Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1396
8
1
gregorian
2017
11
1
8
16
online
1
fulltext
fa
بررسی عوامل موثر بر حذف در گاوهای شیری هلشتاین شمال غرب ایران
Investigation of Factors Affecting Culling of Holstein Dairy Cows in Northwest of Iran
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> در این مطالعه میزان و علل حذف گاو شیری نژاد هلشتاین و تاثیر عوامل مختلف بر حذف دام در 9 واحد صنعتی پرورش گاو شیری شمال غرب ایران بین سال­های 1387 تا 1392 بررسی شد. تاثیر عوامل مختلف بر حذف دام با استفاده از رویه </span></span></span></strong><a name="OLE_LINK2"></a><a name="OLE_LINK1"><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">GLIMMIX</span></span></span></span></strong></a><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> نرم­افزار </span></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">SAS 9.2</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که از تعداد 5404 </span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">رأس</span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> گاو شیری حذف شده در این دوره­ی پنج ساله 8/24 درصد مربوط به حذف اختیاری و 2/75 درصد حذف­ها اجباری بود. </span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">در بین حیواناتی که با حذف اجباری از گله حذف شده اند ناباروری و مشکلات زایمان و ناهنجاری­های متابولیکی با 7/17 و 8/16 درصد بیشترین حذف را به خود اختصاص دادند</span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">. میزان حذف اختیاری در گوساله­های ماده و تلیسه­های قبل از زایش، به شدت بالا (55/60 درصد) و بعد از زایش، به شدت پایین (06/5) بود. </span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">تقریباً</span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 49/25 درصد حذفی­های بعد از زایش در 50 روز اول اتفاق می­افتد که بیشتر اجباری است. نتایج مربوط به آنالیز عوامل مؤثر بر حذ</span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">ف نشان داد که نحوه زایش (سقط، مرده زایی و طبیعی)، درجه سخت­زایی، روزهای باز، دوره زایش، طول دوره خشکی و فصل زایش (05/0</span></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p<</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) تاثیر معنی­داری داشتند. دام­هایی که در گروههای آسان­زایی، تعداد روزهای باز کم و طول دوره خشکی متوسط (41 تا 70 روز) قرار داشتند، کمترین میزان حذف را نشان دادند. نتایج نشان می­دهد که فراوانی بالای حذف اجباری در گله­ها می­تواند باعث کاهش ماندگاری، شدت انتخاب و ایجاد هزینه سنگین برای صنعت گاو شیری می­شود.</span></span></span></strong>
In this study the causes of culling in 9 industrial dairy farms in northwest of Iran between 2008 to 2013 were investigated. The impact of various factors on culling was analyzed using the GLIMIX procedure of SAS 9.2. The results showed that from 5404 dairy cows culled, voluntary and involuntary culling rate were 24.8% and 75.2 % respectively. Infertility and metabolic disorders were the most frequent causes of culling with 17.7%, and 16.8% respectively. The voluntary culling of female calves and heifers (before calving) was extremely high (60.55%) and for the heifers after calving was extremely low (5.06%). Almost 25.49% of culling occurred during the first 50 days after calving which was mostly involuntarily. The effect of independent variables including calving type (abortion, stillbirth, natural calving), dystocia, open days, lactation number, length of dry period and calving season on culling rate were all significant (pr<0.05). The cow with easy calving, low open days and moderate dry period (41-70 days) had the least culling rates. The results showed that the high frequency of involuntary culling of cattle led to the reduced longevity, selection intensity and increased the costs for dairy cattle industry.
حذف, گاو شیری, سودآوری, ماندگاری
Culling, Dairy cow, Longevity, Profitability
183
191
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-237&slc_lang=fa&sid=1
نعمت
هدایت ایوریق
10031947532846007009
10031947532846007009
Yes
کبری
پوراسد آستمال
10031947532846007010
10031947532846007010
No