دوره 13، شماره 37 - ( پاییز 1401 1401 )                   جلد 13 شماره 37 صفحات 31-22 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
چکیده:   (889 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: مهم‌ترین عامل در تنظیم مقدار خوراک طیور، محتوای انرژی جیره میباشد که با هزینه خوراک ارتباط تنگاتنگ دارد. سیستم انرژی ویژه صحت و کاربرد بیشتری برای اندازه‌گیری سطح قابلیت استفاده انرژی در طیور دارد. وجود ترکیبات ضد تغذیه‌ای نظیر پلی‌ساکاریدهای غیرنشاسته‌ای (PNS) و ترکیبات فیتاته در برخی از اقلام خوراکی مورد استفاده در جیره طیور سبب شده تا تولیدکنندگان برای کاهش اثرات منفی این مواد ضد تغذیه‌ای از افزودنی‌هایی نظیر آنزیم و پروبیوتیک در جیره استفاده کنند. افزودن آنزیم و پروبیوتیک به جیره بر پایه گندم-کنجاله سویا با سطوح مختلف انرژی، سبب بهبود عملکرد رشد، ابقای انرژی در بدن و بهره‌وری انرژی ویژه در جوجه‌های گوشتی ‌شود.
مواد و روش‌ها: این آزمایش با تعداد 8 تیمار و 5 تکرار و 10 قطعه جوجه به ازای هر تکرار، در مجموع با 400 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس جنس نر 308 انجام شد. تیمارها شامل جیره با و بدون افزودن مولتی‌آنزیم (۵۰۰ گرم در تن)، با و بدون افزودن پروبیوتیک لاکتوفید (۲۰۰ گرم در تن) و دو سطح انرژی قابل متابولیسم (2850 و 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم) در قالب طرح کاملآ تصادفی انجام شد.
یافته ­ها: افزودن مولتی آنزیم و پروبیوتیک در جیره حاوی سطح ۳۱۰۰ کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم سبب افزایش مقدار خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه و بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (0/05>p). افزودن آنزیم و پروبیوتیک و انرژی سبب بهبود و افزایش قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی شد (0/05>p). مکملسازی جیره با ۳۱۰۰ کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی با آنزیم و پروبیوتیک سبب افزایش بهره‌وری از انرژی در بدن طیور و افزایش راندمان ابقای انرژی در بدن به صورت پروتئین و چربی شد (0/05>p).
نتیجه‌گیری: افزودن مولتی آنزیم و پروبیوتیک به جیره‌های بر پایه گندم-کنجاله سویا باعث بهبود میانگین افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک در کل دوره آزمایش، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم در 24 روزگی شد. افزودن مولتی‌آنزیم و پروبیوتیک در هر دو سطح انرژی قابل متابولیسم باعث بهبود  ابقاء انرژی به‌صورت پروتئین و چربی و همچنین انرژی ویژه در سطح تولید شد.
متن کامل [PDF 1769 kb]   (380 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1400/10/2 | ویرایش نهایی: 1401/8/22 | پذیرش: 1400/11/10 | انتشار: 1401/8/28

فهرست منابع
1. Alkhalf, A., M. Alhaj and I. Al-homidan. 2010. Influence of probiotic supplementation on blood parameters and growth performance in broiler chickens. Saudi Journal of Biology Science, 17: 219-225. [DOI:10.1016/j.sjbs.2010.04.005]
2. AOAC International. 2005. Official Methods of Analysis of AOAC International. 17th edn. AOAC Int., Gaithersburg, MD.
3. Cho, J.H., P. Zhao and I.H. Kim. 2012. Effects of emulsifier and multi-enzyme in different energy densitydiet on growth performance, blood profiles, and relative organ weight in broiler chickens. Journal of Agricultural Science, 4: 161-170. [DOI:10.5539/jas.v4n10p161]
4. Daskiran, M., R. Teeter, D. Fodge and H.J.P.S. Hsiao. 2004. An evaluation of endo-β-D-mannanase (Hemicell) effects on broiler performance and energy use in diets varying in β-mannan content. British Poultry Science. 83: 662-668. [DOI:10.1093/ps/83.4.662]
5. Esmaeilipour, O., H. Moravej, M. Shivazad, M. Rezaian, S. Aminzadeh and M. Van Krimpen. 2012. Effects of diet acidification and xylanase supplementation on performance, nutrient digestibility, duodenal histology and gut microflora of broilers fed wheat based diet. British Poultry Science, 53: 235-244. [DOI:10.1080/00071668.2012.681771]
6. Gracia, M., M. Latorre, M. Garcia, R. Lazaro and G. Mateos. 2003. Heat processing of barley and enzyme supplementation of diets for broilers. Poultry Science, 82: 1281-1291. [DOI:10.1093/ps/82.8.1281]
7. Larbier, M. and B. Leclercq. 1994. Nutrition and Feeding of Poultry. Translated by J. Wiseman. Nottingham University Press, Loughborough Leicestershire, UK.
8. Leeson, S., L. Caston, M. Kiaei and R. Jones. 2000. Commercial enzymes and their influence on broilers fed wheat or barley. Journal of Applied Poultry Research, 9: 242-251. [DOI:10.1093/japr/9.2.242]
9. McDonald, P., R.A. Edwards and J.F.D. Greenhalgh. 1995. Animal Nutrition. (5th Ed). Longman Scientific and Technical, U.S.A.
10. Moftakharzadeh, S.A., H. Moravej and M. Shivazad. 2017. Effect of using the Matrix Values for NSP-degrading enzymes on performance, water intake, litter moisture and jejunal digesta viscosity of broilers fed barley-based diet. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 39: 65-72. [DOI:10.4025/actascianimsci.v39i1.33070]
11. Mosenthin, R., W.C. Sauer and F. Ahrens. 1994. Dietary pectin's effect on ileal and fecal amino acid digestibility and exocrine pancreatic secretions in growing pigs. The Journal of Nutrition, 124: 1222-1229. [DOI:10.1093/jn/124.8.1222]
12. Natalie, K., C. Keerqin, A. Walllac, S. Wu and M. Choct. 2018. Effect of arabinoxylo-oligosaccha rides and arabinoxylans on net energy and nutrient utilizat ion in broilers. Animal Nutrition, 5: 56-62. [DOI:10.1016/j.aninu.2018.05.001]
13. Olukosi, O.A., A.J. Cowieson and O. Adeola. 2008. Energy utilization and growth performance of broilers receiving diets supplemented with enzymes containing carbohydrase or phytase activity individually or in combination. British Journal of Nutrition, 99: 682-690. [DOI:10.1017/S0007114507815807]
14. Oluyinka, A., O. Aaron, J. Cowieson and O. Adeola. 2008. Energy utilization and growth performance of broilers receiving diets supplemented with enzymes containing carbohydrase or phytase activity individually or in combination. British Journal of Nutrition, 99: 682-690. [DOI:10.1017/S0007114507815807]
15. Pourreza, J.A., H. Samie and E. Rowghani. 2007. Effect of supplemental enzyme on nutrient digstability and performance of broiler chicks fed on diet containing triticale. International Journal Pou. Science, 6(2): 115-117. [DOI:10.3923/ijps.2007.115.117]
16. Ravn, J.L., H.J. Martens, D. Pettersson and N.R. Pedersen. 2016. A commercial GH 11 xylanase mediates xylan solubilisation and degradation in wheat, rye and barley as demonstrated by microscopy techniques and wet chemistry methods. Animal Feed Science and Technology, 219: 216-225. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2016.06.020]
17. Ribeiro, T., M. Lordelo, P. Ponte, B. Maçãs, J. Prates, M. Aguiar Fontes, L. Falcão, J. Freire, Ferreira, L. and C. Fontes. 2011. Levels of endogenous β-glucanase activity in barley affect the efficacy of exogenous enzymes used to supplement barley-based diets for poultry. Poultry Science, 90: 1245-1256. [DOI:10.3382/ps.2010-01218]
18. Rutherfurd, S.M., T.K. Chung and P.J. Moughan. 2007. The effect of a commercial enzyme preparation on apparent metabolizable energy, the true ileal amino acid digestibility, and endogenous ileal lysine losses in broiler chickens. Poultry Science, 86: 665-672. [DOI:10.1093/ps/86.4.665]
19. Sanchez, J.I., M. Marzorati, C. Grootaert, M. Baran, V.V. Craeyveld and C.M. Courtin. 2008. Arabinoxylan-oligosaccharides (AXOS) affect the protein/carbohydrate fermentation balance and microbial population dynamics of the simulator of human intestinal microbial ecosystem. Microb Biotechnol, 2: 101-112. [DOI:10.1111/j.1751-7915.2008.00064.x]
20. Senkoylu, N., H. Akyurek and H. Samli. 2004. Implications of beta-glucanase and pentosanase enzymes in low-energy low-protein barley and wheat based broiler diets. Czech Journal of Animal Science-UZPI (Czech Republic). [DOI:10.17221/4287-CJAS]
21. Sibbald, I.R. 1989. Metabolizable energy evaluation of poultry diets. In: Recent development in poultry nutrition. Butter Worth. London., U.K. [DOI:10.1016/B978-0-407-01513-5.50005-6]
22. Swick, R.A., S.B. Wo, J. Zuo, N. Rodgers, M.R. Barekatain and M. Choct. 2013. Implications and development of a net energy system for broilers. Animal Production Science, 53: 12-31. [DOI:10.1071/AN13204]
23. Yu, B., C.C. Tsai. J.C. Hsu and P.W.S. Chiou. 1998. Effect of different sources of dietary fibre on growth performance, intestinal morphology and caecal carbohydrases of domestic geese. British Poultry Science, 39: 560-567. [DOI:10.1080/00071669888773]
24. Zamani, M., M. Rezaei, A. Teimory Yansari, H. Sayyahzadeh and F. Nicknafs. 2013. The effect of different levels of energy and protein in finisher diet on performance, carcass yield and blood serum lipids of broiler chickens. Animal Science Researches, 23: 69-86.
25. Zhou, Y., Z. Jiang, D. Lv and T. Wang. 2009. Improved energy-utilizing efficiency by enzyme preparation supplement in broiler diets with different metabolizable energy levels. Poultry Science, 88: 316-322. [DOI:10.3382/ps.2008-00231]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.