دوره 12، شماره 33 - ( پاییز 1400 1400 )                   جلد 12 شماره 33 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Papi F, Manafi M, Abbasi M. (2021). Feasibility of Replacing Ethanolic Extract of Echinophora platyloba with Antibiotic Growth Promoter in Broilers. rap. 12(33), 1-9. doi:10.52547/rap.12.33.1
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1128-fa.html
پاپی فضل الله، منافی میلاد، عباسی میثم. امکان سنجی جایگزینی عصاره خوشاریزه (Echinophora platyloba) با آنتی‌ بیوتیک محرک رشد در جوجه ‌های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 1400; 12 (33) :9-1 10.52547/rap.12.33.1

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1128-fa.html


گروه علوم دامی، دانشگاه ملایر
چکیده:   (1792 مشاهده)
     مطالعه حاضر به‏ منظور بررسی مقایسه اثر خوراک­های حاوی عصاره اتانولی خوشاریزه در دو سطح 0/3 و 0/5 و آنتی‏ بیوتیک محرک رشد فسفوفلاوومایسین  (0/04 درصد) بر عملکرد، پاسخ ایمنی و خصوصیات بیوشیمیایی خون جوجه ‏های گوشتی با استفاده از 160 قطعه جوجه گوشتی نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 گروه آزمایشی، 4 تکرار و 10 مشاهده در هر واحد آزمایشی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد در هفته چهارم افزایش معنی داری در وزن بدن گروه دریافت ‏کننده عصاره خوشاریزه (0/3 درصد) نسبت به سایر گروه‏های آزمایشی ایجاد شده است (0/05 )   در روز چهاردهم پرورش، در هر 2 گروه تغذیه شده با عصاره خوشاریزه (0/3 و 0/5 درصد) افزایش ضریب تبدیل خوراک نسبت به گروه شاهد و آنتی‏ بیوتیک محرک رشد، مشاهده گردیده است (0/05p). درصد وزنی لاشه و طحال جوجه ­های تغذیه شده با 0/3 درصد عصاره خوشاریزه نسبت به سایر گروه­های آزمایشی افزایش معنی­ داری از خود نشان داده است (0/05p). هر دو سطح عصاره خوشاریزه مورد مطالعه بر پاسخ ایمنی و خصوصیات بیوشیمیایی خون مؤثر نبودند (0/05p). در مقابل در گروه تغذیه شده با آنتی ‏بیوتیک محرک رشد سطوح لیپوپروتئین با چگالی پایین و آلکالین فسفاتاز موجود در خون در مقایسه با گروه شاهد و عصاره خوشاریزه (0/3 درصد) کاهش معنی دار خود نشان داده است (0/05p). به‏ طور کلی مصرف عصاره خوشاریزه (0/3 درصد) سبب افزایش وزن بدن و درصد لاشه در جوجه­ های گوشتی شده و قابلیت جایگزینی با آنتی­ بیوتیک محرک رشد را در خوراک این پرندگان دارد. 
متن کامل [PDF 1265 kb]   (496 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1399/5/26 | ویرایش نهایی: 1400/9/10 | پذیرش: 1399/11/9 | انتشار: 1400/7/10

فهرست منابع
1. Aqababa, H., H. Golkary, A. Zarei and S. Changizi-Ashtiyani. 2016. Effect of aerial parts extract of echinophora platyloba.L on liver and kidney function tests in obese Hypercholesterolaemia rats. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 23 (10): 943-956 (In Persian).
2. Aviagen. 2015. Ross-Broiler-Pocket-Guide. www.aviagen.com.
3. Bahadori, M.M. and M. Irani. 2013. The effects of Dill powder in diet on some blood metabolites, carcass characteristics and broiler performance. Global Veterinaria, 10(5): 500-504.
4. Botsoglou, N.A., P. Florou-Paneri, E. Christaki, D.J. Fletouris and A.B. Spais. 2002. Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. British Poultry Science, 43: 223-230. [DOI:10.1080/00071660120121436]
5. Ehsani, M. and M. Torki. 2012. Effects of dietary inclusion of graded levels of Olive pulp with or without mixed powder of Garlic and Thyme on carcass characteristics and performance of broiler chicks. Iranian Journal of Animal Science, 42(4): 311-320 (In Persian).
6. Fani makki, O., A. Ebrahimzadeh, H. Ansari nik and M. Ghazaghi. 2013. Effect of milk thistle (Silybum marianum L.) and Thyme (Thymus vulgaris L.) herbs on immunity and some blood metabolites in broiler chicks. Journal of Veterinary Clinical Pathology, 7(2): 1836-1844 (In Persian).
7. Garcia, V.P., F. Catala-Gregori, M. Hernandez, D. Megras and J. Madrid. 2006. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 16: 555-562. [DOI:10.3382/japr.2006-00116]
8. Ghasemi, H.A., A. Darzinia, K. Taherpour and F. Fatahnia. 2014. Effects of fennel and black caraway seeds and mannan-oligosaccharide prebiotic on performance, carcass traits and blood parameters of broiler chickens. Journal of Animal Science Researches, 24(4): 187-199 (In Persian).
9. Glamoclija, J.M., M.D. Sokovic, J.D. Siljegovic, M.S. Ristic, A.D. Ciric and D.V. Grubisic. 2011. Chemical composition and antimicrobial activity of Echinophora spinosa L. (Apiaceae) essential oil. Records of Natural Products, 5(4): 319-323.
10. Hoseinyan Bilandi, S.H., S.M. Hosseini, M. Mojtahedi and M. Bashtani. 2018. Effect of Thyme and Ziziphora essence on performance, microbial population and immune response of broiler chickens. Animal Production Research, 7(3): 53-65.
11. Jamroz, D., I. Orda, C. Kamel, A. Wiliczkiewicz, T. Wertelecki and I. Skorupinska. 2003. The influence of phytogenic extracts on performance, nutrient digestibility, carcass characteristics, and gut microbial status in broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences, 12: 583-596. [DOI:10.22358/jafs/67752/2003]
12. Jamroz, D., A. Wiliczkiewicz, T. Werteleck, J. Orda and J. Sukorupinska. 2005. Use of active substances of plant origin in chicken diets based on maize and locally grown cereals. British Poultry Science, 46: 485-493. [DOI:10.1080/00071660500191056]
13. Kheyri, M., N. Afzali, S.J. Hosseini-Vashan and A. mohammadi. 2015. The effect of Water Eucalyptus globulus extract on performance and carcass characteristics parameters of broiler chicken challenged with Escherichia coli. First National Conference on Optimizing Production and Service Systems. P: 374-377. University of Birjand, Iran (In Persian).
14. Khosravizad, M., A. Zarei, M.A. Chobineh, F. Karimi, Z. Sadeghpour, Z. Karimi, S. Baradaran and A. Sharashob. 2017. Effect of Echinophora-platyloba extract on the pituitarythyroid axis and lipid profile in hypercholesterolemic rats. Journal of Gorgan University of Medical Sciences, 18(4): 30-34 (In Persian).
15. Lee, K.W., H. Evert, H.J. Kappert and A.C. Beynen. 2004. Growth performance of broiler chickens fed a carboxymethyl cellulose containing diet with supplemental carvacrol and/or cinamaldehyde. International Journal of Poultry Science, 3(9): 619-622. [DOI:10.3923/ijps.2004.619.622]
16. Lee, K.W., H. Evert's, H.J. Kipper, M. Frehner, R. Losa, and A.C. Beynen. 2003. Effect of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44: 450- 457. [DOI:10.1080/0007166031000085508]
17. Madani, H., N. Ahmady Mahmoodabady and A. Vahdati. 2005. Effects of hydroalchoholic extract of anethumgraveolens Dill on plasma glucoseand lipid levels in diabetes induced rats. Iran Journal of Diabetes Lipid Disorders, 5(2): 109-16.
18. Mansoub, N.H. 2011. Evaluation of herbal plant on different parameters of Laying Hens. Annals of Biological Research, 2: 510-515.
19. Margeretha, I., D. Suniarti, E. Herda and Z. Alim Masud. 2012. Optimization and comparative study of different extraction methods of biologically active components of Indonesian propolis Trigona spp. Journal of Natural Products, (28): 233-242.
20. Misharina, T.A., M.B. Terenina and N.I. Krikunova. 2009. Antioxidant properties of essential oils. Applied Biochemistry and Microbiology, 45: 710-716. [DOI:10.1134/S000368380906012X]
21. Mozaffarian, V .1996. A dictionary of Iranian plant names. Tehran: Farhang Moase, P: 194-195 (In Persian).
22. Murugesan, G.R., B. Syed, S. Haldar and C. Pender. 2015. Phytogenic feed additives as an alternative to antibiotic growth promoters in broiler chickens. Front Veterinary Science, 3(2-21): 1-6. [DOI:10.3389/fvets.2015.00021]
23. Nobakht, A., D. Behshti and J. Pishjangh. 2012. Investigation on the effects of different levels of peppermint (Mentha piprita), thyme (Thymus vulgaris) and saturea (Satureia hortensis) medicinal plants on performance, egg quality, blood and immunity parameters of laying hens. Quarterly Veterinary Clinical Pathology (Veterinary Journal Tabriz), 6(2): 1525-1533 (In Persian).
24. Pass, M., M. Rashidipour, Gh. Talei and B. Doosty. 2012. Chemical compositions, antibacterial and antioxidant properties of Echinophora cinerea essential oil. Journal of herbal drugs, 3(2): 67-74 (In Persian).
25. Saei-Dehkordi, S.S., A.A. Fallah, S.S. Saei-Dehkordi and S. Kousha. 2012. Chemical composition and antioxidative activity of EchinophoraplatylobaDC. Essential oil and its interaction with natural antimicrobials against food-borne pathogens and spoilage organisms. Journal of Food Science, 77: 631-637. [DOI:10.1111/j.1750-3841.2012.02956.x]
26. Samsam Shariat, S.H. 2005. Collection of medicinal herbs. Mani press, Iran, p: 309 (In Persian).
27. Sokhandani, M., A. Zarei and S. Changizi-Ashtiyani. 2016. A study on the effects of the alcoholic extract of the aerial parts of Echinophora platyloba on the activity of pituitary-gonadal axis in hypercholesterolemic rats. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 6(07): 115-119. [DOI:10.7324/JAPS.2016.60717]
28. Tiihonen, K., H. Kettunen, M.H. Bento, M. Saarinen, S. Lahtinen, A.C. Ouwehand, H. Schulze and N. Rautonen. 2010. The effect of feeding essential oils on broiler performance and gut microbiota. British Poultry Science, 51(3): 381-392. [DOI:10.1080/00071668.2010.496446]
29. Valavi, M., H. Sarir, H. FarhangFar, A. Zarban, S.J. Hosseini-Vashan and H. Naeimipour Younosi. Evaluation the effect of Garlic and Cinnamon powder on performance, antioxidant system, blood parameters of broilers under heat stress conditions. Research on Animal Production, 7(14): 10-20 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.7.14.20]
30. Windisch, W., K. Schedle, C. Plitzner and A. Kroismayr. 2007. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal Animal Science, 86: 140-148. [DOI:10.2527/jas.2007-0459]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb