Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1401
8
1
gregorian
2022
11
1
13
37
online
1
fulltext
fa
تأثیر کاهش پروتئین جیره و افزودن عصاره گیاه دارویی نعناع فلفلی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجههای خونی و جمعیت میکروبی جوجههای گوشتی
Effect of dietary protein lowering and supplementation of peppermint extract on yield, carcass, blood parameters and microbial population of broiler chickens
تغذیه طیور
تغذیه طیور
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:16px;"><span style="line-height:2;"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">چکیده مبسوط</span></span></b><b> </b></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">مقدمه:</span></span></b><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:"> با توجه به افزایش جمعیت و بیشتر شدن تقاضا برای منابع پروتیینی، پرورش طیور بسمت صنعتی شدن پیش رفت. این موضوع سبب افزایش تراکم پرورش در واحد سطح و همین­ طور تشدید احتمال بروز بیماری­ ها در آنها شده ­است. این درحالی است که گسترش بیماری ­ها سبب تمایل بیشتر به استفاده از آنتی­ بیوتیک ­ها شد. از این ­رو، یکی از راه­کارهای کاهش مصرف آنتیبیوتیکها، استفاده از گیاهان دارویی است که از جمله آنها میتوان به نعناع اشاره کرد. بنابراین آزمایشی به­ منظور</span></span> <span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">بررسی اثرات کاهش </span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">سطح </span></span><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">پروتئین جیره و افزودن عصاره نعناع فلفلی بر عملکرد جوجههای گوشتی نر سویه راس 308 به اجرا در آمد.</span></span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">مواد و روش ­ها:</span></span></b><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:"> آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی </span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">نامتعادل </span></span><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">و با روش فاکتوریل 2 ×2 با چهار تیمار، چهار تکرار و10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل: یک) جیره شاهد با پروتئین استاندارد و بدون عصاره نعناع فلفلی، دو) جیره شاهد با افزودن سه دهم درصد </span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">جیره </span></span><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">عصاره نعناع فلفلی، سه) جیره کم­پروتئین بدون افزودن عصاره نعناع فلفلی، چهار) جیره کم پروتئین با افزودن سه ­دهم درصد جیره عصاره نعناع فلفلی بود. در طول ازمایش عملکرد پرندگان بصورت دورهای، فراسنجه­ های خونی، پاسخ ایمنی، کیفیت گوشت، جمعیت میکروبی و خصوصیات لاشه مورد ارزیابی قرار گرفت.</span></span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">یافته ­ها:</span></span></b><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:"> در دوره رشد و کل دوره پرورش مصرف خوراک و افزایش وزن در تیمار حاوی جیره کم­پروتئین با افزودن سه ­دهم درصد جیره عصاره نعناع فلفلی نسبت به تیمار دارای جیره کم­پروتئین بدون افزودن عصاره نعناع فلفلی، به ­طور معنیداری </span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">افزایش</span></span> <span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">یافت. در دوره رشد، پایانی و کل دوره پرورش، کمترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد حاوی عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد.</span></span> <span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">کمترین درصد </span></span><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">چربی محوطه بطنی در تیمار شاهد حاوی عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد </span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">(0/05</span></span><span dir="LTR" lang="EN-US"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">p<</span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">). در سنین 21 و 42 روزگی، کمترین سطح تریگلیسرید در تیمار شاهد دارای 0/3 درصد عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد درعین حال تریگلیسرید در تیمار کم پروتئین با عصاره نعناع فلفلی کاهش معنی­داری در مقایسه با تیمار دارای جیره کم ­پروتئین بدون عصاره نعناع فلفلی داشت (0/05</span></span><span dir="LTR" lang="EN-US"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">p<</span></span><span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">). در طول آزمایش کیفیت گوشت و جمعیت میکروبی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند</span></span><span dir="LTR" lang="EN-US"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">.</span></span><span lang="AR-SA"><span style="font-family:"2 Mitra""></span></span></span></span></span><br>
<span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="AR-SA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">نتیجه ­گیری:</span></span></b> <span lang="FA"><span 2="" mitra="" style="font-family:">نتایج این آزمایش نشان داد که گنجاندن عصاره نعناع فلفلی در جیره از دورهی رشد می­تواند سبب بهبود عملکرد شود</span></span><span dir="LTR" lang="EN-US"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">.</span></span><span lang="FA"><span style="font-family:"2 Mitra""></span></span></span></span></span></span></span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:80%"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Extended Abstract</span></b></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:80%"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Introduction and Objective</span></b><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">: </span></b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Due to population growth and increasing demand for protein sources, poultry farming became industrialized.</span> <span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">This has increased the density of breeding per unit area and also increased the likelihood of disease in them.</span> <span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">However, the spread of diseases has led to a greater tendency to use antibiotics.</span> <span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Therefore, one of the ways to reduce the use of antibiotics is to use medicinal plants, such as mint. Therefore, an experiment was performed to investigate the effects of reducing dietary protein levels and adding peppermint extract on the performance of male Ross 308 broilers.</span><span lang="AR-SA" dir="RTL" style="font-family:"2 Mitra""></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:80%"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Material and Methods:</span></b><b> </b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">An experiment was conducted in a completely unbalanced random design with 2×2 factorial methods with four treatments, four replications and 10 chickens per replication. Experimental diets include: a) control diet with standard protein and without peppermint extract, two) control diet with three tenths percent of peppermint extract diet, three) low protein diet without peppermint extract, four) low protein diet with the addition of three tenth percent of the ration was peppermint extract. During the experiment, the birds' performance was evaluated periodically, blood parameters, immune response, meat quality, microbial population and carcass characteristics.</span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:80%"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Results:</span></b> <span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">During the growing period and the whole breeding period, feed consumption and weight gain in the treatment containing low protein diet with peppermint extract increased significantly compared to the treatment with low protein diet without peppermint extract.</span> <span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">The lowest feed conversion ratio was observed in the growing, final and whole growing years in the control treatment containing peppermint extract.</span> <span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Also the lowest percentage of Abdominal fat belonged to the control treatment containing peppermint extract (p<0.05). At 21 and 42 days of age, the lowest level of triglyceride was observed in the control treatment with 0.3% peppermint extract (p<0.05). In this experiment, meat malondialdehyde concentration and microbial population were not affected by experimental treatments.</span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:80%"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times="">Conclusion:</span></b><span lang="EN-US" new="" roman="" style="font-family:" times=""> The results of this experiment showed that adding peppermint extract to the diet from the growing period can improve yield.</span></span></span></span><br>
</div>
پروتیین, جمعیت میکروبی, جوجه گوشتی, عصاره نعناع, عملکرد
Broiler chicken, Microbial population, Peppermint extract, Performance, Protein
52
63
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-284-4&slc_lang=fa&sid=1
Masoumeh
Mohammad Nejad
معصومه
محمد نژاد
100319475328460019254
100319475328460019254
No
گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی ساری
Mansour
Rezaei
منصور
رضایی
100319475328460019255
100319475328460019255
No
گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی ساری
Mohammad
Kazemi-Fard
محمد
کاظمی فرد
mo.kazemifard@gmail.com
100319475328460019253
100319475328460019253
Yes
Department of Animal Sciences, Sari University of Agricultural Sciences
گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی ساری