دوره 12، شماره 31 - ( بهار 1400 )                   جلد 12 شماره 31 صفحات 76-69 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ramezani Afarani O, Zali A, Dehghan Banadaki M. (2021). Response of Production Performance, Nutrient Digestibility and Blood Metabolic Indices to Different ration of Palmitic to Stearic Acid in Holstein Cows' Diet. rap. 12(31), 69-76. doi:10.52547/rap.12.31.69
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1133-fa.html
رمضانی آفارانی امید، زالی ابوالفضل، دهقان بنادکی مهدی. پاسخ عملکرد تولیدی، گوارش پذیری مواد مغذی و شاخص های متابولیک به نسبت های متفاوت اسید پالمیتیک به استئاریک در جیره گاوهای هلشتاین پژوهشهاي توليدات دامي 1400; 12 (31) :76-69 10.52547/rap.12.31.69

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1133-fa.html


دانشگاه تهران
چکیده:   (2013 مشاهده)
   هدف پژوهش حاضر بررسی اثر نسبت­ های مختلف اسید پالمیتیک به اسید استئاریک در جیره گاوهای شیری بود. هشت راس گاو شیری (دفعات زایش 0/6±3/2، تولید شیر 3±40 کیلوگرم و میانگین روز شیردهی 13±56) در قالب طرح مربع لاتین 4 × 4 در دوره­ های آزمایشی 21 روزه استفاده شدند. جیره ­های آزمایشی حاوی نسبت­ های مختلف مکمل چربی عبارت بودند از 1- جیره P­100به ­عنوان شاهد (100 درصد اسید پالمیتیک)، 2- جیره P67S33 (33 درصد اسید استئاریک و 67 درصد اسید پالمیتیک)­، 3- جیره P33S67 (67 درصد اسید استئاریک و 33 درصد اسید پالمیتیک) و 4- جیره S100 (100 درصد اسید استئاریک). در هفته آخر دوره آزمایش، ماده خشک مصرفی اندازه­ گیری شد و مقدار شیر تولید شده در سه وعده دوشش به­ صورت انفرادی ثبت شد. گوارش­­ پذیری طی سه روز متوالی در هفته آخر آزمایش با نمونه­ گیری مدفوع از رکتوم و قبل از شیردوشی وعده صبح اندازه­ گیری شد. نمونه­ های خون جمع­ آوری ­شده از ورید دمی در روز 19 آزمایش برای سنجش فراسنجه­ های متابولیک و هورمونی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که ماده خشک مصرفی، گوارش ­پذیری ماده خشک، چربی، پروتئین و الیاف شوینده خنثی، تولید شیر و شیر تصحیح ­شده برای انرژی، تولید و درصد پروتئین و لاکتوز شیر تحت تأثیر نسبت­های مختلف اسید پالمیتیک و اسید استئاریک قرار نگرفت. جایگزینی اسید پالمیتیک با استئاریک سبب کاهش شیر تصحیح ­شده برای چربی، درصد چربی و نسبت چربی به پروتئین شد (0/05>p). غلظت NEFA پلاسما در جیره P67S33 در مقایسه با جیره­ های P33S67 و S100 بود تمایل به افزایش داشت (0/07=p­). به‌طور کلی نتایج نشان داد افزایش سطح اسیداستئاریک در جیره منجر به کاهش درصد چربی و لاکتوز در شیر بدون تاثیر بر راندمان تولید شیر می­شود.
متن کامل [PDF 967 kb]   (485 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1399/6/20 | ویرایش نهایی: 1400/3/25 | پذیرش: 1399/8/19 | انتشار: 1400/3/25

فهرست منابع
1. Allen, M.S. 2000. Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science, 83: 1598-1624. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(00)75030-2]
2. AOAC International. 2002. Official Methods of Analysis. Vol. 1. 17th ed. AOAC International, Arlington, VA.
3. Boerman, J.P., J. De Souza and A.L. Lock. 2017. Milk production and nutrient digestibility responses to increasing levels of stearic acid supplementation of dairy cows. Journal of Dairy Science, 100: 2729-2738. [DOI:10.3168/jds.2016-12101]
4. Chamberlain, M.B. and E.J. DePeters. 2017. Impacts of feeding lipid supplements high in palmitic acid or stearic acid on performance of lactating dairy cows. Journal of Applied Animal Research, 45: 126-135. [DOI:10.1080/09712119.2015.1124327]
5. Choi, S.H., G.O. Gang, J.E. Sawyer, B.J. Johnson, K.H. Kim, C.W. Choi and S.B. Smith. 2013. Fatty acid biosynthesis and lipogenic enzyme activities in subcutaneous adipose tissue of feedlot steers fed supplementary palm oil or soybean oil. Journal of Animal Science, 91: 2091-2098. [DOI:10.2527/jas.2012-5801]
6. De Souza, J. and A.L. Lock. 2018. Long-term palmitic acid supplementation interacts with parity in lactating dairy cows: Production responses, nutrient digestibility and energy partitioning. Journal of Dairy Science, 101: 3044-3056. [DOI:10.3168/jds.2017-13946]
7. De Souza, J., C.L. Preseault and A.L. Lock. 2017. Altering the ratio of dietary palmitic, stearic and oleic acids in diets with or without whole cottonseed affects nutrient digestibility, energy partitioning, and production responses of dairy cows. Journal of Dairy Science, 101:172-185. [DOI:10.3168/jds.2017-13460]
8. De Souza, J. and A.L. Lock. 2019. Effects of timing of palmitic acid supplementation on production responses of early-lactation dairy cows. Journal of Dairy Science, 102: 1-14. [DOI:10.3168/jds.2018-14976]
9. Enjalbert, F., M.C. Nicot, C. Bayourthe and R. Moncoulon. 1997. Duodenal infusions of palmitic, stearic or oleic acids differently affect mammary gland metabolism of fatty acids in lactating dairy cows. Journal of Nutrition, 128: 1525-1532. [DOI:10.1093/jn/128.9.1525]
10. Enjalbert, F., M.C. Nicot, C. Bayourthe and R. Moncoulon. 2000. Effects of duodenal infusions of palmitic, stearic, or oleic acids on milk composition and physical properties of butter. Journal of Dairy Science, 83: 1428-1433. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(00)75012-0]
11. Harvatine, K.J and M.S. Allen. 2005. The effect of production level on feed intake, milk yield, and endocrine responses to two fatty acid supplements in lactating cows. Journal of Dairy Science, 88: 4018-4027. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)73088-5]
12. Harvatine, K.J., J.W. Perfield and D.E. Bauman. 2009. Expression of enzymes and key regulators of lipid synthesis is upregulated in adipose tissue during CLA-induced milk fat depression in dairy cows. Journal of Nutrition, 139: 849-854. [DOI:10.3945/jn.108.099994]
13. Jenkins, T.C. 1993. Lipid metabolism in the rumen. Journal of Dairy Science, 76: 3851-3863. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(93)77727-9]
14. Haghighat Nejad, R., A.R. Yazdani and H. Rafiee. 2017. The Effective factors on production and profitability of milk in dairy cattle farms of Isfahan Township. Research on Animal Production, 8: 129-136. [DOI:10.29252/rap.8.16.129]
15. Kadzere, C.T., M.R. Murphy, N. Silanikove and E. Maltz. 2002. Heat stress in lactating dairy cows: A review. Livestock Production Science, 77: 59-91. [DOI:10.1016/S0301-6226(01)00330-X]
16. Kuhla, B., C.C. Metges and H.M. Hammon. 2016. Endogenous and dietary lipids influencing feed intake and energy metabolism of periparturient dairy cows. Domestic Animal Endocrinology, 56: 2-10. [DOI:10.1016/j.domaniend.2015.12.002]
17. Loften, J.R., J.G. Linn, J.K. Drackley, T.C. Jenkins, C.G. Soderholm and A.F. Kertz. 2014. Invited review: Palmitic and stearic acid metabolism in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 97: 4661-4674. [DOI:10.3168/jds.2014-7919]
18. Maia, M.R.G., L.C. Chaudhary, L. Figueres and R.J. Wallace. 2007. Metabolism of polyunsaturated fatty acids and their toxicity to the microflora of the rumen. Antonie van Leeuwenhoek, 91: 303-314. [DOI:10.1007/s10482-006-9118-2]
19. Mc Carthy, M.M., T. Yasui, C.M. Ryan, G.D. Mechor and T.R. Overton. 2015. Performance of early-lactation dairy cows as affected by dietary starch and monensin supplementation. Journal of Dairy Science, 98: 3335-3350. [DOI:10.3168/jds.2014-8820]
20. Piantoni, P., A.L. Lock and M.S. Allen. 2013. Palmitic acid increased yields of milk and milk fat and nutrient digestibility across production level of lactating cows. Journal of Dairy Science, 96: 7143-7154. [DOI:10.3168/jds.2013-6680]
21. Piantoni, P., A.L. Lock and M.S. Allen. 2015. Milk production responses to dietary stearic acid vary by production level in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 98: 1-12. [DOI:10.3168/jds.2014-8634]
22. Rico, J.E., M.S. Allen and A.L. Lock. 2013. Milk yield and milk fat responses to increasing levels of palmitic acid supplementation of dairy cows receiving low and high fat diets. Journal of Dairy Science, 96: 651-662.
23. Rico, J.E., M.S. Allen and A.L. Lock. 2014. Compared with stearic acid, palmitic acid increased the yield of milk fat and improved feed efficiency across production level of cows. Journal of Dairy Science, 97: 1057-1066. [DOI:10.3168/jds.2013-7432]
24. Rico, J.E., J. De Souza, M.S. Allen and A.L. Lock. 2017. Nutrient digestibility and milk production responses to increasing levels of palmitic acid supplementation vary in cows receiving diets with or without whole cottonseed. Journal of Animal Science, 95: 436-446. [DOI:10.2527/jas.2016.1089]
25. Samiei Zafarghandi, M., T. Ghoorchi, A. Asadi Alamouti, F. Ghanbari and M. Dehghan-Banadaky. 2019. The effects of palmitic, stearic acid and alpha-linolenic fatty acids on feed intake, milk production and milk components in Holstein fresh cows. Journal of Ruminant Research, 7(2): 129-144.
26. SAS Institute. 2001. SAS User's Guide. Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
27. Steele, W. and J.H. Moore. 1968. The effects of a series of saturated fatty acids in the diet on milk-fat secretion in the cow. Journal of Dairy Research, 35: 361-370. [DOI:10.1017/S0022029900019099]
28. Tzompa-Sosa, D.A., G.A. Van Aken, A.C.M. Van Hooijdonk and H.J.F. Van Valenberg. 2014. Influence of C16:0 and long-chain saturated fatty acids on normal variation of bovine milk fat triacylglycerol structure. Journal of Dairy Science, 97: 4542-4551. [DOI:10.3168/jds.2014-7937]
29. Van Soest, P.J., J.B. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
30. Varkoohi, S. 2016. Estimation of variance components for milk production traits in Iranian Holstein cows. Research on Animal Production, 7: 193-197. [DOI:10.29252/rap.7.14.197]
31. Vatandoost, M., M. Didarkhah and F. Jamili. 2020. The Effect of different levels of soybean oil, soybean and canola meal on production performance, rumination activity and nutrient digestibility in Holstein dairy cows. Research on Animal Production, 10: 38-47. [DOI:10.29252/rap.10.26.38]
32. Wang, J.P., D.P. Bu, J.Q. Wang, X.K. Huo, T.J. Guo, H.Y. Wei, L.Y. Zhou, R.R. Rastani, L.H. Baumgard and F.D. Li. 2010. Effect of saturated fatty acid supplementation on production and metabolism indices in heat-stressed mid-lactation dairy cows. Journal of Dairy Science, 93: 4121-4127. [DOI:10.3168/jds.2009-2635]
33. Weisbjerg, M.R., L. Wiking, N.B. Kristensen and P. Lund. 2008. Effects of supplemental dietary FA on milk yield and fatty acid composition in high and medium yielding cows. Journal of Dairy Research, 75: 142-152. [DOI:10.1017/S002202990800318X]
34. Western, M.M., J. De Souza and A.L. Lock. 2019. Effects of commercially available palmitic and stearic acid supplements on nutrient digestibility and production responses of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 103. (Article in press). doi.org/10.3168/jds.2019, 17242. [DOI:10.3168/jds.2019-17242]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb