TY - JOUR JF - rap JO - rap VL - 13 IS - 36 PY - 2022 Y1 - 2022/7/01 TI - Evaluation of Two Sources of Plant Antioxidants on Antioxidant Status, Morphology Changes of the Jejunum, Antibody Titer Against Influenza and Growth Performance of Broilers TT - ارزیابی دو منبع آنتی‌اکسیدانت گیاهی بر وضعیت پاداکسندگی، تغییرات ریختشناسی ژژنوم، تیتر آنتیبادی علیه آنفولانزا و عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی N2 - چکیده مبسوط مقدمه و هدف: ترکیبات زیست فعال متعددی درگیاهان وجود دارد که عملکرد رشد، وضعیت پاداکسندگی و سیستم ایمنی حیوانات را بهبود می بخشند. کنگر فرنگی و پیاز منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدهای طبیعی هستند که خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی دارند. مواد و روش ­ها: 520 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه سویه تجاری راس 308 در قالب این طرح کاملاً تصادفی به پنج تیمار و چهار تکرار (26 قطعه جوجه در هر تکرار) از سن یک تا 42 روزگی اختصاص یافتند. گروه‌های آزمایشی شامل: شاهد (جیره پایه)، جیره پایه + یک‌ونیم درصد پیاز، جیره پایه + سه درصد پیاز، جیره پایه + یک‌ونیم درصد کنگر فرنگی و جیره پایه + سه درصد کنگر فرنگی بودند. کنگر فرنگی به‌صورت خشک و غده پیاز سفید به‌صورت تازه و بدون پوست و پس از آسیاب و مخلوط شدن با ذرت، کنجاله سویا و سایر اجزا استفاده شد. اثرات سطوح مختلف پیاز و گیاه کنگر فرنگی بر عملکرد رشد، ریخت‌شناسی ژژنوم و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی بررسی شد. یافته ­ها: مالون دی آلدئید، DPPH و SOD بطور معنی‌داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (0/05>p). به طوری که میزان مالون دی آلدئید به طور معنی‌داری در تیمارهای حاوی پیاز نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (0/05>p). همچنین درصد DPPH تیمارهای آزمایشی بویژه جیره ­های دارای 3 درصد کنگرفرنگی و حاوی پیاز بطور معنی‌داری در مقایسه با جیره پایه افزایش نشان داد (0/05>p). افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره باعث افزایش تیتر آنتی‌بادی علیه آنفولانزا در 35 روزگی شد (0/05>p). با افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره ارتفاع پرزها افزایش و عمق کریپت‌ها کاهش معنی‌داری یافت (0/05>p). درکل دوره آزمایش، جوجه‌هایی تغذیه شده با تیمار حاوی پیاز (یک و نیم و سه درصد) افزایش وزن بالاتری را نشان دادند (0/05>p). تیمارهای آزمایشی بر درصد وزن سینه، ران و لاشه جوجه‌های گوشتی تأثیر معنی‌داری نداشتند. افزودن کنگر فرنگی و پیاز به جیره سبب بهبود وضعیت پاداکسندگی، تیتر آنتی‌بادی علیه آنفولانزا و بهبود ارتفاع پرزهای ژژنوم نسبت به شاهد شد. بهترین سطح 1/5 درصد کنگر فرنگی خشک شده یا 3 درصد پیاز تازه بود. نتیجه­ گیری: ترکیبات فلاونوئیدی یکی از ترکیباتی هستند که بصورت تجاری در آینده وجود دارند. با توجه به بهبود شاخص های وضعیت پاد اکسندگی تیمارهای حاوی کنگر فرنگی و پیاز، پیشنهاد می شود که فلاونوئیدها و سایر مواد موثره پیاز و کنگر فرنگی استخراج شده و اثرات استفاده از این ترکیبات بصورت خالص در جیره جوجه های گوشتی بررسی شود. SP - 38 EP - 46 AU - Vakili, Reza AU - Imani, Sajad AD - Department of Animal Science, Kashmar Branch, Islamic Azad University, Kashmar, Iran KW - Artichoke KW - Broilers KW - Immune System KW - Morphology of Jejunum KW - Onion UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1245-fa.html DO - 10.52547/rap.13.36.38 ER -