS]
30. Lee, K.W., H. Everts and A.C. Beyen. 2003. Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion infemale broiler chickens. Journal of Applied Poultry research 12: 394-399. [DOI:10.1093/japr/12.4.394]
31. Lillehoj, H.S., D.K. Kim, D.M. Bravo and S.H. Lee. 2011. Effects of dietary plant-derived phytonutrients on the genome-wide profiles and coccidiosis resistance in the broiler chickens. BMC proceedings. BioMed Central Ltd. [DOI:10.1186/1753-6561-5-S4-S34]
32. Mc, J.F. 1984. Histological and histochemical uses of periodic acid. Stain Technology, 23: 99-108. [DOI:10.3109/10520294809106232]
33. Mehdikhani, M. and A.M. Aghazadeh. 2016. Effects of using a commercial blend of the extract of medicinal plants (XTRACT CAPS XL®) and thyme and peppermint extracts eplacement of antibiotic growth promoters on performance of Ross broilers. Master (M.Sc.) Thesis in Poultry Nutrition. university of Urmia (In Persian).
34. Michiels, J., J. Missotten, N. Dierick, D. Fremaut, P. Maene and S. De Smet. 2008. In vitro degradation and in vivo passage kinetics of carvacrol, thymol, eugenol and trans-cinnamaldehyde along the gastrointestinal tract of piglets. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88(13): 2371-81. [DOI:10.1002/jsfa.3358]
35. Moharreri, M., R. Vakili, E. Oskoueian and Q. Rajabzadeh. 2021. Effects of microencapsulated essential oils on growth performance and biomarkers of inflammation in broiler chickens challenged with salmonella enteritidis. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 21(5): 349-357 [DOI:10.1016/j.jssas.2021.10.012]
36. Molodi, Y. and M. Daneshyar. 2017. The effects of peppermint and rosemary essential oils on performance, internal organ weights and some blood indices of Japanese quail. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plant, 33(6): 915-927.
37. Mojgani, N., M R. Sanjabi, A. Dalimi, N. Vaseji and E. Zareie Yousef Abad. 2020. Effect of probiotic and herbal extracts on performance, blood biochemistry and immune system of broiler chicks, Research on Animal Production, 11(28): 1-10 (In Persian). [DOI:10.52547/rap.11.28.1]
38. Platel, K. and K. Srinivasan. 2003. Digestive stimulant action of spices: A myth or reality. Indian Journal of Medical Research, 167-179.
39. Rouzmehr, F., Y. Chashnidel, M. Rezaei, M. Mohiti Asli and M. Mottaghi Talab. 2017. The Effect of Thyme and Cinnamon microencapsulated essential oils on performance, some blood parameters and carcass characteristic in boiler chicks. Research on Animal Production, 8(17): 34-42. [DOI:10.29252/rap.8.17.34]
40. Samik, K. P., H. Gobinda, K.M. Manas and S. Gautam. 2007. Effect of organic acid salt on the performance and gut health of broiler chicken. Poultry Science, 44: 389-395. [DOI:10.2141/jpsa.44.389]
41. Viveros, A., S. Chamorro, M. Pizarro, I. Arija, C. Centeno and A. Brenes. 2011 Effects of dietary polyphenol-rich grape products on intestinal microflora and gut morphology in broiler chicks. Poultry Science, 90: 566-578. [DOI:10.3382/ps.2010-00889]
42. Williams, P. and R. Losa. 2001. The use of essential oils and their compounds in poultry nutrition. World Poultry Science. 17:14-15.
43. Zhang, X.X., Y.F. Fan, X.M. Tao and K.L. Yick. 2004. Fabrication and properties of microcapsules and nanocapsules containing n-octadecane. Materials Chemistry and Physics, 88(2-3): 300-307. [DOI:10.1016/j.matchemphys.2004.06.043]
44. Zhang, Y., J. Gong, H. Yu, Q. Guo, C. Defelice, M. Hernandez, Y. Yinand and Q. Wang. 2014. Alginate-whey protein dry powder optimized for target delivery of essential oils to the intestine of chickens. Poultry Science, 93: 2514-2525. [DOI:10.3382/ps.2013-03843]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.