Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1394
4
1
gregorian
2015
7
1
6
11
online
1
fulltext
fa
تاثیر تغذیه دانه جو کامل و پرک شده همراه با دو منبع پروتئین کنجاله سویا و اوره بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای شکمبهای در گوسفند نژاد مهربان
Effect of Feeding Whole or Cracked Barley Grain Accompanied by Soybean Meal or Urea on Nutrients Digestibility and Parameters of Rumen in Mehraban Sheep
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<p> <strong> این پژوهش به­منظور بررسی تاثیر استفاده از دانه جو کامل و پرک شده همراه با دو منبع پروتئین کنجاله سویا و اوره در<br>
جیره­های گوسفند، بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای شکمبهای ( </strong><strong>pH </strong><strong>شکمبه و غلظت نیتروژن آمونیاکی) انجام شد. از چهار راس گوسفند مهربان فیستولادار با میانگین وزن 5/0 </strong><strong>± </strong><strong>5/36 کیلوگرم در قالب یک طرح چرخشی 4×4 استفاده شد.<br>
جیره­های آزمایشی شامل 1- دانه جو (70 درصد) همراه منبع اوره، 2- جو پرک شده (70 درصد) همراه منبع اوره، 3- دانه جو (70 درصد) همراه منبع کنجاله سویا و 4- جو پرک شده (70 درصد) همراه منبع کنجاله سویا بودند. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و پروتئین خام تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، اما قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت و جیره­های محتوی کنجاله سویا بیشترین قابلیت هضم دیواره سلولی را نشان دادند (05/0 </strong><strong>P < </strong><strong>). میانگین </strong><strong>pH </strong><strong>مایع شکمبه در زمان­های متفاوت تحت تأثیر جیره­ها قرار نداشت ولی مقادیر </strong><strong>pH </strong><strong>در 2 ساعت بعداز خوراک دهی بین تیمارها تفاوت داشت (05/0 </strong><strong>P < </strong><strong>). همچنین مصرف اوره سبب افزایش غلظت نیتروژن آمونیاکی نسبت به جیره­های محتوی کنجاله سویا شد، به­طوری­که غلظت آن در زمان­های 2 و 3 ساعت پس از مصرف خوراک در جیره­های حاوی اوره به­طور معنی­داری بیشتر بود (05/0 </strong><strong>P < </strong><strong>). لذا قابلیت هضم مواد مغذی بیشتر تحت تأثیر منبع پروتئین قرار داشت، بهطوری که مقادیر قابلیت هضم در جیرههای محتوای کنجاله سویا بیشترین مقدار بود. همچنین فرآیند پرک کردن بر قابلیت هضم مواد مغذی جیره­ها تأثیری نداشته و برخی از فراسنجه­های شکمبه را تحت تأثیر قرار داده است. </strong></p>
<span 11pt="" b="" calibri="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="LINE-HEIGHT: 115% FONT-FAMILY: " times="">This research was conducted to investigate the effects of feeding of barley grain (whole or cracked) combined with two different protein sources (urea or soybean meal) on nutrients digestibility and rumen parameters (pH and ammonia concentration). Four rumen fistultated Mehraban sheep was used that the mean body weight of sheep was 36.5</span><span 11pt="" calibri="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="LINE-HEIGHT: 115% FONT-FAMILY: " times="">±</span><span 11pt="" b="" calibri="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="LINE-HEIGHT: 115% FONT-FAMILY: " times="">0.5 kg. The the experiment was conducted in change over design with four periods of 14 days (4 </span><span 11pt="" calibri="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="LINE-HEIGHT: 115% FONT-FAMILY: " times="">× </span><span 11pt="" b="" calibri="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="LINE-HEIGHT: 115% FONT-FAMILY: " times="">4). Four different experimental diets were 1) whole barley grain (%70) with urea (T1), 2) cracked barley grain (%70) with urea (T2), 3) whole barley grain (%70) with soybean meal (T3) and 4) cracked barley grain (%70) with soybean meal (T4).<font face="Times New Roman"><span style="mso-spacerun: yes"><font size="3"> </font></span>DM, OM, and CP digestibility were not affected by treatments but digestibility of neutral detergent fiber (NDF) was affected by treatments with the highest value obtained for soybean fed animals (P<0.05). Although average rumen pH was not different among treatments, determined pH on 2 h after feeding was differed among treatments (P<0.05). Also, urea supplemented diets increased ammonia concentration compared to soybean meal fed diets. The rumen ammonia concentration for treatments T1 and T2 increased dramatically for both hours 2 and 3 after feeding. So, protein source supplementation has more effects on digestibility compared to processing methods and soybean meal showed greater digestibility compared to urea.<span style="mso-spacerun: yes"><font size="3"> </font></span>More</font></span><span dir="rtl"></span><span 11.0pt="" 12pt="" b="" calibri="" dir="rtl" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="LINE-HEIGHT: 115% FONT-FAMILY: " times=""><span dir="rtl"></span> </span><span 11pt="" b="" calibri="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="LINE-HEIGHT: 115% FONT-FAMILY: " times="">over cracking the barley did not affect nutrients digestibility and only showed some effects on rumen parameters.<span style="mso-spacerun: yes"><font face="Times New Roman" size="3"> </font></span></span>
دانه جو کامل, جو پرک شده, منبع پروتئین, گوسفند
Whole barley grain, Cracked barley, Protein source, Sheep
102
107
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-106&slc_lang=fa&sid=1
Salman
Afshar
سلمان
افشار
100319475328460010252
100319475328460010252
Yes
Institute of Scientific-Applied Higher Education of Jihad-e-Keshavarzi
موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی
Mehdi
Kazemi-Bonchenari
مهدی
کاظمی بن چناری
100319475328460010253
100319475328460010253
No
University of Arak
دانشگاه اراک
Hamid Reza
Ferdowsi
حمیدرضا
فردوسی
100319475328460010254
100319475328460010254
No
Agricultural Research, Education and Extention Organization
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی