دوره 12، شماره 34 - ( زمستان 1400 )                   جلد 12 شماره 34 صفحات 59-52 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
چکیده:   (1457 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: استفاده از افزودنی‌های غذایی مختلف در جیره‌های غذایی حیوانات مزرعه ای از جمله طیور، نقش مهمی در بهبود سطح سلامتی، افزایش مقدار تولیدات و بهبود کیفیت فرآورده‌های تولیدی آنها دارد. امروزه افزودنی‌های تهیه شده از تولیدات میکروبی و گیاهان دارویی از جمله افزودنی رایج مورد استفاده در تغذیه  جوجه‌های گوشتی می‌باشند. این تولیدات اثرات سوئی بر عملکرد جوجه‌ها نداشته و استفاده از آنها در جیره‌های جوجه‌های گوشتی مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گرفته است. این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از ترکیبات پادزیست، سین‌بیوتیک و پودر نعناع برعملکرد، صفات لاشه و شاخص‌های خونی جوجه‌های‌گوشتی‌‌ انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این آزمایش تعداد 240 قطعه جوجه‌‌گوشتی سویه Ross -308  در 5 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی دردو دوره آزمایشی شامل: رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) مورد استفاده قرار گرفتند. جیره‌های غذایی شامل: 1) جیره‌ شاهد (بدون افزودنی)، 2) جیره‌ حاوی پادزیست (100 قسمت در میلیون در هر کیلوگرم از جیره)،  3) جیره ‌حاوی سین‌بیوتیک (0/5 و 0/25 گرم در کیلوگرم در دوره‌های رشد و پایانی)، جیره‌ حاوی پودر نعناع (1 درصد جیره) و 5) جیره‌ حاوی سین‌بیوتیک (0/5 و 0/25 گرم در کیلوگرم در دوره‌های رشد و پایانی)، + 1 درصد پودر نعناع بودند.
یافته‌ها: در پایان آزمایش نتایج حاصله نشان داد که استفاده از پودر نعناع در دوره‏ رشد، وزن‏ نهایی جوجه‌ها را در مقایسه با سایر جیره‌های آزمایشی کاهش داد (0/05p<). در دوره‌‏ پایانی، استفاده از تمامی افزودنی‏ ها (نعناع، سین‏بیوتیک و پادزیست) نسبت به گروه شاهد، میانگین افزایش وزن روزانه را بهبود داده وموجب کاهش ضریب ‏‌تبدیل‏ خوراک شدند (0/05p<). در ‏کل دوره آزمایش، استفاده از تمامی افزودنی‏ها در مقایسه با شاهد، میانگین افزایش وزن روزانه ‏را بهبود دادند (0/05p<). تیمارهای آزمایشی بر مصرف خوراک روزانه اثر نداشتند. تیمارهای آزمایشی به طور معنی‏داری وزن نسبی بورس‏فابریسیوس را نسبت به تیمار شاهد کاهش دادند (0/05>p). به طوری که کمترین وزن نسبی بورس ‏فابریسیوس مربوط به تیمار نعناع و بیشترین مقدار مربوط به تیمار شاهد بود. تیمار نعناع + سین‏بیوتیک غلظت  LDLرا نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی کاهش داد (0/05>p).
نتیجه‌گیری: به طور کلی استفاده از افزودنی‌ها در سطوح توصیه شده می‌تواند اثرات سودمندی بر رشد، سطح ایمنی و صفات خونی جوجه‌های گوشتی داشته باشد.
 
متن کامل [PDF 1134 kb]   (415 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1400/2/21 | ویرایش نهایی: 1400/11/16 | پذیرش: 1400/4/7 | انتشار: 1400/11/13

فهرست منابع
1. Afsharmazandaran, W.N. and A. Rajab. 2005. Probiotics and Their Application in Farm Animals. 3ed. Norbakhsh Press, 27-63 pp.
2. Al-Harthi, M.A. 2004. Efficiency of utilizing some spices and herbs with or without antibiotic supplementation on growth performance and carcass characteristics of broiler chicks. Egyptian Journal of Poultry Science, 24: 869-899.
3. Alizadeh saderdaneshpour, M.E., F. Shariatmadari and M.A. Karemitourshezi. 2008. Study the effects of medicinal plant, Probiotic and Antibiotic on performance and immuny system of broilers. Veterinary (Pedjouhesh and Sazandeghi) Journal, 23: 72-85.
4. Ashayerizadeh, A.L., N. Dabiri, O. Ashayerizadeh, K.H. Mirzadeh, H. Roshanfekr and M. Mamooee. 2009. Effect of dietary antibiotic, probiotic and prebiotic as growth promoters, on growth performance, carcass characteristics and hematological indices of broiler chickens. Pakestan Journal of Biological Science, 12(1): 52-7. [DOI:10.3923/pjbs.2009.52.57]
5. Ashayerizadeh, O., B. Dastar, F. Samadi, M. Khomeiri, A. Yamchi and S. Zerehdaran. 2014. Comparison between the effects of two multi-strain probiotics and antibiotic on growth performance, carcass characteristics, gastrointestinal microbial population and serum biochemical values of broiler chickens. Scientific Journal of Animal Science, 3: 110-119.
6. Awad, W.A., K. Ghareeb, S. Abdel-Raheem and J. Bohm. 2009. Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Science, 88: 49-56. [DOI:10.3382/ps.2008-00244]
7. Bozkurt, M., K. KuçUkyilmaz, A.U. Çatli and M. Cinar. 2008. Growth performance and slaughter characteristics of broiler chickens fed with antibiotic, mannan oligosaccharide and dextran oligosaccharide supplemented diets. International Journal of Poultry Science, 7: 969-977. [DOI:10.3923/ijps.2008.969.977]
8. Brisbin, J.T., H. Zhou, J. Gong, P. Sabour, M.R. Akbari, H.R. Haghighi, H.Y.U. Clarke, J. Sarson, and S. Sharif. 2008. Gene expression profiling of chicken lymphoid cells after treatment with Lactobacillus acidophilus cellular components. Developmental & Comparative Immunology, 32(5): 563-574. [DOI:10.1016/j.dci.2007.09.003]
9. Cabuk, M., M. Bozkurt, A. Alcicek, Y. Akbaþ and K. Küçükyýlmaz. 2006. Effect of an herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flocks. South African Journal of Animal Science, 36(2): 135-141. [DOI:10.4314/sajas.v36i2.3996]
10. Chen, W., J. Wang, P.L. Yan and Y.Q. Huang. 2013. Evaluation of probiotic in diets with different nutrient densities on growth performance, blood characteristics, relative organ weight, and breast meat characteristics in broilers. British Poultry Science, DOI: 10.1080/00071668. 825369. [DOI:10.1080/00071668.2013.825369]
11. Claude, P.C., J.G. Nancy and R. Denis. 2005. Challenges in the addition of probiotic cultures to foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 45(1): 61-84. [DOI:10.1080/10408690590900144]
12. Denli, M., F. Okan and K. Celik. 2003. Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition, 2(2): 89-91. [DOI:10.3923/pjn.2003.89.91]
13. Doosti, A., K. Thahirpour, J. Nasijavad and H. Ghasemi. 2011. Study the effect of diets contained peppermint and probiotic or prebiotic on performance and some blood biochemical parameters of broilers. Animal Science (Pedjouhesh and Sazandeghi) Journal, 101: 91-100.
14. Jin, L., Y. HO, N. Abdullah and S. Jalaludin.1998. Growth performance, intestinal microbial populations, and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus cultures. Poultry Science, 77(9): 1259-1265. [DOI:10.1093/ps/77.9.1259]
15. Mehri, M., H. Ghasemi, and H. Moradisharbabak. 2011. The effect of Biomin Imbo syinbiotic on performance, blood serum lipid and immune responses of broilers. Animal Prodcution Research Journal, 2(3): 59-66.
16. Midilli, M., M. Alp, N. Kocabach, O. Muglah, Turan, N. Yilmaz and S. Cakir. 2008. Effects of dietary probiotic and prebiotic supplementation on growth performance and serum IgG concentration of broilers. South African Journal of Animal Science, 38(1): 21-27. [DOI:10.4314/sajas.v38i1.4104]
17. Miles, R.D., G.C. utcher, P.R. Henry and R.C. Littlell .2006. Effect of antibiotic growth performance on broiler performance, intestinal growth parameters and quantitative morphology. Poultry Science, 85: 476-485. [DOI:10.1093/ps/85.3.476]
18. Motajadded, W., H. Nasirymoggaddam and A. Hassanabadi. 2011. The effect of peppermint medicinal plant on performance, microbial population of broilers with diets contained different levels of wheat. Iran Animal Science Journal, 5(1): 11-19 (In Persian).
19. Nazifi, S. 1997. Poultry Heamatology and Clinical Biochemistry. 1ed. Shiraz University Press, 173-209 pp.
20. Nobakht, A. and H. Aghdam Shariyar. 2011. The effecs of Malvassi, Alhaji and Peppermint medicinal plants powder mixtures on performance, carcass traits and blood metabolites of broilers. Animal Science Journal, 3: 51-63 (In Persian).
21. Omidbaghi, R. 2005. Production and Processing of Medicinal Plants. 1ed. Tarbiyat Moddress Press, 347 p (In Persian).
22. Patterson, J.A. and K.M. Burkhoder. 2003. Application of prebiotics and probiotics in poultry production. Poultry Science, 82: 627-631. [DOI:10.1093/ps/82.4.627]
23. Piray. A., H. Kermanshahi, K. Tahmasbi, and J. Bahrampour. 2007. Effects of cecal cultures and aspergillus meal prebiotic (Fermacto) on growth performance and organ weights of broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 6: 340-344. [DOI:10.3923/ijps.2007.340.344]
24. Poursina, B., P.M. Solimanroudi, M. Sedghi, and E. Tayybipour .2013. The effect of ppermint, Thyme and Louts powder on performance and intestinal morphology of broilers, Iran Medicinal and Aromatic Journal, 31(6): 1035-1046.
25. Ribeiro, A.M.L., L.K. Vogt, M. Canal, R.V. Cardoso and A.F. Labres. 2007. Effects of prebiotics and probiotics on the colonizationand immune response of broiler chickens challenged with Salmonella Enteritidis. Brazilian Journal of Poultry Science, 9(3): 193-200. [DOI:10.1590/S1516-635X2007000300009]
26. SAS Institute Inc. SAS/Stat User's Guide .2006. Version 9.1. SAS Institute Inc., Cary, NC.
27. Sharifi, S.D., S. Hassanikhorsandi, A.A. Khadem and E. Salihi. 2009. The effects of four Medicinal plants on performance and blood lipids levels in broilers. Medicinal Plant Journal, 11: 83-92.
28. Thahirpour, K. 2009. The effect of diets containing probiotic or pribiotic on production efficiency, reduction of the amount of feed intake and environmental poullation in broilers. Processing of Agricuture Congress. Kermanshah Razi University, 23 pp (In Persian).
29. Yousefi, W. and W. Shahab ghazi. 2007. The effect of Missle, Thyme and antibiotic on performance of broilers. MSC Thesis of Kermanshah Razi Universiy (In Persian).

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.