RT - Journal Article T1 - Effect of Different Concentrations of Lavandula Angustifolia Extract On Semen Quality of Rooster during Storage in Liquid Condition JF - rap YR - 2020 JO - rap VO - 11 IS - 27 UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1037-fa.html SP - 74 EP - 81 K1 - Lavandula Angustifolia K1 - Rooster K1 - Semen Quality K1 - Storage AB - هدف از آزمایش حاضر، بررسی تاثیر غلظت­ های مختلف عصاره اسطوخودوس بر کیفیت منی خروس مادر گوشتی طی ذخیره‎سازی آن به حالت مایع تحت دمای C°4 بود. اسپرم‌گیری از 10 قطعه خروس مادر گوشتی راس 308، دوبار در هفته به مدت 4 هفته انجام و منی آن‌ها بعد از ارزیابی اولیه بلافاصله با هم مخلوط شد. نمونه منی مخلوط پس از رقیق­سازی، به 5 قسمت تقسیم و مقادیر صفر، 5، 10، 15 و 20 میکروگرم عصاره اسطوخودوس در میلی­ لیتر را دریافت کردند. در زمان‌های صفر، 3، 6، 12، 24 و 48 ساعت پس از نگه‌داری منی رقیق شده در دمای 4 درجه سلسیوس فراسنجه‌های کیفی منی ارزیابی شدند. افزودن غلظت­ های مختلف عصاره اسطوخودوس بعد از زمان 6 ساعت باعث افزایش تحرک کل و پیش‌رونده اسپرم شد (05/0>P). تیمار 10 میکروگرم در میلی لیتر عصاره در زمان‌های 12، 24 و 48 ساعت باعث بهبود درصد زنده ­مانی اسپرم در مقایسه با شاهد شد (05/0>P). افزودن 10 میکروگرم در میلی لیتر عصاره اسطوخودوس به مایع منی خروس در طول زمان 48 ساعت سردسازی باعث افزایش درصد سلامت غشای پلاسمای اسپرم شد (05/0>P). 24 و 48 ساعت پس از نگهداری منی، کمترین میزان ناهنجاری­ های مورفولوژیکی اسپرم متعلق به تیمارهای 10 و 15 میکروگرم در میلی ­لیتر عصاره اسطوخودوس و بیش‌ترین مقدار آن مربوط به گروه شاهد و تیمار با دوز بالای عصاره بود (05/0>P). در کل، افزودن عصاره اسطوخودوس به منی رقیق شده خروس در غلظت 10 میکروگرم در میلی­لیتر سبب بهبود فراسنجه‌های اسپرم طی ذخیره‌سازی منی در دمای 4 درجه سلسیوس شد. LA eng UL http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1037-fa.html M3 10.29252/rap.11.27.74 ER -