دوره 12، شماره 32 - ( تابستان 1400 )                   جلد 12 شماره 32 صفحات 186-180 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rajabli H, Bahri Binabaj F, Maghsouldoo S, Rahchamani R. (2021). Determining the Effective Management Factors on Mortality Rate in Broiler Farms (Case Study: Ramyan and Azadshahr Cities). rap. 12(32), 180-186. doi:10.52547/rap.12.32.180
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1131-fa.html
رجبلی حسن، بحری بیناباج فاطمه، مقصودلو شهریار، راه چمنی رضا. تعیین عوامل مدیریتی مؤثر بر میزان تلفات در مزارع پرورش جوجه‌های گوشتی (مطالعه موردی: شهرستان‌های رامیان و آزادشهر) پژوهشهاي توليدات دامي 1400; 12 (32) :186-180 10.52547/rap.12.32.180

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1131-fa.html


گروه علوم دامی، دانشگاه گنبدکاووس
چکیده:   (1932 مشاهده)
    به‌منظور بررسی عوامل مدیریتی مؤثر بر میزان تلفات در مزارع پرورش جوجه‌های گوشتی در شهرستان‌های رامیان و آزادشهر در استان گلستان از ۶۵ واحد فعال مرغداری گوشتی در دوره‌های پرورش ۹۷-۹۸ اطلاعات لازم در قالب پرسشنامه جمع‌آوری شد. برای مقایسه میانگین‌ دو صفت مورد بررسی (تلفات هفته اول و درصد تلفات کل) در سطوح مختلف عوامل مدیریتی از آزمون حداقل تفاوت معنی‌دار در رویه GLM نرم‌افزار SAS استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان تلفات مرغداری‌ها در شهرستان رامیان نسبت به شهرستان آزادشهر کمتر بود (0/05<p). به‌طور کلی ظرفیت بالای مرغداری و مساحت زیاد سالن‌ها باعث افزایش تلفات شدند. افزایش دفعات جوجه‌ریزی باعث افزایش تلفات شد (0/05>p). فاصله مرغداری از شهر، روستا و واحد‌های مرغداری مجاور بر میزان تلفات اثر‌گذار نبود. همچنین سویه، فصل پرورش، سن مدیر و تجربه مدیر در این زمینه اثر معنی‌داری بر میزان تلفات نداشت. تلفات به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر میزان تحصیلات مدیر قرار گرفت و واحدهایی که مدیر آن‌ها تحصیلات دانشگاهی داشتند با تلفات کمتری روبرو شدند (0/05>p). وجود بیماری، میزان تلفات را به‌طور معنی‌داری افزایش داد (0/05>p). نوع خوراک (آردی یا پلت) تأثیر معنی‌داری بر تلفات نداشت اما اثر منبع تهیه خوراک بر تلفات معنی‌دار بود واحد‌هایی که جیره آماده از کارخانه تهیه‌ کرده بودند تلفات کمتری داشتند (0/05>p). درمجموع نتایج این تحقیق نشان داد که ظرفیت و مساحت مرغداری، دفعات جوجه‌ریزی، میزان تحصیلات مدیر، وجود بیماری از مهم‌ترین عوامل مدیریتی تأثیر‌گذار بر میزان تلفات هستند.
متن کامل [PDF 966 kb]   (646 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مدیریت دامپروری و تولید
دریافت: 1399/6/15 | ویرایش نهایی: 1400/6/9 | پذیرش: 1399/12/26 | انتشار: 1400/6/9

فهرست منابع
1. Ali, M.Y., S.S. Jahan, A.K. Das and M.A. Islam. 2015. Seasonal Influence on Productivity and Profitability of Small and Medium Scale Broiler Farming in Bangladesh. International Journal Livestock Research, 5: 21-29. [DOI:10.5455/ijlr.20150424053857]
2. Arian, A., R. Vakili and M. Mazhari. 2009. Study of broiler management and its relation with economic performance in Sabzevar city. M.Sc Thesis. Islamic Azad University of Kashmar, Iran (In Persian).
3. Azizzadeh, M., Gh.A. Kalidari, J. Razmyar, H. Varasteh Moghaddam and M. Razheh. 2012. Mortality rate and it's risk factors in broiler flocks inclusive of insurance payment in Mashhad, Iran. Veterinary Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 99: 44-49 (In Persian).
4. Bashashati, M., P.H. Khoshkhoo, A. Bahonar, A. Kazemiand and F. Sabouri. 2010. Poultry diseases in Iran: An epidemiological study on different causes of mortality in broilers. International Journal of Veterinary Research, 4(3): 177-182.
5. Bassett, A. 2011. Mortality in Poultry. Animal Welfare Approved. Available at: https://animalwelfareapproved.us/wp-content/uploads/2013/07/TAFS-8-Mortality-in Poultry-v3.pdf.
6. Beiki, M., A. Tayebi, M. Hashemi, M. Ebdali and M. Zafari. 2015. Evaluation of primary mortality rates of broiler farms in Qom district in agricultural year 2012-13. Journal of Livestock and Poultry Research, 4(1): 25-34 (In Persian).
7. Chou, C.C., D.D. Jiang and Y.P. Hung. 2004. Risk Factors for cumulative mortality in broiler chicken flocks in the first week of life in Taiwan. British Poultry Science, 45(5): 573- 577. [DOI:10.1080/000716604000006248]
8. Decuypere, E., G. Vega, T. Bartha, J. Buyse, J. Zoons and G.A.A. Albers.1994. Increased sensivity to triiodthyronine (T3) of broiler lines with a high susceptibility to ascites. British Poultry Sciemce, 35(4): 287-297 [DOI:10.1080/00071669408417693]
9. Ebrahimnezhad, Y. and H. Shrabi. 2017. The effect of different levels of levamisole drug on performance and related parameters with immune system in broiler chickens. Research on Animal Production, 8(15): 105-114 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.8.15.105]
10. Glatz, P. and R. Pym. 2013. Poultry housing and management in developing countries. Poultry Development Review, 1-5.
11. Hashemi, A. 2005. Explain the risk factors and the effect of each in broiler farms. The Second Scientific Conference on Agricultural Insurance, Development and Investment Security. Agricultural Products Insurance Fund, Tehran (In Persian).
12. Heier, B.T., H.R. Hoqasen and J. Jarp. 2002. Factors associated with mortality in Norwegian broiler flocks. Preventive Veterinary Medicine, 53: 147-158. [DOI:10.1016/S0167-5877(01)00266-5]
13. Khodaei, H., S.H. Maghsoudlou, A.M. Garehbash and Z. Taraz. 2015. Effect of physical form of feed and dietary supplementation of probiotic and prebiotic on performance and carcass characteristics of broiler chickens. Research on Animal Production, 6(12): 20-29 (In Persian).
14. Kleyn, R. 2005. Strategies for managing expensive feed on farm. Spesfeed (Pty) Ltd, South Africa.
15. ManafiAzar, G.H., M. H. Akhavan, M. Amini and M. Faraji. 2008. Comparison of growth and carcass traits of different strains of broilers in Iran. Journal of Research and Construction on Livestock and Aquaculture, 78: 88-94 (In Persian).
16. Manouchehrpour, M., K. Karimi and K. Zand. 2012. Investigating the relationship between some management indicators and the parameters of the internal environment of broiler farms in Mazandaran province. Conference on Agricultural Opportunities, Food Security and Healthy Products. Islamic Azad University, Varamin Branch, 199 (In Persian).
17. Mohiti-Asli, M., N. Ghavi Hossein-Zadeh, H. Darmani-Kuhi and M. Shirali. 2015. A survey on relationship between factors affecting the performance of broiler chicks rose in two different geographical regions of Iran. Animal Production Research, 3 (4): 1-9 (In Persian).
18. Mojahedifar, A. 2000. Investigation of productivity and optimal allocation of production factors in meat poultry farms in Yazd province. M.Sc Thesis in Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran (In Persian).
19. Moradi, M., A. Oryani and M. Zaghari. 2001. Comparison of performance of economic traits of meat mixtures in Iran. Journal of Research and Construction, 50: 54-57 (In Persian).
20. Rasouli, N. 2016. Determining the effective management factors on broiler losses: a case study in Zanjan province. M. Sc Thesis. Zanjan Univercity, Iran, pp 195 (In Persian).
21. Rezaii, M. 2010. Survey of health and management status of broiler farms in Tehran province. M.Sc Thesis. Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran (In Persian).
22. Sahraei, M., H. Lotfullahian, A. Ghanbari, R. Karami, S.A. Hosseini, A. Abarghani and M. Bahloli. 2016. Evaluating the broiler farm management indices at Ardabil province. Animal Science Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 114: 143-156 (In Persian).
23. SAS Institute. 2000. SAS/STAT user's guide. SAS Institute Inc, Cary.
24. Shahvali, M. and H. Moienizadeh. 2008. Investigating the effective factors on feed waste in the country's poultry industry and ways to reduce it. Journal of Research and Construction in Livestock and Aquatic Affairs, 79: 115-127 (In Persian).
25. Shariatmadari, F., M.J. Rezaei and H. Lotf allahian. 2005. Comparison of performance of production traits of commercial broiler chickens. Research and construction in livestock and aquaculture, 67: 68-75 (In Persian).
26. SPSS. 2007. Statistical Package for Social Sciences Study. SPSS for Windows, Version 17. Chicago SPSS Inc.
27. Varmaghani, S.A. 2018. Practical solutions to reduce ascites losses in broilers. Agricultural Research, Education and Extension Organization, Agricultural Education Publishing, Karaj, pp 48 (In Persian).
28. Yerpes, M., I. Hernandez and X. Manteca. 2019. Thermal stress in day- old chicks: Risk factors and effects on mortality. Animal Welfare, Under review.
29. Yerpes, M., P. Lionch and X. Manteca. 2020. Factors associated with cumulative first week mortality in broiler chicks. Animals, 10 (2): 1-13. [DOI:10.3390/ani10020310]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb