دوره 13، شماره 35 - ( بهار 1401 )                   جلد 13 شماره 35 صفحات 184-176 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadpanah J, Javanrouh aliabad A, Safari A. Estimation of Financial Losses Associated to Coccidiosis in Broilers. rap. 2022; 13 (35) :176-184
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1213-fa.html
احمدپناه جواد، جوانروح علی آباد علی، صفری عباس. برآورد زیان مالی ناشی از کوکسیدیوز در مرغ های گوشتی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1401; 13 (35) :184-176

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1213-fa.html


بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران
چکیده:   (285 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
درک خسارت ناشی از بیماری­ های دام و طیور با شناخت سهم هزینه ­های غیرمستقیم مانند زیرساخت­ ها، خدمات، هزینه ­های مستقیم پرورش و تلفات سبب ارایه مدیریت بهتر و افزایش بازدهی اقتصادی آنها خواهد شد. بنابراین هدف از این تحقیق ارزیابی زیان مالی ناشی از بیماری کوکسیدیوز در واحدهای پرورش مرغان گوشتی و مرغان مادر گوشتی بود.
مواد و روش­ ها: اطلاعات مورد استفاده در این تحقیق از ۱۶ مزرعه ­ی پرورش مرغ گوشتی (۱۲ مزرعه) و مرغ مادر گوشتی (۴ مزرعه) در استان گیلان جمع آوری شد. جهت برآورد زیان مالی ناشی از کوکسیدیوز در جوجه ­های گوشتی از مدل طراحی شده توسط ویلیامز با اندکی تغییرات بر اساس شزایط پرورشی در ایران استفاده گردید.
یافته­ ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که میانگین زیان ناشی از کوکسیدیوز در یک مزرعه مرغ مادر گوشتی 30 هزار قطعه ­ای و یک واحد پرورش مرغ گوشتی 50 هزار قطعه ­ای به ترتیب برابر 225 و 333 میلیون ریال می­ باشد. در واحدهای پرورش مرغان گوشتی تجاری، تلفات، کاهش وزن بدن و افزایش ضریب تبدیل غذایی بیشترین اثر را در زیان ناشی از کوکسیدیوز به خود اختصاص دادند. این در حالی است که در مزارع مرغ مادر گوشتی بیشترین زیان ناشی از کوکسیدیوز مربوط به تلفات و معادل 54/41 درصد بود. پس از تلفات ناشی از کوکسیدیوز، عوامل مرتبط با واکسیناسیون، درمان، کاهش تولیدتخم مرغ و کاهش جوجه درآوری به ترتیب 22/63، 10/51، 7/86 و 4/57 درصد از زیان ناشی از کوکسیدیوز را به خود اختصاص دادند. در مرغداری­ های کوچک به علت کاهش هزینه سربار سهم زیان ناشی از تلفات نسبت به مرغداری­ های بزرگ کمتر است. از طرفی در مرغداری­ های کوچک نحوه مدیریت مرغ ­ها در زمان درگیری گله بهتر و با دقت بیشتری انجام می ­گردد.
نتیجه­ گیری: با توجه به زیان مالی ناشی از کوکسیدیوز استفاده از محصولات طبیعی شامل عصاره ­های قارچ، گیاهی و پروبیوتیک­ ها برای کاهش مشکلات ناشی از کوکسیدیوز ضروری است. علاوه بر آن در مناطقی که کوکسیدیوز شیوع بیشتری دارد لازم است تا تا مرغداران گوشتی و مادر گوشتی جهت پیشگیری از این بیماری به ترتیب داروهای کوکسیدیواستات و واکسیناسیون را در برنامه خود داشته باشند. در تحقیقات آتی علاوه بر تفکیک نوع و منبع عفونت، تعداد گله ­های مورد بررسی جهت محاسبه زیان مالی ناشی از کوکسیدیوز افزایش و حتی الامکان داده­ های جمع آوری شده مربوط به اقلیم­ های مختلف کشور باشد.
متن کامل [PDF 960 kb]   (36 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت دامپروری و تولید
دریافت: 1400/4/1 | ویرایش نهایی: 1401/4/27 | پذیرش: 1400/6/31 | انتشار: 1401/1/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb