RT - Journal Article T1 - Evaluation the Effects of Liquid Protein Source in Sheep Diet Fed High Wheat Straw Diet on Ruminal Fermentation, Microbial Protein, Hematology and Blood Metabolites JF - rap YR - 2020 JO - rap VO - 11 IS - 27 UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1042-fa.html SP - 57 EP - 65 K1 - Nitrogen Efficiency K1 - Fiber K1 - Microbial Protein Synthesis K1 - Liquid Protein K1 - Sheep AB - تاثیر تغذیه منبع پروتئین مایع (خیساب ذرت؛ پروتئین خام 42 درصد) و مقایسه آن با دو منبع پروتئینی متداول (کنجاله سویا و کنجاله پنبه‌دانه) در جیره‌های دارای سطح بالای کاه گندم (400 گرم در کیلوگرم) با استفاده از سه رأس گوسفند دارای فیستولای شکمبه‌ای و در قالب طرح مربع لاتین 3 در 3 (دوره 21 روزه که 14 روز برای سازگاری و 7 روز نمونه گیری بود) بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل تغذیه؛ (1) منبع پروتئین مایع (خیساب ذرت)؛ (2) کنجاله سویا و (3) کنجاله پنبه‌دانه بود. سنتز پروتئین میکروبی، تخمیر شکمبه‌ای، قابلیت هضم مواد مغذی، هماتولوژی و متابولیت‌های خون بررسی ­شد. نتایج نشان داد که مصرف خوراک تحت­ تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0P>). قابلیت هضم دیواره سلولی با مصرف کنجاله سویا نسبت به دو تیمار دیگر بهبود داشت (02/0 = P). کل اسیدهای چرب فرار تولیدی در شکمبه برای خیساب ذرت، کنجاله سویا و کنجاله پنبه‌دانه برابر 68/73، 55/82 و 93/65 میلی مول بر لیتر بود (03/0 = P). مجموع آلانتوئین و اسید اوریک و سنتز پروتئین میکروبی با تغذیه کنجاله سویا افزایش داشت (02/0 = P). هماتولوژی دام‌ها تفاوتی در آزمایش حاضر نشان نداد. در بین متابولیت‌های خون، تنها نیتروژن اوره‌ای خون با مصرف کنجاله سویا تمایل به کاهش داشت (07/0 = P). به طور خلاصه خیساب ذرت به عنوان منبع پروتئینی مایع، بدون تاثیر منفی در جیره گوسفند تغذیه شده با سطح بالای کاه گندم قابل استفاده بوده و نیاز به پژوهش بیشتر برای بهبود بازدهی نیتروژن در زمان استفاده از این خوراک وجود دارد. LA eng UL http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1042-fa.html M3 10.29252/rap.11.27.57 ER -