Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1393
8
1
gregorian
2014
11
1
5
9
online
1
fulltext
fa
اثر سیلاژ شبدر ایرانی فرآوری شده با کربوهیدراتهای سهل الهضم و آنزیم بر مصرف خوراک، قابلیت هضم، رفتار جویدن و افزایش وزن در گوسفند زل
Effect of Iranian Clover Silage Processing With Easily Degradable Carbohydrates and Enzyme on Intake, Digestibility, Chewing Behavior and Body Weight Gain in Zell Sheep
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><b><span 10.0pt="" 12pt="" b="" dir="rtl" en-us="" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times=""><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><font size="3"><font face="B Nazanin"><span style="mso-spacerun: yes"> </span><span style="mso-spacerun: yes"> </span><span style="mso-spacerun: yes"> </span><span style="mso-spacerun: yes"> </span>این مطالعه به منظور بررسی اثرات فرآوری سیلاژ شبدر ایرانی با کربوهیدرات­های سهل ­الهضم و آنزیم بر میزان مصرف خوراک، قابلیت هضم، رفتار جویدن و افزایش وزن در گوسفند زل طراحی و اجرا شد. 16 رأس بره نر زل مازندران با جیره کاملاً مخلوط (</font></font></span><span 10pt="" 12.0pt="" b="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times="">TMR</span><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><span 10.0pt="" 12pt="" b="" dir="rtl" en-us="" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times=""><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span>) (درصد مادۀ خشک) شامل 40 درصد علوفه (25 درصد مواد سیلویی شبدر و 15 درصد کاه گندم) و 60 درصد کنسانتره تغذیه شدند. آزمایش در قالب </span><span 10.0pt="" 12pt="" ar-sa="" b="" dir="rtl" en-us="" font-size:="" lang="AR-SA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times="">طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. جیره­های آزمایشی </span><span 10.0pt="" 12pt="" b="" dir="rtl" en-us="" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times="">در 2 وعده در ساعت­های 7 و 19 به مدت 60 روز در اختیار دام­ها قرار گرفت. برای تعیین قابلیت هضم ظاهری جیره­ها، به مدت 5 روز نمونه­های خوراک و مدفوع جمع­آوری شدند.</span><span 10.0pt="" 12pt="" ar-sa="" b="" dir="rtl" en-us="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times=""> </span><span 10.0pt="" 12pt="" b="" dir="rtl" en-us="" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times="">فعالیت­های نشخوار و مصرف خوراک به صورت دیداری برای 24 ساعت ثبت شدند. جهت محاسبه افزایش وزن هفتگی در پایان هر هفته دام­ها به صورت انفرادی وزن­کشی شدند. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که بیشترین مقدار مصرف ماده خشک، مصرف خوراک روزانه به صورت اختیاری (</span><span 10pt="" 12.0pt="" b="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times="">As fed</span><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><span 10.0pt="" 12pt="" b="" dir="rtl" en-us="" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times=""><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span>) و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی مربوط به تیمار حاوی ماده سیلویی عمل­آوری شده با تفاله چغندرقند و کمترین مقدار مربوط به تیمار حاوی ماده سیلویی عمل­آوری شده با آنزیم بود (0042/0 =</span><span 10pt="" 12.0pt="" b="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times="">P</span><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><span 10.0pt="" 12pt="" b="" dir="rtl" en-us="" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times=""><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span>). بیشترین و کمترین افزایش وزن هفتگی به ترتیب در هفته چهارم و هفته سوم به دست آمد. در پایان دوره، تیمار حاوی ماده سیلویی عمل­آوری شده با تفاله چغندرقند (تیمار 3) بالاترین و تیمار حاوی ماده سیلویی عمل­آوری شده با آنزیم (تیمار 4) پایین­ترین افزایش وزن را دارا بودند. نتایج مشابهی برای افزایش وزن روزانه مشاهده شد. با بهبود کیفیت ماده سیلویی شبدر بوسیله عمل­آوری با کربوهیدرات­های سهل­الهضم زمان مصرف خوراک، نشخوار و کل فعالیت جویدن کاهش یافت، به گونه­ای که تیمار حاوی ماده سیلویی عمل­آوری شده با آرد جو (تیمار 2) کمترین و تیمار حاوی ماده سیلویی شاهد (تیمار 1) بیشترین زمان فعالیت جویدن را داشتند (35/0 =</span><span 10pt="" 12.0pt="" b="" en-us="" fa="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times="">P</span><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><span 10.0pt="" 12pt="" b="" dir="rtl" en-us="" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" roman="" style="FONT-FAMILY: " times=""><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span>). به طور کلی ماده سیلویی حاوی تفاله چغندرقند در بین تیمارهای شاهد، آرد جو و آنزیم بهترین اثر را روی صفات مورد اندازه­گیری در آزمایش یعنی مقدار مصرف خوراک، قابلیت هضم ظاهری خوراک، رفتار جویدن و افزایش وزن دام­ها داشت.</span></b>
<p> This study has been conducted in order to investigation the effects of Iranian clover silage processing with easily degradable carbohydrates and enzyme on intake, digestibility, chewing behavior and weight gain in Zell sheep. 16 head of zell lamb fed with TMR (Dry Matter basis) including 40% forage (25% clover silage and 15% wheat bran) and 60% concentrate. The experimental design was CRD. Daily samples of forage, total mixed ration (TMR), orts and total feces were collected in order to determine of apparent digestibility. Eating and ruminating activities were monitored visually for sheep in the treatments over a 24 h period for 3 d of each experimental period. The body weight (BW) of lambs was measured weekly in order to measure of weekly weight gain. The highest amount of Dry Matter Intake, as fed consumption of feed and apparent digestibility of nutrients belonged to treatment including silage treated with beet pulp and the lowest amounts belonged to treatment contained silage treated with enzyme. The most and the lowest weekly weight gain achieved at 4th and 3nd week, respectively. At the end of period, treatment 3 including silage treated with beet pulp and treatment 4 contained silage treated with enzyme had the highest and the least weight gain, respectively. The same results found for daily weight gain. Silage treated with easily degradable carbohydrates had better quality and thus their feed intake, rumination and total chewing activity reduced, so that treatment including silage treated with barley and treatment 1 including silage treated with enzyme had the lowest and the highest chewing activity, respectively.</p>
<p></p>
ماده سیلویی شبدر, کربوهیدرات های سهل الهضم, آنزیم, گوسفند زل
Clover silage, Easily degradable carbohydrates, Enzyme, Zell Sheep
69
82
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-74&slc_lang=fa&sid=1
Hossein
Samadi-Vaskasi
حسین
صمدی واسکسی
100319475328460010126
100319475328460010126
No
Urmia University
دانشگاه ارومیه
Asad Allah
Teimouri-Yansari
اسد الله
تیموری یانسری
100319475328460010127
100319475328460010127
No
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
Sobhan
Golchin-Gelehdooni
سبحان
گلچین گله دونی
100319475328460010128
100319475328460010128
Yes
Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
Habib
Taghavi-Kargan
حبیب
تقوی کرگان
100319475328460010129
100319475328460010129
No
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری