Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1395
9
1
gregorian
2016
12
1
7
14
online
1
fulltext
fa
اثر اسانس گونههای مختلف آویشن بر فراسنجه های تولید گاز، قابلیت هضم و فراسنجههای تخمیری شکمبه ای در شرایط آزمایشگاهی
The Effects of Various Species of Thymus Essence on Gas Production Parameters, Dry Matter and Organic Matter Digestibility and Ruminal Fermentation Parameters in In Vitro
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"><strong> مطالعهای به منظور بررسی </strong><strong>تأثیر اسانس گونه­های مختلف گیاه دارویی آویشن بر فراسنجه­های تولید گاز، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در شرایط آزمایشگاهی در قالب دو آزمایش انجام شد. به این منظور گونههای مختلف گیاه دارویی آویشن <span dir="LTR"><em></em></span></strong><strong>در مرحله گل­دهی به ترتیب از مناطق: شیراز (<span dir="LTR"><em>Zataria multiflora</em></span></strong><strong></strong><strong>)، اسفراین (<span dir="LTR"><em>Thymus transcaspicuslamiaceae</em></span></strong><strong>)، شاهرود (<span dir="LTR"><em>Thymus fallax</em></span></strong><strong>)، جنگل گلستان (<span dir="LTR"><em>transcaucasicus Thymus</em></span></strong><strong>) و گرگان (</strong><strong><span dir="LTR"><em>vulgaris</em></span></strong><strong>­<span dir="LTR"><em>Thymu s</em></span></strong><strong>) جمعآوری شد. گونه­های مختلف جمع­آوری شده با دستگاه میکروویو در دمای 110 درجه سلسیوس و طول موج 450 نانومتر به مدت 45 دقیقه اسانس­گیری شدند. </strong><strong>تیمارهای آزمایشی شامل این موارد بوده است: 1) تیمار شاهد شامل جیره پایه با نسبت علوفه به کنسانتره 50:50 (بدون افزودن اسانس) 2) تیمارهای 2 تا 6 شامل جیره پایه + اسانس حاصل ازگونه­های مختلف. </strong><strong>نتایج نشان داد که افزودن اسانس گونه­های مختلف آویشن تأثیر معنیداری بر پتانسیل و نرخ تولید گاز داشت (05/0></strong><strong><span dir="LTR">P</span></strong><strong>)، به طوری ­که در پایان مدت انکوباسیون تیمار شاهد بالاترین پتانسیل تولید گاز (6/369 میلیلیتر به ازاء هر گرم ماده خشک) را در مقایسه با سایر تیمارها داشت. هم</strong> <strong>چنین اختلاف معنی­داری بین تیمارهای دارای اسانس از نظر فراسنجه­های تخمینی نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد (05/0></strong><strong><span dir="LTR">P</span></strong><strong>). استفاده از اسانس کاهش معنی­داری در </strong><strong><span dir="LTR">pH</span></strong> <strong>محیط کشت نسبت به تیمار شاهد را موجب شد (05/</strong><strong>0</strong><strong><span dir="LTR">P<</span></strong><strong></strong><strong>)</strong><strong>. </strong><strong>در این آزمایش، بین تیمارهای مختلف از نظر قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی اختلاف معنیداری وجود نداشت (05/0</strong><strong><</strong><strong><span dir="LTR">P</span></strong><strong>)، با این حال، تیمارهای دارای اسانس در مقایسه با تیمار شاهد عامل تفکیک، تولید توده میکروبی و بازده تولید توده میکروبی بالاتری داشتند (05/</strong><strong>0</strong><strong><span dir="LTR">P<</span></strong><strong></strong><strong>). به ­طور کلی، میتوان نتیجه گرفت که اسانس گونههای مختلف آویشن توان تغییر فرآیندهای تخمیر شکمبهای را دارند، هرچند آزمایشهای بیشتری برای تعیین دوز مناسب اسانس گونه­های مختلف مورد نیاز است.</strong></p>
<p>Two experiments were conducted to evaluate the effect of essence of various species of Thymus on <em>in vitro </em>gas production parameters and digestibility of dry matter and organic matter. Various species of Thymus medicinal plant was collected from different area: Shriaz<em> (Zataria multiflora<span dir="RTL"></span>)</em>, Esfarayen (<em>Thymus transcaspicus lamiaceae</em>), Shahrood (<em>Thymus fallax</em>), Golestan forestry (<em>Thymus transcauasicus</em>) and Gorgan (<em>Thymus vulgaris</em>). Essence of collected samples was taken by macro wave at 110 <sup>0</sup>C and 450 nm for 45 minutes. Treatments were including: 1) control containing basal diet with forage: concentrate ratio 50:50 (without essence) and treatment 2 till 6 containing basal diet and essence of various species. Results showed that adding essences from various species had significant effects on potential gas production and gas production rate (p<­0.05) as treatment of control had highest potential gas production (396.6 ml per g dry matter) compared to other treatments. It was also observed that there were significant differences among essence containing treatments compared with control treatment on estimated parameters (p<0.05). The use of essence caused significant decrease in pH of culture medium compared to control treatment (p<0.05). In this experiment, there were no significant differences among various treatments in DM and OM digestibility (p<0.05). However, treatments that containing essence had higher microbial biomass production and microbial biomass production efficiency. It can be concluded that essence of different thymus varieties has the potential to affect ruminal fermentation efficiency and further researches is needed to determine the optimal doses of different thymus varieties essence.</p>
اسانس, تخمیر شکمبه, قابلیت هضم, شرایط آزمایشگاهی
Digestibility, Essence, In vitro, Rumen fermentation
117
109
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-172&slc_lang=fa&sid=1
مریم
فریدون پور
10031947532846005929
10031947532846005929
No
جواد
بیات کوهسار
10031947532846005930
10031947532846005930
Yes
ابراهیم
غلامعلی پورعلمداری
10031947532846005931
10031947532846005931
No
پونه
ابراهیمی
10031947532846005932
10031947532846005932
No