دوره 13، شماره 37 - ( پاییز 1401 1401 )                   جلد 13 شماره 37 صفحات 21-10 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده:   (1190 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: اسیدوز لاکتیک در نتیجه هیپوکسی و رشد سریع جوجه­ های گوشتی بروز می­کند و می ­تواند به­ عنوان یک تنش فیزیولوژیکی مطرح شود. در دو آزمایش جداگانه تأثیر سطوح مازاد تغذیه ه­ای ویتامین D3 و اسید گوانیدینواستیک بر عملکرد، وزن نسبی اندام­ ها، برخی شاخص­ های فیزیولوژیکی و رفتاری در جوجه­ های گوشتی تحت تنش اسیدوز لاکتیک بررسی شد.
مواد و روش ­ها: در هر دو آزمایش تعداد 144 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 به­ ترتیب، برای مطالعه تأثیر ویتامین D3 در سطوح صفر (کنترل منفی و کنترل مثبت)، 20000، 30000، 40000 و  IU50000 به ­صورت تزریق زیرجلدی در دوره رشد در سن 21 تا 29 روزگی و اسید گوانیدینواستیک در سطوح صفر، 0/6، 1/2، 1/8، 2/4 و g/kg 3 خوراک در دوره پایانی در سن 32 تا40 روزگی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و شش پرنده در هر تکرار استفاده شد.
یافته­ ها: در آزمایش اول، غلظت لیپیدهای کبدی در پرندگان دریافت­ کننده IU 50000 ویتامین D3 در مقایسه با پرندگان کنترل منفی و پرندگان دریافت کننده IU 30000 ویتامین D3، به ­ترتیب، 21/79 و 19/16 درصد کمتر بود (0/05>p). در آزمایش دوم، درصد زنده مانی پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 1/8 وg  3 اسید گوانیدینواستیک در مقایسه با پرندگان دریافت کننده 0/6 وg  1/2 اسید­گوانیدینواستیک بالاتر بود (0/05>p). فراوانی فراسنجه­ های رفتاری تحت تأثیر تزریق ویتامین D3 و همچنین سطوح جیره­ای اسید گوانیدینواستیک قرار گرفت (0/05>p).
نتیجه ­گیری: نتایج نشان می­دهند تزریق زیرجلدی ویتامین D3 در سطح  IU 50000 و افزودن اسید­گوانیدینواستیک به جیره غذایی در سطح g/kg 1/8 تأثیرات مثبتی بر تعدیل تنش فیزیولوژیکی ناشی از تزریق اسید­لاکتیک در جوجه­ های گوشتی دارد.
متن کامل [PDF 2424 kb]   (390 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1400/7/6 | ویرایش نهایی: 1401/9/2 | پذیرش: 1400/11/30 | انتشار: 1401/8/28

فهرست منابع
1. Ahmadipour, B., F. Khajali and M. R. Sharifi. 2018. Effect of guanidinoacetic acid supplementation on
2. growth performance and gut morphology in broiler chickens. Poultry Science Journal, 6: 19-24.
3. Andrukhova, O., S. Slavic, U. Zeitz, S.C. Riesen, M.S. Heppelmann, T.D. Ambrisko, M. Markovic,
4. W.M. Kuebler and R.G. Erben. 2014. Vitamin D is a regulator of endothelial nitric oxide synthase and arterial stiffness in mice. Molecular Endocrinology, 28: 53-64. [DOI:10.1210/me.2013-1252]
5. Baker, D.H., R.R. Biehl and J.L. Emmert. 1998. Vitamin D3 requirement of young chicks receiving diets varying in calcium and available phosphorus. British Poultry Science, 39: 413-417. [DOI:10.1080/00071669888980]
6. Boroumandnia, Z., H. Khosravinia, B. Masouri and B. Parizadian Kavan. 2021. Effects of dietary supplementation of guanidinoacetic acid on physiological response of broiler chicken exposed to repeated lactic acid injection. Italian Journal of Animal Science, 20: 153-162. [DOI:10.1080/1828051X.2021.1873075]
7. Champe, P.C., R.A. Harvey and D.R. Ferrier. 2005. Biochemistry. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins, 534 pp.
8. Choi, H.S., K.A. Kim, C.Y. Lim, S.Y. Rhee, Y.C. Hwang, K.M. Kim, K.J. Kim, Y. Rhee and S.K. Lim . 2011. Low serum vitamin D is associated with high risk of diabetes in Korean adults. The Journal of Nutrition, 141: 1524-1528. [DOI:10.3945/jn.111.139121]
9. Coombes, J.S. and L. McNaughton. 2000. Effects of branchedchain amino acid supplementation on serum creatine kinase and lactate dehydrogenase after prolonged exercise. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 40: 240-246.
10. Correale, J., M.C. Ysrraelit and M.I. Gaitan. 2009. Immunomodulatory effects of vitamin D in multiple sclerosis. Brain, 132: 1146-1160. [DOI:10.1093/brain/awp033]
11. Dilger, R.N., K. Bryant-Angeloni, R.L. Payne, A. Lemme and C.M. Parsons. 2013. Dietary guanidino acetic acid is an efficacious replacement for arginine for young chicks. Poultry Science, 92: 171-177. [DOI:10.3382/ps.2012-02425]
12. Esser, A.F.G., T.L. Taniguti, A.L. da Silva, E. Vanroo, I.N. Kaneko, T.C. Dos Santos and J.L.M. Fernandes. 2018. Effects of guanidionoacetic acid and arginine supplementation to vegetable diets fed to broiler chickens on performance, carcass yield and meat quality. The Journal Semina Ciencias Agrarias, 39: 1307-1318. [DOI:10.5433/1679-0359.2018v39n3p1307]
13. Folch, J., M. Lees and G.H.S. Stanley. 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry, 226: 497-509. [DOI:10.1016/S0021-9258(18)64849-5]
14. Forbes, S.C. 2017. Oral l-Arginine Supplementation in young males: endocrinology, metabolic, and physiological responses at rest and during exercise. LArginine in Clinical Nutrition. Springer. 301-310 pp. [DOI:10.1007/978-3-319-26009-9_23]
15. Fujita, N., T. Itoh, H. Omori, M. Fukuda, T. Noda and T. Yoshimori. 2008. The Atg16L complex specifies the site of LC3 lipidation for membrane biogenesis in autophagy. Molecular Biology of the Cell, 19: 2092-2100. [DOI:10.1091/mbc.e07-12-1257]
16. Giersberg, M.F., I. Poolen, K. Baere, H. Gunnink, T. Hattum, J.W. Riel and I.C. Jong. 2020. Comparative assessment of general behaviour and fear-related responses in hatchery-hatched and [DOI:10.1016/j.applanim.2020.105100]
17. on-farm hatched broiler chickens. Applied Animal Behaviour Science, 232: 105100.
18. Gillies, R.J., C. Pilot, Y. Marunaka and S. Fais. 2019. Targeting acidity in cancer and diabetes. Biochimica et Biophysica Acta-Reviews on Cancer, 1871: 273-280. [DOI:10.1016/j.bbcan.2019.01.003]
19. Holick, M.F. 2007. Vitamin D deficiency. The New England Journal of Medicine, 357: 266-281. [DOI:10.1056/NEJMra070553]
20. Hosseni, S.J., H. Kermanshahi, H. Nassirimoghadam, A. Nabipour and A. Hassanabadi. 2015. Effects of 1, 25-dihydroxycholecalciferol and hydroalcoholic extract of withania coagulans on performance and bone strength of male broiler chickens. Research on Animal Production, 6: 9-18. [DOI:10.1590/18069061-2015-0016]
21. Huang, Y., J.B. Yee, W.H. Yip and K.C. Wong, 1994. Lactic acidosis and pH on the cardiovascular system. Advances in Pharmacology, 31: 551-564. [DOI:10.1016/S1054-3589(08)60641-9]
22. Imaeda, N. 2000. Characterization of lactic acid formation and adenosine triphosphate consumption in calcium-loaded erythrocytes of broiler chickens. Poultry Science, 79: 1543-1547. [DOI:10.1093/ps/79.11.1543]
23. Jacob, J.P., R. Blair and E.E. Gardiner. 1990. Effect of dietary lactate and glucose on the incidence of sudden death syndrome in male broiler chickens. Poultry Science, 69: 1529-1532. [DOI:10.3382/ps.0691529]
24. Kamel, K.S., M.S. Oh and M.L. Halperin. 2020. L-lactic acidosis: pathophysiology, classification, and causes; emphasis on biochemical and metabolic basis. Kidney International, 97: 75-88. [DOI:10.1016/j.kint.2019.08.023]
25. Kerr, G., and L.D. Edward. 2019. An investigation of glycolysis, metabolic acidosis, and lactate's role in cellular respiration. Thesis. Retrieved May 02, 2019. fromhttps://digitalcommons.wayne.edu/honorstheses/ 51.
26. Khajali, F. and R.F. Wideman. 2010. Dietary arginine: Metabolic, environmental, immunological and physiological interrelationships, World's Poultry Science Journal, 66: 751-766. [DOI:10.1017/S0043933910000711]
27. Khalaji, S., M. Zaghari, M. Ganjkhanloo and F. Ghaziani. 2013. Arginine, soy isoflavone and hydroxypropylmethylcellulose have protective effects against obesity in broiler breeder hens fed on high-energy diets. British Poultry Science, 54: 766-779. [DOI:10.1080/00071668.2013.843070]
28. Lorvand Amiri, H., S. Agah, J. Tolouei Azar, S. Hosseini, F. Shidfar and S.N. Mousavi. 2017. Effect of daily calcitriol supplementation with and without calcium on disease regression in non-alcoholic fatty liver patients following an energy-restricteddiet: randomized, controlled, double-blind trial. Clinical Nutrition, 36: 1490-1497. [DOI:10.1016/j.clnu.2016.09.020]
29. Mezza, T., G. Muscogiuri, G.P. Sorice, A. Prioletta, E. Salomone, A. Pontecorvi and A. Giaccari. 2012. Vitamin d deficiency: a new risk factor for type2 diabetes?. Annals of Nutrition and Metabolism, 61: 337-48. [DOI:10.1159/000342771]
30. Michiels, J., L. Maertens, J. Buyse, A. Lemme, M. Rademacher, N.A. Dierick and S. de Smet. 2012. Supplementation of guanidinoacetic acid to broiler diets: effects on performance, carcass characteristics, meat quality, and energy metabolism. Poultry Science, 91: 402-412. [DOI:10.3382/ps.2011-01585]
31. Newberry, R.C., E.E. Gardiner and J.R. Hunt. 1987. Behaviour of chickens prior to death from sudden death syndrome. Poultry Science, 66: 1446-1450. [DOI:10.3382/ps.0661446]
32. Ostojic, S.M. 2015. Advanced physiological roles of guanidinoacetic acid. European Journal of Nutrition, 54: 1211-1215. [DOI:10.1007/s00394-015-1050-7]
33. Saki, A.A., and M. Hemati. 2011. Does nutrition help to alleviate sudden death syndrome in broiler chicken. Global Veterinaria, 6: 262-268.
34. Schindhelm, R.K., M. Diamant, J.M. Dekker, M.E. Tushuizen, T. Teerlink and R.J. Heine. 2006. Alanine aminotransferase as a marker of nonalcoholic fatty liver disease in relation to type 2 diabetes mellitus and cardiovascular disease. Diabetes/Metabolism Research and Reviews, 22: 437-43. [DOI:10.1002/dmrr.666]
35. Schwedhelm, L., D. Kirchner, B. Klaus and L. Bachmann. 2013. Experimentally induced hyperchloremic and dl-lactic acidosis in calves: An attempt to study the effects of oral rehydration on acid-base status. Journal of Dairy Science, 96: 2464-2475. [DOI:10.3168/jds.2012-6077]
36. Shafey, T.M., M.W. McDonald, R.A.E. Pym. 1990. Effects of dietary calcium, available phosphorus and vitamin d on growth rate, food utilisation, plasma and bone constituents and calcium and phosphorus retention of commercial broiler strains. British Poultry Science, 31: 587-602. [DOI:10.1080/00071669008417290]
37. Sharifi, N., R. Amani, E. Hajiani and B. Cheraghian. 2014. Does vitamin D improve liver enzymes, oxidative stress, and inflammatory biomarkers in adults with non-alcoholic fatty liver disease. A randomized clinical trial. Endocrine, 47: 70-80. [DOI:10.1007/s12020-014-0336-5]
38. Sharifi, M.R., F. Khajali, B. Ahmadi Jonaghani, H. Hassan Pour and A. Safarpour. 2016. Effects of guanidinoacetic acid in low protein diet on growth performance and the incidence of ascites in broiler chickens. Research on Animal Production, 7: 44-51. [DOI:10.29252/rap.7.14.51]
39. Surdu, A.M., O. Pinzariu, D.M. Ciobanu, A.G. Negru, S.S. Cainap, C. Lazea, D. Iacob, G. Saraci, D. Tirinescu, I.M. Borda and G. Cismaru. 2021. Vitamin D and Its Role in the Lipid Metabolism and the Development of Atherosclerosis. Biomedicines, 9: 172. [DOI:10.3390/biomedicines9020172]
40. Tagliafico, A.S., P. Ameri, M. Bovio, M. Puntoni, E. Capaccio, G. Murialdo and C. Martinoli. 2010. Relationship between fatty degeneration of thigh muscles and vitamin D status in the elderly: a preliminary MRI study. American Journal of Roentgenology, 194: 728-734. [DOI:10.2214/AJR.09.3130]
41. Tickle, P.G., J.R. Hutchinson and J.R. Codd. 2018. Energy allocation and behaviour in the growing broiler chicken. Scientific Reports, 8: 4562. [DOI:10.1038/s41598-018-22604-2]
42. Wang, L., B. Shi, A. Shan and Y. Zhang. 2012. Effects of guanidinoacetic acid on growth performance, meat quality and antioxidation in growing-finishing pigs. Journal of Animal Veterinary Advances, 11: 631-636. [DOI:10.3923/javaa.2012.631.636]
43. Yin, Y., Z. Yu, M. Xia, X. Luo, X. Lu, W. Ling. 2012. Vitamin D attenuates high fat diet-induced hepatic steatosis in rats by modulating lipid metabolism. European Journal of Clinical Investigation, 42: 1189-1196. [DOI:10.1111/j.1365-2362.2012.02706.x]
44. Zoccali, C. and F. Mallamaci. 2014. Does a vitamin D boost help in resistant hypertension control?. Hypertension, 63: 672-674. [DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.113.02298]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.