Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1400
9
1
gregorian
2021
12
1
12
34
online
1
fulltext
fa
تاثیر سطوح مختلف آنزیم فیتاز و ویتامین D3 بر خصوصیات تولیدی، کیفیت تخم و فراسنجههای خونی بلدرچین ژاپنی تخم گذار
Effect of Different Levels of Phytase Enzyme and Vitamin D3 on Production Performance and Egg Quality of Japanese Laying Quail
تغذیه طیور
تغذیه طیور
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">چکیده مبسوط</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه و هدف:</span></span></strong> <span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">استفاده از آنزیم فیتاز در تغذیه طیور سبب افزایش زیست فراهمی فسفر، بهبود قابلیت هضم نیتروژن و اسیدهای آمینه و انرژی قابل متابولیسم ظاهری و در نهایت بهبود عملکرد طیور میشود.</span></span> <span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">هدف از این آزمایش بررسی اثرات سطوح مختلف آنزیم فیتاز و ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> بر خصوصیات تولیدی </span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">و کیفیت تخم بلدرچین ژاپنی بود.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روش­ ها: </span></span></strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">تعداد 540 قطعه بلدرچین ژاپنی تخم</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">‎</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">گذار در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل با 9 تیمار، 4 تکرار و 15 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- تیمار بدون فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">1500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 2- تیمار حاوی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FTU</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 500 فیتاز و </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">1500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 3- تیمار حاوی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FTU</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 1000 فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">1500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 4- تیمار بدون فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">2000 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D3</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 5- تیمار حاوی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FTU</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 500 فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">2000 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 6- تیمار حاوی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FTU</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 1000 فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">2000 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 7- تیمار بدون فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">2500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 8- تیمار حاوی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FTU</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 1000 فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">2500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> و 9- تیمار حاوی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FTU</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 1000 فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">2500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D3</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">. طول دوره آزمایش 56 روز بود که یک دوره چهارده روزه پیش آزمایش جهت انتخاب بلدرچینهای یکنواخت از نظر تولید در نظر گرفته شد. در طول دوره آزمایش صفات عملکردی (درصد تولید تخم، میانگین وزن تخم، میانگین مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک) و نیز صفات کیفی تخم بلدرچین (شاخص شکل، واحد هاو، شاخص زرده، وزن زرده و سفیده، وزن پوسته، ضخامت پوسته) و شاخصهای خونی (کلسترول، آلبومین، </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">HDL</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، گلوکز، پروتئین تام، کلسیم و فسفر</span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) مورد بررسی قرار گرفتند.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافته­ ها: </span></span></strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج نشان داد که </span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">از نظر درصد تولید تخم، میانگین وزن تخم، واحد هاو، وزن پوسته، وزن زرده و ضخامت پوسته، تیمار 9 (</span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">تیمار حاوی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FTU</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 1000 فیتاز </span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">و</span></span> <span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">2500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) نسبت به گروه شاهد (تیمار یک) مقادیر بالاتری را نشان داد </span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">(0/05></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). ترکیب سطوح مختلف آنزیم فیتاز با سطح 2000 و 2500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> موجب افزایش غلظت کلسیم و فسفر خون در مقایسه با تیمار یک (سطح صفر آنزیم و 1500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) گردید (0/05></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">).</span></span><br>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجه ­گیری: </span></span></strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">این آزمایش نشان داد که افزودن آنزیم فیتاز به همراه افزایش میزان ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> (تیمار حاوی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FTU</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 1000 فیتاز و</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> IU </span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">2500 ویتامین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">D<sub>3</sub></span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) در جیره بلدرچینهای تخم</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">‎</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">گذار موجب بهبود درصد تولید و میانگین وزن تخم، کیفیت تخم بلدرچین و افزایش غلظت کلسیم و فسفر خون میشود. </span></span></div>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span></strong><strong> </strong><strong><span dir="LTR"></span></strong>
<strong>Extended Abstract</strong><br>
<strong>Introduction and Objective</strong>: The use of phytase enzyme in poultry nutrition increases the bioavailability of phosphorus, improves the digestibility of nitrogen and amino acids and apparent metabolizable energy, and ultimately improves poultry performance. The aim of current study was to evaluate the effects of different levels of phytase and vitamin D<sub>3</sub> on the production and quality characteristics of Japanese quail eggs.<br>
<strong>Material and Methods</strong>: 540 laying Japanese quails were used in a completely random design with factorial arrangement with 9 treatments, 4 replications and 15 birds per replication. Experimental treatments included: 1. Phytase-free and 1500 IU vitamin D<sub>3</sub>, 2. Treatment containing 500 FTU phytase and 1500 IU vitamin D<sub>3</sub>, 3. Treatment containing 1000 FTU phytase and 1500 IU vitamin D<sub>3</sub>, 4. Treatment without Phytase and containing 2000 IU Vitamin D<sub>3</sub>, 5. Treatment containing 500 FTU phytase and 2000 IU vitamin D<sub>3</sub>, 6. Treatment containing 1000 FTU phytase and 2000 IU vitamin D<sub>3</sub>, 7. Treatment without Phytase and containing 2500 IU Vitamin D<sub>3</sub>, 8. Treatment containing 500 FTU phytase and 2500 IU vitamin D<sub>3</sub>, 9. Treatment containing 1000 FTU phytase and 2500 IU vitamin D<sub>3</sub>. Each treatment was assigned to four replicates of 15 birds according to a completely randomized design with factorial arrangement. The experiment duration was 56 days, with a 14-day pre-test period to select uniform quails for production. During the experiment, functional traits (egg production percentage, average egg weight, average feed intake, feed conversion ratio) as well as quality traits of quail eggs (shape index, haugh unit, yolk index, yolk and white weight, shell weight, shell thickness) Blood parameters (cholesterol, albumin, HDL, glucose, total protein, calcium and phosphorus) were examined.<br>
<strong>Results</strong>: The results of the experiment showed that in terms of egg production percentage, egg weight, haugh unit, egg shell weight and thickness, treatment 9 (treatment containing FTU 1000 phytase and 2500 IU of vitamin D<sub>3</sub>) showed higher values than the control group (treatment 1) (p<0.05). Also in analyzing blood indices, different levels of phytase enzyme with 2500 vitamin D<sub>3</sub> levels (treatments 7, 8 and 9) increased blood calcium and phosphorus concentrations compared to control treatment.<br>
<strong>Conclusion</strong>: The results of this study showed that Addition of phytase enzyme along with increased vitamin content (treatment containing 1000 FTU phytase and 2500 IU of vitamin D<sub>3</sub>) in Japanese quail diet, improve the percentage of production and average egg weight, quality of quail eggs and increases blood calcium and phosphorus.<br>
آنزیم فیتاز, بلدرچین ژاپنی, فراسنجههای خونی, کیفیت تخم بلدرچین, ویتامین D
Blood parameters, Egg quality, Japanese quail, Phytase enzyme, Vitamin D
30
39
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-673-1&slc_lang=fa&sid=1
Salman
Kamalpour
سلمان
کمال پور
salman.kamalpour19991@gmail.com
100319475328460017089
100319475328460017089
No
University of Birjand, Birjand, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
Nazar
Afzali
نظر
افضلی
afzalinazar@gmail.com
100319475328460017090
100319475328460017090
No
University of Birjand, Birjand, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
Hossein
Naeimipour Younesi
حسین
نعیمی پور یونسی
hnaeimipour@birjand.ac.ir
100319475328460017091
100319475328460017091
Yes
University of Birjand, Birjand, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
Fatemeh
Ganji
فاطمه
گنجی
f.ganji@birjand.ac.ir
100319475328460017092
100319475328460017092
No
University of Birjand, Birjand, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند