دوره 12، شماره 34 - ( زمستان 1400 )                   جلد 12 شماره 34 صفحات 140-134 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی دانشگاه زنجان
چکیده:   (1682 مشاهده)
چکیده مبسوط
 مقدمه و هدف: نگرانی­ها در ارتباط با سموم قارچی در شیر و فرآورده­ های آن جهانی است و مراکز کنترل کیفی محصولات دامی به طور مداوم آن­ها را کنترل و پایش می­کنند و در صورت وجود مقادیر بیش از حد مجاز، عرضه­ کنندگان اخطار دریافت می­کنند. آفلاتوکسین ­ها مواد سمی تولید شده روی فرآورده­ های کشاورزی هستند که برخی از آنها اثرات جهش ­زایی و سرطان ­زایی دارند. این مواد ترکیبات ثانویه قارچ­ ها هستند که از نظر ساختمان شیمیایی و منشاء تولید و اثرات بیولوژیکی متفاوت هستند. بازده انتقال آفلاتوکسین B1 از خوراک به M1 در شیر در گاوهای کم تولید 1 تا 2 درصد و در گاوهای پرتولید، تا 6 درصد گزارش شده است که با توجه به افزایش تولید شیر گاوهای امروزی اهمیت آن بیشتر نیز خواهد شد. لزوم توجه به این سموم و پایش مداوم آنها بایستی از برنامه­ های اصلی بخش نظارت و کنترل کیفی فرآوردهای کشاورزی و دامی باشد.  پژوهش حاضر به منظور ارزیابی و پایش سم آفلاتوکسین M1 در شیر ارسالی به سکوهای جمع­ آوری شیر در شهرستان زنجان طی چهار فصل سال انجام شد.
مواد و روش ­ها: نمونه­ گیری شیر از سکوهای جمع آوری به طور تصادفی در یکی از روزهای هر فصل انجام شد. نمونه­ ها سانتریفیوژ شدند و لایه چربی رویی برداشته شد و شیر باقیمانده در فریزر نگهداری شد. پس از یخ گشایی غلظت آفلاتوکسین M1 در شیر باقی مانده با روش الایزای رقابتی تعیین شد. داده­ های به دست آمده در فصول مختلف در قالب طرح کاملا تصادفی آنالیز آماری شدند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که همه نمونه ­ها به سم آلوده بودند، ولی میزان آلودگی از حد مجاز جهانی (ng/L 500) کمتر بود. 18/5 درصد از نمونه ها، غلظتی بیشتر از حد مجاز اروپا (ng/L 50) داشتند که کمترین میزان آلودگی در فصل بهار (صفر درصد) و بیشترین میزان در فصل زمستان (35/3 درصد) ثبت شد. هیچ یک از نمونه ها غلظتی بالاتر از حد مجاز جهانی و ایران را نداشتند. میانگین غلظت سم در کل نمونه­ ها 44 (16 تا 129) و در بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 25، 52، 34 و 64 نانوگرم در لیتر بود.
نتیجه ­گیری: نتایج نشان داد که میانگین غلظت سم آفلاتوکسین M1 در شیر نمونه ­های ارزیابی شده کمتر از حد مجاز جهانی بود ولی به دلیل آلودگی تعدادی از نمونه­ ها به ویژه در فصل زمستان توجه به کنترل و پایش مداوم شیر و توصیه­ های ویژه به عرضه­ کنندگان ضرورت دارد.
 
متن کامل [PDF 890 kb]   (397 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دامپزشکی
دریافت: 1399/9/13 | ویرایش نهایی: 1400/11/16 | پذیرش: 1400/6/20 | انتشار: 1400/11/13

فهرست منابع
1. Alborzi, S., B. Pourabbas, M. Rashidi and B. Astaneh. 2006. Aflatoxin M1 contamination in pasteurized milk in Shiraz. Food Control, 17: 582-4. [DOI:10.1016/j.foodcont.2005.03.009]
2. Applebaum, R.S., R.E. Brackett, D.W. Wiseman and E.H. Marth. 1982. Responses of dairy cows to dietary aflatoxin: Feed intake and yield, toxin content, and quality of milk of cows treated with pure and impure aflatoxin. Journal Dairy Science, 65: 1503-1508. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(82)82374-6]
3. Becker-Algeri, T.A., D. Castagnaro, K. de Bortoli, C. de Souza, D.A. Drunkler and E. Badiale-Furlong. 2016. Mycotoxins in bovine milk and dairy products: A review. Journal of Food Science 81: 544-552. [DOI:10.1111/1750-3841.13204]
4. Bezerra da Rocha, M.E., F. da Chagas Oliveira Freire, F. Erlan Feitosa Maia, F. Florindo Guedes and M.I. Rondina. 2014. Mycotoxins and their effects on human and animal health. Food Control, 36: 159-165. [DOI:10.1016/j.foodcont.2013.08.021]
5. Davoudi, Y. and Y. Garedaghi. 2011. Survey on contamination raw milks with Aflatoxin M1 in the Sarab region, Iran. Research Journal Biology Science, 6: 89-91. [DOI:10.3923/rjbsci.2011.89.91]
6. Fallah, A.A. 2010. Assessment of aflatoxin M1 contamination in pasteurized and UHT milk marketed in central part of Iran. Food and Chemical Toxicology, 48: 988-991. [DOI:10.1016/j.fct.2010.01.014]
7. Fallah, A.A., R. Fazlollahi and A. Emami. 2016. Seasonal study of aflatoxin M1 contamination in milk of four dairy species in Yazd, Iran. Food Control, 68: 77-82. [DOI:10.1016/j.foodcont.2016.03.018]
8. FAO. Dairy Animals. 2015. Available from: http://www.fao.org/agriculture/dairy-gateway/milkproduction/dairy-animals/en/#.VS6myfB5JOY.
9. Ghazani, M.H. 2009. Aflatoxin M1 contamination in pasteurized milk in Tabriz. Food Chemical Toxicology, 47: 1624-5. [DOI:10.1016/j.fct.2009.04.011]
10. Ghiasian, S.A., A.H. Maghsood, T. Neyestani and S.H. Mirhendi. 2007. Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk during the summer and winter seasons in Hamedan, Iran. Journal Food Safety, 27: 188-98. [DOI:10.1111/j.1745-4565.2007.00071.x]
11. Habibipour, R., A.R. Khosravi, A. Amirkhani and S. Bayat. 2010. A study on contamination of raw milk with Aflatoxin M1 at the Hamedan province, Iran. Global Veterinaria, 4: 789-94.
12. Institute of Standards and Industrial Research of Iran. 2001. Maximum validity Maycotoxins in human food. Tehran: Iran National Standard (In Persian).
13. Kamkar, A. 2005. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced in Sarab city of Iran. Food Control, 16: 593-9. [DOI:10.1016/j.foodcont.2004.06.021]
14. Kamkar, A. 2008. Detection of aflatoxin M1 in powdered milk samples by ELISA. Pajouhesh-va-Sazandegi, 79: 174-80 (In Persian).
15. Kamkar, G.H., R. Jahed Khaniki and A. Alavi. 2011. Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produce in Ardebil of Iran. Iran. Journal Environment Health Science Engineering, 2: 123-8.
16. Karim, G., S. Bokaei and A. Khorasani. 1982. Study on the contamination of milk with aflatoxin in Tehran. Journal of Iran Public Health, 11: 19-23 (In Persian).
17. Karim, G. and A. Kamkar. 2000. A study on the effect of lactoperoxidase system (LPS) and LPS plus riboflavin on the aflatoxin M1 in milk. Veterinary Journal of Tehran University, 55: 5-7 (In Persian).
18. Liu, Y., and F. Wu. 2010. Global burden of aflatoxin-induced hepatocellular carcinoma: A risk assessment. Environment Health Perspective, 118: 818-824. [DOI:10.1289/ehp.0901388]
19. Martins, M.L. and H.M. Martins. 2000. Aflatoxin M1 in raw and ultra-high temperature-treated milk commercialized in Portugal. Food Additive Contamination, 17: 871-4. [DOI:10.1080/026520300420457]
20. Nemati, M., M. Mesgari Abbasi, H. Parsa Khankandi and M. Ansarin. 2010. A survey on the occurrence of aflatoxin M1 in milk samples in Ardabil, Iran. Food Control, 21: 1022-4. [DOI:10.1016/j.foodcont.2009.12.021]
21. Oveisi, M.R., B. Jannat and N. Sadeghi. 2007. Presence of aflatoxin M1 in milk and infant milk products in Tehran, Iran. Food Control, 18: 1216-8. [DOI:10.1016/j.foodcont.2006.07.021]
22. Panahi, P., S. Kasaee and A. Mokhtari. 2011. Assessment of aflatoxin M1 contamination in raw milk by ELISA in Urmia, Iran. American Eurasian Journal Toxicology Science, 3: 231-3.
23. Rahimi, E., M. Bonyadian, M. Rafei and H.R. Kazemeini. 2010. Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk of five dairy species in Ahvaz, Iran. Food Chemical Toxicology 48: 129-31. [DOI:10.1016/j.fct.2009.09.028]
24. Rahimi, E. 2014. Survey of the occurrence of aflatoxin M1 in dairy products marketed in Iran. Toxicology and Industrial Health, 30: 750-754. [DOI:10.1177/0748233712462476]
25. Sefidgar, S.A.A., M. Mirzae, M. Assmar and S.R. Naddaf. 2011. Aflatoxin M1in pasteurized milk in Babol city, Mazandaran Province, Iran. Iranian Journal Public Health, 40: 115-18.
26. Tajkarimi, M., S.S. Ghaemmaghami, A. Motalebi, H. Poursoltani, A. Salahnejad and F. Shojaee. 2007. Seasonal survey in content M1 aflatoxin in raw milk taken from 15 dairy factories. Pajouhesh & Sazandegi, 75: 2-9 (In Persian).
27. The Commission of the European Communities. Commission Regulation (EC) No 1881/2006 of 19 December 2006. Setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Official Journal of the European :union:, 364: 1-24.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.