دوره 13، شماره 36 - ( تابستان 1401 )                   جلد 13 شماره 36 صفحات 46-38 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی، واحد کاشمر، دانشگاه آزاد اسلامی، کاشمر، ایران
چکیده:   (1582 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: ترکیبات زیست فعال متعددی درگیاهان  وجود دارد که عملکرد رشد، وضعیت پاداکسندگی و سیستم ایمنی حیوانات را بهبود می بخشند. کنگر فرنگی و پیاز منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدهای طبیعی هستند که خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی دارند.
مواد و روش ­ها: 520 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه سویه تجاری راس 308 در قالب این طرح کاملاً تصادفی به پنج تیمار و چهار تکرار (26 قطعه جوجه در هر تکرار) از سن یک تا 42 روزگی اختصاص یافتند. گروه‌های آزمایشی شامل: شاهد (جیره پایه)، جیره پایه + یک‌ونیم درصد پیاز، جیره پایه + سه درصد پیاز، جیره پایه + یک‌ونیم درصد کنگر فرنگی و جیره پایه + سه درصد کنگر فرنگی بودند. کنگر فرنگی به‌صورت خشک و غده پیاز سفید به‌صورت تازه و بدون پوست و پس از آسیاب و مخلوط شدن با ذرت، کنجاله سویا و سایر اجزا استفاده شد. اثرات سطوح مختلف پیاز و گیاه کنگر فرنگی بر عملکرد رشد، ریخت‌شناسی ژژنوم و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی بررسی شد.
یافته ­ها: مالون دی آلدئید، DPPH و SOD بطور معنی‌داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (0/05>p). به طوری که میزان مالون دی آلدئید به طور معنی‌داری در تیمارهای حاوی پیاز نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (0/05>p). همچنین درصد DPPH تیمارهای آزمایشی بویژه جیره ­های دارای 3 درصد کنگرفرنگی و حاوی پیاز بطور معنی‌داری در مقایسه با جیره پایه افزایش نشان داد (0/05>p). افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره باعث افزایش تیتر آنتی‌بادی علیه آنفولانزا در 35 روزگی شد (0/05>p). با افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره ارتفاع پرزها افزایش و عمق کریپت‌ها کاهش معنی‌داری یافت (0/05>p). درکل دوره آزمایش، جوجه‌هایی تغذیه شده با تیمار حاوی پیاز (یک و نیم و سه درصد) افزایش وزن بالاتری را نشان دادند (0/05>p). تیمارهای آزمایشی بر درصد وزن سینه، ران و لاشه جوجه‌های گوشتی تأثیر معنی‌داری نداشتند. افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره سبب بهبود وضعیت پاداکسندگی، تیتر آنتی‌بادی علیه آنفولانزا و بهبود ارتفاع پرزهای ژژنوم نسبت به شاهد شد. بهترین سطح 1/5 درصد کنگر فرنگی خشک شده یا 3 درصد پیاز تازه بود.
نتیجه­ گیری: ترکیبات فلاونوئیدی  یکی از ترکیباتی هستند که بصورت تجاری در آینده وجود دارند. با توجه به بهبود شاخص های وضعیت پاد اکسندگی تیمارهای حاوی  کنگر فرنگی و پیاز، پیشنهاد می شود که فلاونوئیدها و سایر مواد موثره پیاز و کنگر فرنگی استخراج شده و اثرات استفاده از این ترکیبات بصورت خالص در جیره جوجه های گوشتی بررسی شود.
متن کامل [PDF 1087 kb]   (444 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1400/7/24 | ویرایش نهایی: 1401/7/12 | پذیرش: 1400/10/12 | انتشار: 1401/7/11

فهرست منابع
1. Kogut, M.H., Y. Xiaonan, J. Yuan and L. Leon Bloom. 2017. Gut health in poultry. CAB International. It is located here: http://www.cabi.org/cabreviews: 1-7. [DOI:10.1079/PAVSNNR201712031]
2. Oskoyan, A. and M. Dalir. 2020. An overview of the most widely used effective compounds of medicinal plants and the mechanism of their effects on the parameters of growth, health and production in the poultry industry. Veterinary research and biological products, 125: 2-12 (In persian).
3. Llorach, R., J.C. Espin, F.A. Tomas-Barberan and F. Ferreres. 2002. Artichoke (Cynara scolymus L.) byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(12): 3458-3464. [DOI:10.1021/jf0200570]
4. Jimenez-Escrig, A., L.O. Dragsted, B. Daneshvar, R. Pulido and F. Saura-Calixto. 2003. In vitro antioxidant activities of edible artichoke (Cynara scolymus L.) and effect on biomarkers of antioxidants in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(18): 5540-5545. [DOI:10.1021/jf030047e]
5. Abdo, Z.M., N.L. Radwan and N.A. Selim. 2007. The effect of Artichoke leaves meal on the utilization of dietary energy for broiler chicks. International Journal of Poultry Science, 6(12): 973-982. [DOI:10.3923/ijps.2007.973.982]
6. Manach, C., A. Scalbert, C. Morand, C. Rémésy and L. Jiménez. 2004. Polyphenols in food sources and bioavailability. Animal Journal Clint Nutrition, 79(5): 727-747 [DOI:10.1093/ajcn/79.5.727]
7. Lanzotti, V. 2006. The analysis of onion and garlic. Journal Chromatogram A, 1112(1-2): 322. [DOI:10.1016/j.chroma.2005.12.016]
8. Khalifeh, M.S., M.M. Amawi, E.A. Abu-Basha and I.B. Yonis. 2009. Assessment of humoral and cellular-mediated immune response in chickens treated with tilmicosin, florfenicol, or enrofloxacin at the time of Newcastle disease vaccination. Poultry Science, 88(10): 2118-2124. [DOI:10.3382/ps.2009-00215]
9. Laudadio, V., L. Passantino, A. Perillo, G. Lopresti, A. Passantino, R.U. Khanand, V. Tufarelli. 2012. Productive performance and histological features of intestinal mucosa of broiler chickens fed different dietary protein levels. Poultry Science, 91(1): 265-270. [DOI:10.3382/ps.2011-01675]
10. Qiu, Y., Q. Liu, and T. Beta. 2009. Antioxidant activity of commercial wild rice and identification of flavonoid compounds in active fractions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(16): 7543-7551. [DOI:10.1021/jf901074b]
11. Tajodini, M., F. Samadi, S.R. Hashemi, S. Hassani and A. Qasem Nejad. 2015. Effects of different levels of artichoke (Cynara scolymus L.) powder and vitamin E on performance and immune system response of broiler. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 31(1): 92-101 (In Persian).
12. Salasi, A.R., A.A. Qaisari and G.R. Qalamkari. 2013. National Congress of New Technologies in Animal Sciences (Khorasgan, Isfahan) (In Persian).
13. Mirderikavandi, M., A. Masoudi, A. Azarfar and A. Kiani. 2015. Comparison of gompertz and artificial neutral network models of broiler growth received Artichoke extract in their drinking water. Iranian Animal Sciences, 46(9): 1-16 (In Persian).
14. Shokri, A.N., M. Akbari Qaraei, S. Varmaghani, K. Taherpour, A.V. Khatib Joo and M. Soltani. 2018. Effect of Cynara scolymus powder on performance and ascites syndrome in broiler chickens. Journal of animal production, 20(1): 55-68 (In Persian).
15. Roozmehr, F., A. Mohit, M. Khossekeh and M. Hassanzadeh. 2014.The effect additive containing of artichoke extract on growth performance, blood cholesterol level, carcass characteristics and immune system in broiler chickens. Journal of Veterinary Clinical Pathology, 8(1): 357-366 (In Persian).
16. Goodarzi, M., N. Landy and SH. Nanekarani. 2013. Effect of onion (Allium cepa L.) as an antibiotic growth promoter substitution on performance, immune responses and serum biochemical parameters in broiler chicks. Health, 5(8): 1210-1215. [DOI:10.4236/health.2013.58164]
17. Osman, A.M.A. and A.G. Galal. 1997. The use of onion in the diets of broiler chickens. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds Special issue, 299-309.
18. Kroismayr, A., J. Sehm, M. Pfaffl, C. Plitzner, H. Foissy, T. Ettle and W. Windisch. 2008. Effects of essential oils or Avilamycin on gut microbiology and blood parameters of weaned piglets. Czech Journal Animal Science, 53: 377-387. [DOI:10.17221/338-CJAS]
19. Cho, J.H., H.J. Kim and I.H. Kim. 2014. Effects of phytogenic feed additive on growth performance, digestibility, blood metabolites, intestinal microbiota, meat color and relative organ weight after oral challenge with Clostridium perfringens in broilers. Livestock Science, 160: 82-88. [DOI:10.1016/j.livsci.2013.11.006]
20. Van Leeuwen, P., J.M.V.M. Mouwen, J.D. Van Der Klis and M.W.A.Verstegen. 2004. Morphology of the small intestinal mucosal surface of broilers in relation to age, diet formulation, small intestinal microflora and performance. British Poultry Science, 45(1): 41-48. [DOI:10.1080/00071660410001668842]
21. Zhu, Y., L. Lu, X. Liao, W. Li, L. Ji, C. Zhang and X. Luo. 2017. Maternal dietary manganese protects chick embryos against maternal heat stress via epigenetic-activated antioxidant and anti apoptotic abilities. Oncotarget, 8(52): 89665.‌ [DOI:10.18632/oncotarget.20804]
22. Zhang, Y.N., S. Wang, X.B. Huang, K.C. Li, W. Chen, D. Ruan, W.G. Xia, S.L. Wang, K.F.M. Abouelezz and C.T. Zheng. 2020. Estimation of dietary manganese requirement for laying duck breeders: effects on productive and reproductive performance, egg quality, tibial characteristics, and serum biochemical and antioxidant indices. Poultry Science, 99(11): 5752-5762. [DOI:10.1016/j.psj.2020.06.076]
23. Moharreri, M., R. Vakili, E. Oskoueian and G. Rajabzadeh. 2021. Phytobiotic role of essential oil loaded microcapsules in improving the health parameters in Clostridium perfringens-infected broiler chickens. Italian Journal of Animal Science, 20(1): 2075-2085. [DOI:10.1080/1828051X.2021.1993093]
24. Papi, F., M. Manafi and M. Abasi. 2021. Feasibility of replacing ethanolic extract of Echinophora platyloba with antibiotic growth promoter in broilers. Research on Animal Production, 9(20): 36-42.
25. Dalvand, M., M. Hedayati and M. Manafi. 2018. Effect of Ginger, Nettle and Mixtures of Both on Performance, Blood parameters and carass characteristics of Broilers. Research on Animal Production, 9(20): 36-42 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.9.20.36]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.