Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1396
8
1
gregorian
2017
11
1
8
16
online
1
fulltext
fa
اثرات آویشن، مرزه با و بدون آنزیم بر عملکرد، فراسنجه های خونی و ایمنی در جوجه های گوشتی
The Effects of Saturea and Thyme Medicinal Plants with or without Enzyme on Performance, Blood Parameters in Broiler Chickens
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> این تحقیق به منظور تعیین اثرات استفاده از پودر گیاهان دارویی آویشن و مرزه، همراه با آنزیم بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه­ های خونی جوجه ­های گوشتی از سن 1 تا 42 روزگی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 480 قطعه جوجه گوشتی (سویه­ ی راس 308) در 8 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار دارای 20 قطعه جوجه) اجراء شد. جیره ­های آزمایشی عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد (بدون استفاده از گیاهان دارویی)، 2) حاوی 1 درصد آویشن، 3) حاوی 1 درصد مرزه 4) حاوی تیمار شاهد + 05/0% مولتیآنزیم، 5) حاوی 5/0 درصد مرزه + 5/0 درصد آویشن، 6) حاوی 1 درصد آویشن + 05/0 درصد مولتیآنزیم، 7) حاوی 1 درصد مرزه + 05/0 درصد مولتیآنزیم، 8) حاوی 5/0 درصد مرزه + 5/0 درصد آویشن و</span></span></strong> <strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 05/0 درصد</span></span></strong> <strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مولتیآنزیم. نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد که افزودن گیاهان دارویی مرزه و آویشن و مکمل مولتیآنزیم به­ طور معنی<span style="letter-spacing:-.1pt;">داری</span> سبب افزایش وزن روزانه و بهبود ضریب تبدیل غذائی در دوره رشد (21 تا 42 روزگی) و کل دوره پرورشی (0 تا 42 روزگی) در مقایسه با تیمار شاهد شدند </span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">(05/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). </span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">استفاده توام آویشن و مرزه سبب کاهش درصد چربی بطنی در مقایسه با تیمار 4 شد (05/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). غلظت کلسترول، تری­گلیسرید، آلبومین و اسید ­اوریک خون تحت تأثیر گروه­ های آزمایشی قرار نگرفت. کمترین درصد هتروفیل و نسبت هتروفیل به لمفوسیت در تیمار حاوی مخلوط آویشن و مرزه و مولتی­آنزیم مشاهده شدند (05/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). به طور کلّی نتیجه­ گیری می­شود که استفاده از مخلوط آویشن و مرزه و مکمل مولتیآنزیم اثرات مثبت بر رشد، کاهش چربی بطنی و صفات ایمنی دارد.</span></span></strong>
This experiment was conducted to assess the effects of using <em>Thyme</em>, <em>Saturea</em>, medicinal plants with or without enzyme on performance, blood parameters in broiler chickens. This experiment was conducted in a completely randomized design with 480 broiler (Ross-308) in 8 treatments and 3 replicates (n=20) for starter (1-21 days) and grower period (21- 42 days). The experimental diets contained: 1, Control (basal diet); 2, Containing 1% <em>Thymus</em>; 3, containing 1% <em>Saturea;</em> 4, Containing 0.05% enzyme; 5, using of 0.5%<em> Thymus </em>+ 0.5%<em> Saturea</em>; 6, 1%<em> thymus </em>+ 0.05% enzyme; 7, 1% <em>Saturea</em> + 0.05% enzyme); 8, 0.5%<em> Thymus </em>+ 0.5% <em>Saturea</em>+0.05% enzyme. The results of this experiment showed that thyme and <em>saturea </em>and enzyme supplementation significantly increased the amount of body weight gain, and improved feed conversion ratio in grower (21-42 days) and whole period (0-42 days), in comparison to control diet (P<0.05). The feeding of combination of thyme and <em>Saturea</em>, and enzyme supplementation decreased fat abdominal, in comparison to treatment four (P<0.05). Furthermore, the using of treatment 3, 4, 5 and 8 significantly decreased the concentration of total protein in comparison to control group (P<0.05). Concentration of cholesterol, triglyceride, albumin, and uric acid were not significant between different groups. The lowest percentage of hetrophyle and proportion of heterophyle to lymphocyte observed in group containing <em>Thyme</em>, <em>Saturea</em> and enzyme (P<0.05). It could be included that supplementation of diet with 0.5% <em>Thyme</em>, <em>Saturea</em>, and multi enzyme has positive effects on performance, immune system and in abdominal fat reduction in broilers.
آنزیم, آویشن, جوجه های گوشتی
Enzyme, Thyme, Broiler Chickens
70
78
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-222&slc_lang=fa&sid=1
علیرضا
صفامهر
10031947532846007097
10031947532846007097
Yes
فرزاد
چاووشی
10031947532846007098
10031947532846007098
No
علی
نوبخت
10031947532846007099
10031947532846007099
No