پژوهشی برای بررسی اثرات استفاده از اسیدهای آلی و آنزیم فیتاز بر سیستم ایمنی و ویژگیهای لاشه جوجههای گوشتی انجام شد. پژوهش به صورت فاکتوریل 2×2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمارآزمایشی، 5 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. جیرههای آزمایشی دارای سرکه طبیعی انگور (صفر و 2 درصد)، اسید سیتریک (صفر و 1 درصد) و آنزیم فیتاز (صفر و 500 واحد فعال آنزیم در هر کیلوگرم از جیره) بودند. تمام پرندگان در روزهای 11 و 23 با استفاده از واکسن لاسوتا علیه بیماری نیوکاسل به روش قطره چشمی واکسینه شدند. به منظور مطالعه سیستم ایمنی در 42 روزگی از دو پرنده از هر تکرار خون گیری انجام شد و پس از جداسازی سرم، با استفاده از تست HI مقدار آنتیبادی بر علیه آنتی ژن ویروس نیوکاسل تعیین شد. همچنین در روز پایانی دوره آزمایشی، یک قطعه خروس از هر تکرار (پنج خروس از هر تیمار) برای ارزیابی وزن اندامهای لنفوییدی و تجزیه لاشه به طور تصادفی انتخاب شده و کشتار شدند. نتایج تجزیه و تحلیل دادههای آماری نشان دادند که وزن نسبی بورس فابرسیوس در اثر استفاده از سرکه، آنزیم فیتاز، اثر متقابل اسید سیتریک با سرکه و نیز اثر متقابل اسید سیتریک و آنزیم فیتاز به صورت معنیداری افزایش یافت (05/0>P) همچنین سرکه منجر به افزایش معنیدار وزن نسبی طحال شد (05/0>P). آنزیم فیتاز منجر به افزایش معنیدار چربی محوطه بطنی شد (05/0>P) در حالی که اسید سیتریک و اثر متقابل سرکه و اسید سیتریک چربی محوطه بطنی را به صورت معنیداری کاهش دادند (05/0>P) در مطالعه حاضر وزن نسبی اندامهای داخلی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (05/0<P).
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |