دوره 12، شماره 31 - ( بهار 1400 )                   جلد 12 شماره 31 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

piroz B, Kianfar R, janmohammadi H, Mirghelenj A. (2021). Effects of Different Levels of Cinnamon Powder on Production Performance and Egg Quality of Laying Hens in Wheat-Based Diet. rap. 12(31), 1-9. doi:10.52547/rap.12.31.1
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1119-fa.html
پیروز بهرام، کیان فر روح اله، جانمحمدی حسین، میرقلنج علی. اثرات سطوح مختلف پودر دارچین بر عملکرد تولید و صفات کیفی تخم‌مرغ مرغان تخم‌گذار در جیره بر پایه گندم پژوهشهاي توليدات دامي 1400; 12 (31) :9-1 10.52547/rap.12.31.1

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1119-fa.html


گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده:   (2430 مشاهده)
    این آزمایش به‌منظور ارزیابی اثرات افزودن سطوح مختلف پودر دارچین بر عملکرد تولید و صفات کیفی تخم‌مرغ مرغان تخم‌گذار در جیره­‌های بر پایه گندم طراحی شد. در این آزمایش از 168 قطعه مرغ تخم‌گذار لگهورن سویه­‌های-  لاین w-36 در سن 60 هفتگی استفاده شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 6 تکرار (4 قطعه مرغ برای هر تکرار) انجام شد. جیره‌های آزمایشی عبارت بودند از: جیره شاهد بر پایه گندم و سویا،جیره شاهد + 0/05 درصد آنتی‌بیوتیک نئوسین، جیره شاهد + 0/05 درصد آنزیم زایلاناز، جیره شاهد + 0/05 درصد ویتامین E، جیره شاهد + 1 درصد پودر دارچین،جیره شاهد + 2 درصد پودر دارچین و جیره شاهد + 3 درصد پودر دارچین. نتایج نشان داد که همه تیمارهای آزمایشی به­ جز آنتی­بیوتیک نسبت به تیمار شاهد باعث افزایش تولید تخم‌مرغ شدند (0/05>p). هیچ‌کدام از تیمارهای آزمایشی تأثیر معنی‌داری بر وزن تخم‌مرغ‌های تولیدی نداشتند. تیمارهای حاوی پودر دارچین، ویتامین E و آنزیم زایلاناز به‌صورت معنی‌داری باعث افزایش توده تخم‌مرغ تولیدی شدند (05/0>p). تیمارهای حاوی دارچین و ویتامین E به‌طور معنی‌داری باعث کاهش ضریب تبدیل­ غذایی شدند (0/05>p) اثر تیمارهای آزمایشی بر اکثر صفات کیفی تخم‌مرغ‌ها معنی‌دار نبود. در کل نتیجه‌گیری می‌شود که استفاده از 2 درصد دارچین در جیره مرغان تخمگذار منجر به بهبود عملکرد و افزایش ماندگاری تخم مرغ شد.
متن کامل [PDF 759 kb]   (580 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1399/4/1 | ویرایش نهایی: 1400/3/25 | پذیرش: 1399/9/21 | انتشار: 1400/3/25

فهرست منابع
1. Al-Kassie, G.A.M. 2010. The effect of thyme and cinnamon on the microbial balance in gastrointestinal tract on broiler chicks. International Journal of Poultry Science, 9: 495-498. [DOI:10.3923/ijps.2010.495.498]
2. Baghban kanani, P., M. Daneshyar and R. Najafi. 2016. Effects of cinnamon and Turmeric powders on performance, enzyme activity, and blood parameters of broiler chicken under heat stress. Poultry Science Journal, 4(1): 47-53.
3. Divari, N., R. Kianfar, S.A. Mirghelenj and H. Janmohammadi. 2020. Effects of raw and autoclaved Amaranth grain on performance and egg quality of layer hens. Research on Animal Production, 11(28): 32-40 (In Persian).
4. Frankic, T., M. Voljg, J. Salobir and V. Rezar. 2009. Importance of medical herbs in animal feeding: A review. Annals of Biological Research, 92: 95-95.
5. Geraert, P.A., M. Francesch and P. Dalibard. 2003. Potential of enzyme in layer diets. Proceedings Australian Poultry Science Symposium, 15: 104-109.
6. Ghasemy shamsabadi, M., A. Zamani moghadam, S. Habibian Dehkordi and H. Hassanpour. 2015. The effect of cinnamomum zeylanicum blume and thymus vulgaris on lipid oxidation and nitric oxide in Japanese quail (coturnix japonica). Iranian Journal of Veterinary Clinical Sciences, 8(2): 41 (In Persian).
7. Heath, J.L. 1977. Chemical and related osmotic changes in egg albumen during storage. Poultry Science Journal, 56: 822-828. [DOI:10.3382/ps.0560822]
8. Haugh, R.R. 1937. The Haugh unit for measuring egg quality U. S. Egg Poultry Mag, 43: 552-555.
9. Keshavarz, K. 1996. The effect of different levels of vitamin C and cholecalsiferol with adequate or marginal levels of dietay calcium on performance and eggshell quality of laying hens. Poultry Science Journal, 75: 1227-1235. [DOI:10.3382/ps.0751227]
10. Kianfar, R., M. Alahyari‐Shahrasb, H. Moravej, W.K. Kim. 2013a. Comparative apparent metabolizable energy values of soaking, fermentation with lactobacillus and enzyme treatment of barley in cockerels and quails. Journal of Food Processing and Preservation, 37: 1060-1067. [DOI:10.1111/j.1745-4549.2012.00806.x]
11. Kianfar, R., H. Moravej, M. Shivazad, M. Taghinejad-Roudbaneh and M. Alahyari Shahrasb. 2013b. the effects of dry heat processing, autoclaving and enzyme supplementation on the nutritive value of wheat for growing Japanese quails. Journal of Applied Animal Research, 41: 93-102. [DOI:10.1080/09712119.2012.738220]
12. Kirunda, D.F. and S.R. McKee. 2000. Relation quality characteristics of aged eggs and fresh eggs to vitelline membrane strength as determined by a texture analyzer. Poultry Science Journal, 79: 1189-1193. [DOI:10.1093/ps/79.8.1189]
13. Khan, R.U., Z. Nikousefat, M. Javdani, V. Tufarelli and V. Laudadio. 2001. Zinc induced moulting: production and physiology. World Journal Poultry Science, 67(3): 469-497. [DOI:10.1017/S0043933911000511]
14. Lazaro, R., M. Garcia, M.J. Aranibar and G. Mateos. 2003. Effect of enzyme addition to wheat, barley and rey-based diets on nutrient digestibility and performance of laying hens. British Poultry Science, 44: 265-265. [DOI:10.1080/0007166031000085616]
15. McNab, J.M. and K.N. Boorman. 2002. Poultry feedstuffs: supply, composition and nutritive value. Roslin Institute (Edinburgh), Roslin, Midlothian EH25 9PS, UK, 427 pp. [DOI:10.1079/9780851994642.0000]
16. Langhout. P. 2000. New additives for broiler chickens. World Journal Poultry Science, 16: 22-27.
17. Mahima, A., R. Rahal, S.K. Deb, Sh. Latheef and H.A. Samad. 2012. Immunomodulatory and therapeutic potentials of herbal, traditional/indigenous and ethnoveterinary medicines. Pakistan Journal of Biological Science, 15: 754-774. [DOI:10.3923/pjbs.2012.754.774]
18. Mancini-Filho, J., A. Van-Koiij, D.A. Mancini, F.F. Cozzolino and R.P. Torres. 1998. Antioxidant activity of cinnamon (C. zeylanicum, Breyne) extracts. Boll Chimestry Farmacol, 137: 443-447.
19. Mohiti-Asli, M., F. shariatmadari, H. Lotfollahian and M.T. Mazuji. 2008. Effects of supplementing layer hendiets with selenium and vitamin E on egg quality, lipid oxidation and fatty acids composition during storage. Canadian Journal Animal Science, 88: 475-483. [DOI:10.4141/CJAS07102]
20. Msthlouthi, N., M. Larbier, M.A. Mohamad and M. Lesire. 2002. Performance of laying hens fed wheat, wheat-barley or wheat-barley-wheat bran based diets supplemented with xylanase. Canadian Journal of Animal Science, 82: 193-199. [DOI:10.4141/A01-047]
21. Nir. Y., I. Potasman, E. Stermer, M. Tabak and I. Neeman. 2000. Controlled trial of the effect of cinnamon extract on Helicobacter pylori. Helicobacter, 5(2): 94-97. [DOI:10.1046/j.1523-5378.2000.00014.x]
22. Nys. Y., M.T. Hincke, J.L. Arias, J.M. Garcia-Ruiz and S.E. Solomon. 1999. Avian eggshell mineralization. Poultry and Avian Biology Reviews, 10(3): 143-166.
23. Rezaie Koochaksaraie. R., M. Irani, M. Valizadeh, Z. Rahmani and S. Gharahveysi. 2010. A study on the effect of cinnamon powder in diet on serum glucose level in broiler chicks. Global Veterinaria, 4: 562-565.
24. Rodrigues. E.F., M.F.F. Fuentes and G.B. Espindola. 2000. Effect of the enzyme supplementation of corn/soybean meal based diets on the performance of commercial laying hens. Revista Brasileira de Zootecnia, 29(4): 1103-1109.
25. Sang-Oh. P., R. Chae-Min, P. Byung-Sung and H. Jong. 2011. The Meat quality and growth performance in broiler chickens fed diet with cinnamon powder. Journal of Environmental Biology, 34: 127-133.
26. Sang-Oh. P., R. Chae-Min, P. Byung-Sung and H. Jong. 2013. The meat quality and growth performance in broiler chickens fed diet with cinnamon powder. Journal of Environmental Biology, 34: 127-33.
27. Silversides, F.G. and T.A. Scott. 2001. Effect of storage and layer age on quality of eggs from two lines of hens. Poultry Science Journal, 80: 1240-1245. [DOI:10.1093/ps/80.8.1240]
28. Silversides. F.G. and K. Budgell. 2004. The relationships among measures of egg albumen height, pH, and whipping volume. Poultry Science Journal, 83: 1619-1623. [DOI:10.1093/ps/83.10.1619]
29. Silversides. F.G., T.A. Scott, D.R. Korver, M. Afsharmanesh and M. Hrubys. 2006. A study on the interaction of xylanase and phytase enzymes in wheat based diets fed to commercial white and crown laying hens. Poultry Science Journal, 25: 294-305. [DOI:10.1093/ps/85.2.297]
30. Skidmore, R.L. 2003. Mosby's Handbook of Herbs and Natural Supplements. 2nd Ed. Amazon. 1142.
31. Steiner, T. 2009. Phytogenics in Animal Nutrition: Natural Concepts to Optimize Gut Health and Performance, Nottingham University Press, 181 pp. [DOI:10.7313/UPO9781904761747]
32. Sudarshan, S., N. Fairoze, S.W. Ruban, S.R. Badhe and B.V. Raghunath. 2010. Effect of aqueous extract and essential oils of ginger and garlic as decontaminat in chicken meat. Research Journal of Poultry Sciences, 3: 58-61. [DOI:10.3923/rjpscience.2010.58.61]
33. Tabak, M., R. Armon and I. Neeman. 1999. Cinnamon extracts inhibitory effect on Helicobacter pylori. Journal of Ethnopharmacology, 67(3): 269-277. [DOI:10.1016/S0378-8741(99)00054-9]
34. Torki, M., M. Akbari and K. Kaviani. 2015. Singe and combined effects of zinc and cinnamon essential oil in diet on productive performance, egg quality traits, and blood parameters of laying hens reared under cold stress condition. International Journal Biometeorology, 59(9): 1169-1177. [DOI:10.1007/s00484-014-0928-z]
35. Umashanker, M. and S. Shruti. 2011. Traditional Indian herbal medicine used as antipyretic, antiulcer, anti-diabetic and anticancer: A review. International Journal of Research in Pharmacy Chemistry, 1(4): 1152-1159.
36. Valizadeh, R., R. Kianfar, S.A. Mirghelenj and M. Olyaee. 2018. Interaction effect of ginger root and red pepper powders in wheat based diet on performance and immune response of layer hens in post-molting period. Research on Animal Production, 7(1): 81-92 (In Persian).
37. Yoruk, M.A., M. Gul, A. Hairili and M. Koraoglu. 2006. Multi-enzyme supplementation to peak producing hens fed corn soybean meal based diets. International Journal of Poultry Science, 5(4): 374-380. [DOI:10.3923/ijps.2006.374.380]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb