دوره 12، شماره 32 - ( تابستان 1400 )                   جلد 12 شماره 32 صفحات 130-122 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Almahmoud H, Hashemi S R, Jafari S M, Heidari M, Oskoueian E. (2021). The Effect of Different Sources of Selenium and Microencapsulation of Selenium on Fertility and Hatching Traits in Arbor Acres Broiler Breeder. rap. 12(32), 122-130. doi:10.52547/rap.12.32.122
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1190-fa.html
المحمود حسام، هاشمی سیدرضا، جعفری سیدمهدی، حیدری محمود، اسکوئیان احسان. تأثیر منابع مختلف سلنیوم و ریزپوشانی کردن سلنیوم بر فراسنجه باروری و جوجه درآوری در مرغ‌های مادر گوشتی نژاد آربوراکرز پژوهشهاي توليدات دامي 1400; 12 (32) :130-122 10.52547/rap.12.32.122

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1190-fa.html


گروه ژنتیک و اصلاح نژاد و فیزیولوژی دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران،
چکیده:   (2066 مشاهده)
پژوهش حاضر به­‌منظور بررسی آثار منابع سلنیوم (Se) در جیره غذایی بر فراسنجه باروری و جوجه درآوری طیور مادر گوشتی تجاری انجام شد. تیمارهای این پژوهش شامل: تیمار شاهد (جیره پایه، فاقد مکمل سلنیوم)، جیره پایه + 0/5 میلی‌گرم سدیم سلنیت (سلنیوم معدنی) (SS)، جیره پایه + 0/5 میلی‌گرم سلنومتیونین (S-Met) و جیره پایه 0/5 میلی‌گرم سلنیوم ریزپوشانی­ شده (MS-Met) در کیلوگرم جیره بوده است. برای انجام این پژوهش تعداد ۱۰۰ قطعه مرغ و 20 قطعه خروس مادر گوشتی نژاد آربوراکرز پلاس با سن 38 هفتگی در نظر گرفته شد. جمع‌آوری مایع منی از خروس‌ها با استفاده از مالش شکمی انجام شد و به مرغ‌ها تلقیح شد. فراسنجه جوجه‌کشی، باروری، جوجه درآوری، جوجه درآوری از تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار، تلفات جنین و جوجه‌های درجه‌ یک در 54 و 44 هفتگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که فراسنجه درصد باروری و درصد جوجه ­درآوری در پرندگانی که با منابع سلنیوم آلی (ریزپوشانی­ شده و سلنیومیتونین) تغذیه شدند؛ در مقایسه با پرندگانی که با سلنیوم معدنی تغذیه شدند، افزایش‌یافته است (0/05>p) و درصد باروری و جوجه­درآوری در تیمار سلنیوم ریزپوشانی ­شده در مقایسه با سایر تیمارها بیشتر بود. همچنین درصد تلفات جنینی در پرندگانی که با سلنیوم ریزپوشانی­ شده تغذیه شدند، به‌طوری قابل‌توجهی کاهش‌ یافت (0/05>p). به­ طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش بیان کرد که استفاده از مکمل‌های سلنیوم آلی بخصوص سلنیوم ریزپوشانی­ شده در جیره غذایی در گله مسن باعث بهبود فراسنجه باروری و جوجه درآوری نسبت به سایر ترکیبات سلنیوم، به­ خصوص سلنیوم معدنی می‌شود.
متن کامل [PDF 1007 kb]   (498 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1400/1/17 | ویرایش نهایی: 1400/6/13 | پذیرش: 1400/2/26 | انتشار: 1400/6/9

فهرست منابع
1. Agate, D.D., E.E. O'dea and M.E. Rustad. 2000. Effects of dietary selenium on laying hen fertility as assessed by the periviteline sperm hole assay. In: Proceedings of the poultry research and production symposium, Alberta poultry research centre, pp: 1-4.
2. Almeida, J.G., S.L. Vieira, B.B. Gallo, O.R.A. Conde and A.R. Olmos. 2006. Period of incubation and posthatching holding time influence on broiler performance. Brazilian Journal of Poultry Science, 8: 153-158. [DOI:10.1590/S1516-635X2006000300003]
3. Attia, Y.A., A.A. Abdalah, H.S. Zeweil, F. Bovera, A.A.T. El-Din and M.A. Araft. 2010. Effect of inorganic or organic selenium supplementation on productive performance, egg quality and some physiological traits of dual-purpose breeding hens. Czech Journal of Animal Science, 55: 505-519. [DOI:10.17221/1702-CJAS]
4. Beltrán, J.D., C.E. Sandoval-Cuellar, K. Bauer and M.X. Quintanilla-Carvajal. 2019. In-vitro digestion of high-oleic palm oil nanoliposomes prepared with unpurified soy lecithin: Physical stability and nano-liposome digestibility. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 578: 123603. [DOI:10.1016/j.colsurfa.2019.123603]
5. Biswas, A., J. Mohan and K.V.H. Sastry. 2006. Effect of higher levels of dietary selenium on production performance and immune responses in growing Japanese quail. British Poultry Science, 47: 511-515. [DOI:10.1080/00071660600830629]
6. Bou, R., F. Guardiola, A.C. Barroeta and R. Codony. 2005. Effect of dietary fat sources and zinc and selenium supplements on the composition and consumer acceptability of chicken meat. Poultry science, 84: 1129-1140. [DOI:10.1093/ps/84.7.1129]
7. Bramwell, R.K., C.D. McDaniel, J.L. Wilson and B. Howarth. 1996. Age effect of male and female broiler breeders on sperm penetration of the perivitelline layer overlying the germinal disc. Poultry Science, 75: 755-762. [DOI:10.3382/ps.0750755]
8. Burrows, W.H. and J.P. Quinn. 1937. The collection of spermatozoa from the domestic fowl and turkey. Poultry Science, 16: 19-24. [DOI:10.3382/ps.0160019]
9. Cantor, A.H. 1997. The role of selenium in poultry nutrition. Biotechnology in the Feed Industry. In: Proceedings of the 13th Annual Symposium (TP Lyons and KA Jacques, Eds.). Nottingham University Press, UK.
10. Choct, M., A.J. Naylor and N. Reinke. 2004. Selenium supplementation affects broiler growth performance, meat yield and feather coverage. British Poultry Science, 45: 677-683. [DOI:10.1080/00071660400006495]
11. Clark, R.F., E. Strukle, S.R. Williams and A.S. Manoguerra. 1996. Selenium poisoning from a nutritional supplement. Journal of the American Medical Association, 275: 1087-1088. [DOI:10.1001/jama.1996.03530380029025]
12. Deniz, G., S.S. Gezen and I.I. Turkmen. 2005. Effects of two supplemental dietary selenium sources (mineral and organic) on broiler performance and drip-loss. Revue De médecine Vétérinaire, 156: 423-426.
13. Ebeid, T.A. 2012. Vitamin E and organic selenium enhances the antioxidative status and quality of chicken semen under high ambient temperature. British Poultry Science, 53: 708-714. [DOI:10.1080/00071668.2012.722192]
14. Elibol, O. and J. Brake. 2004. Identification of critical periods for turning broiler hatching eggs during incubation. British poultry science, 45: 631-637. [DOI:10.1080/00071660400006271]
15. Elibol, O. and J. Brake. 2008. Effect of egg position during three and fourteen days of storage and turning frequency during subsequent incubation on hatchability of broiler hatching eggs. Poultry Science, 87: 1237-1241. [DOI:10.3382/ps.2007-00469]
16. Fasenko, G.M., R.T. Hardin, F.E. Robinson and J.L. Wilson. 1992. Relationship of hen age and egg sequence position with fertility, hatchability, viability, and preincubation embryonic development in broiler breeders. Poultry Science, 71: 1374-1383. [DOI:10.3382/ps.0711374]
17. Faye, B., S.K. Saleh, G. Konuspayeva, A. Musaad, M. Bengoumi and R. Seboussi. 2014. Comparative effect of organic and inorganic selenium supplementation on selenium status in camel. Journal of King Saud University-Science, 26: 149-158. [DOI:10.1016/j.jksus.2013.10.003]
18. Freeman, B.M. and M.A. Vince. 1974. Development of the avian embryo: a behavioural and physiological study. Springer. [DOI:10.1007/978-94-009-5710-7]
19. Hadavi, R., S.M. Jafari and I. Katouzian. 2020. Nanoliposomal encapsulation of saffron bioactive compounds; characterization and optimization. International Journal of Biological Macromolecules, 164: 4046-4053. [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2020.09.028]
20. Isailović, B., A. Kalušević, N. Žuržul, M.T. Coelho, V. Đorđević, V. Alves, I. Sousa, M.M. Martins, B. Bugarski and V. Nedović. 2012. Microencapsulation of natural antioxidants from Pterospartum identatum in different alginate and inulin systems. In: 6th Central European Congress On Food. CEFood, pp. 1075-1081.
21. Jaeschke, H. 1995. Mechanisms of oxidant stress-induced acute tissue injury. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 209: 104-111. [DOI:10.3181/00379727-209-43885b]
22. Kazemi-fard, M., Z. Ansari Pirsaraei and E. Dirandeh. 2016. Effect of different levels of dietary conjugated linoleic acid on broiler breeder hatchability and performance. Research on Animal Production, 7: 76-81. [DOI:10.29252/rap.7.14.81]
23. Khan, M.T., A. Mahmud, I. Zahoor and K. Javed. 2017. Organic and inorganic selenium in Aseel chicken diets: Effect on hatching traits. Poultry Science, 96: 1466-1472. [DOI:10.3382/ps/pew403]
24. Kitajima, T. and Y. Chiba. 2013. Selenomethionine metabolism and its toxicity in yeast. Biomolecular Concepts, 4: 611-616. [DOI:10.1515/bmc-2013-0033]
25. Li, J.L., L. Zhang, Z.Y. Yang, Z.Y. Zhang, Y. Jiang, F. Gao and G.H. Zhou. 2018. Effects of different selenium sources on growth performance, antioxidant capacity and meat quality of local Chinese Subei chickens. Biological Trace Element Research, 181: 340-346. [DOI:10.1007/s12011-017-1049-4]
26. Liu, G., Y. Zhao, S. Cao, X. Luo, R. Wang, L. Zhang, L. Lu and X. Liao. 2020. Relative bioavailability of selenium yeast for broilers fed a conventional corn-soybean meal diet. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 104: 1052-1066. [DOI:10.1111/jpn.13262]
27. Liu, W.L., W. Liu, C.M. Liu, S.B. Yang, J.H. Liu, H.J. Zheng and K.M. Su. 2011. Medium-chain fatty acid nanoliposomes suppress body fat accumulation in mice. British Journal of Nutrition, 106: 1330-1336. [DOI:10.1017/S0007114511002789]
28. Londero, A., A. Pires Rosa, F. Golin Luiggi, M. Oliveira Fernandes, A. Guterres, S. De Moura, N. Hettwer Pedroso and N. Santos. 2020. Effect of supplementation with organic and inorganic minerals on the performance, egg and sperm quality and, hatching characteristics of laying breeder hens. Animal Reproduction Science, 215: 106309. [DOI:10.1016/j.anireprosci.2020.106309]
29. Marsh, J.A., R.R. Dietert and G.F. Combs Jr. 1981. Influence of dietary selenium and vitamin E on the humoral immune response of the chick. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 166: 228-236. [DOI:10.3181/00379727-166-41051]
30. Mehdi, Y., J.L. Hornick, L. Istasse and I. Dufrasne. 2013. Selenium in the environment, metabolism and involvement in body functions. Molecules, 18: 3292-3311. [DOI:10.3390/molecules18033292]
31. Mihajlović, M. 1992. Selenium toxicity in domestic animals. Glas. Srpska akademija nauka i umetnosti. Odeljenje Medicinskih Nauka, 42: 131-144.
32. Mozafari, M.R. 2010. Nanoliposomes: preparation and analysis. In: Liposomes. Springer, pp. 29-50. [DOI:10.1007/978-1-60327-360-2_2]
33. Osman, A.M.R., H.M. Abdel Wahed and M.S. Ragab. 2010. Effects of supplementing laying hens diets with organic selenium on egg production, egg quality, fertility and hatchability. Egyptian Poultry Science Journal, 30: 893-915.
34. Rayman, M.P. 2000. The importance of selenium to human health. The lancet, 356: 233-241. [DOI:10.1016/S0140-6736(00)02490-9]
35. Rosa, A.P., F.J. Paganini, N.S. Vieira and J.L. Paloschi. 1995. Effect of intervals and stresses of artificial insemination on broiler breeder females production and fertility. Ciência Rural, 25: 443-447. [DOI:10.1590/S0103-84781995000300020]
36. Sarabandi, K., A.S. Mahoonak, H. Hamishekar, M. Ghorbani and S.M. Jafari. 2018. Microencapsulation of casein hydrolysates: Physicochemical, antioxidant and microstructure properties. Journal of Food Engineering, 237: 86-95. [DOI:10.1016/j.jfoodeng.2018.05.036]
37. Ševčíková, S., M. Skřivan, G. Dlouhá and M. Koucký. 2006. The effect of selenium source on the performance and meat quality of broiler chickens. Czech Journal of Animal Science, 51: 449-457. [DOI:10.17221/3964-CJAS]
38. Shi, L., H. Zhao, Y. Ren, X. Yao, R. Song and W. Yue. 2014. Effects of different levels of dietary selenium on the proliferation of spermatogonial stem cells and antioxidant status in testis of roosters. Animal Reproduction Science, 149: 266-272. [DOI:10.1016/j.anireprosci.2014.07.011]
39. Surai, P.F. 2000. Effect of selenium and vitamin E content of the maternal diet on the antioxidant system of the yolk and the developing chick. British Poultry Science, 41: 235-243. [DOI:10.1080/713654909]
40. Surai, P.F. 2002. Selenium in poultry nutrition 2. Reproduction, egg and meat quality and practical applications. World's Poultry Science Journal, 58: 431-450. [DOI:10.1079/WPS20020032]
41. Surai, P.F. and V.I. Fisinin. 2014. Selenium in poultry breeder nutrition: An update. Animal Feed Science and Technology, 191: 1-15. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2014.02.005]
42. Swain, B.K., T.S. Johri and S. Majumdar. 2000. Effect of supplementation of vitamin E, selenium and their different combinations on the performance and immune response of broilers. British Poultry Science, 41: 287-292. [DOI:10.1080/713654938]
43. Tona, K., F. Bamelis, W. Coucke, V. Bruggeman and E. Decuypere. 2001. Relationship between broiler breeder's age and egg weight loss and embryonic mortality during incubation in large-scale conditions. Journal of Applied Poultry Research, 10: 221-227. [DOI:10.1093/japr/10.3.221]
44. Visschedijk, A.H.J. 1968. The air space and embryonic respiration: 3. the balance between oxygen and carbon dioxide in the air space of the incubating chicken egg and its role in stimulating pipping. British poultry Science, 9: 197-210. [DOI:10.1080/00071666808415709]
45. Wang, Z.G., X.J. Pan, Z.Q. Peng, R.Q. Zhao and G.H. Zhou. 2009. Methionine and selenium yeast supplementation of the maternal diets affects color, water-holding capacity, and oxidative stability of their male offspring meat at the early stage. Poultry Science, 88: 1096-1101. [DOI:10.3382/ps.2008-00207]
46. Wolffram, S. 1999. Absorption and metabolism of selenium: differences between inorganic and organic sources. Biotechnology in the Feed Industry. Nottingham University Press, Nottingham, 547-566.
47. Zarczynska, K., P. Sobiech, J. Radwinska and W. Rekawek. 2013. Effects of selenium on animal health. Journal of Elementology, 18: 329-340.
48. Zhang, Y., J. Gong, H. Yu, Q. Guo, C. Defelice, M. Hernandez, Y. Yin and Q. Wang. 2014. Alginate-whey protein dry powder optimized for target delivery of essential oils to the intestine of chickens. Poultry Science, 93: 2514-2525. [DOI:10.3382/ps.2013-03843]
49. Zou, L., S. Peng, W. Liu, L. Gan, W. Liu, R. Liang, C. Liu, J. Niu, Y. Cao and Z. Liu. 2014. Improved in vitro digestion stability of (−)-epigallocatechin gallate through nanoliposome encapsulation. Food Research International, 64: 492-499. [DOI:10.1016/j.foodres.2014.07.042]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb