%0 Journal Article %A Khoramzadeh, Ladan %A Tabatabaei Vakili, Saleh %A Mamouei, Morteza %A Fayazi, Jamal %A Zarei, Mehdi %T Effect of Different Levels of Vitamin C and Zinc on Sperm Quality Characteristics of Arabi Ram %J Research on Animal Production %V 10 %N 23 %U http://rap.sanru.ac.ir/article-1-322-fa.html %R 10.29252/rap.10.23.92 %D 2019 %K Arabi ram, Semen quality, Vitamin C, Zinc, %X در طول دوره ذخیره ­سازی منی، آسیب­ های ناشی از اکسیداسیون یکی از علل مهم کاهش تحرک و قدرت باروری اسپرم ­ها می­ باشد. بنابراین تصور می ­شود آنتی ­اکسیدان­ هایی مثل روی و ویتامین C موجود در پلاسمای منی به علت خاصیت آنتی ­اکسیدانی بالقوه و با جلوگیری از اثرات مخرب گونه­ های فعال اکسیژن بتوانند تأثیر مهمی در زمینه کاهش پراکسیداسیون لیپید اسپرم داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف ویتامین C و عنصر روی در رقیق ­کننده تریس بر خصوصیات اسپرم قوچ عربی در شرایط مایع به صورت فاکتوریل 4×3×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی صورت گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف ویتامین C (صفر، ۱۵۰ و 300 میکروگرم در میلی­لیتر)، عنصر روی (صفر، 90 و 180 میکروگرم در میلی­لیتر) و زمان­ های مختلف نگهداری منی رقیق شده (صفر، 2، 4 و 8 ساعت) در 5 درجه ­سانتی­ گراد بودند. اسپرم ­گیری از 8 رأس قوچ عربی 3-2 ساله به طور هفتگی در فصل تولیدمثلی به عمل آمده و بلافاصله منی آن­ها مخلوط شدند. نمونه منی مخلوط پس از رقیق سازی با تریس به 9 قسمت تقسیم شده و سطوح مختلف ویتامین C و عنصر روی را دریافت کردند. خصوصیات اسپرم شامل درصد تحرک پیش رونده، زنده ­مانی و ناهنجاری ­های مورفولوژیکی در زمان های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تأثیر ویتامین C، عنصر روی و مدت نگهداری منی بر تحرک پیش ­رونده، زنده­ مانی و ناهنجاری اسپرم­ ها معنی ­دار بود (05/0p<). همچنین مقایسه میانگین­ ها بر اساس آزمون دانکن نشان داد که بیشترین درصد تحرک و زنده ­مانی و کمترین ناهنجاری اسپرم ­ها مربوط به سطوح صفر ویتامین C و عنصر روی بود (05/0p<). بنابراین ویتامین C و عنصر روی در شرایط نگهداری اسپرم قوچ عربی به حالت مایع موجب بهبود تحرک، زنده­ مانی و ناهنجاری اسپرم نشدند. %> http://rap.sanru.ac.ir/article-1-322-fa.pdf %P 92-99 %& 92 %! %9 Research %L A-10-422-1 %+ Department of Animal Science, Ramin Agriculture and Natural Resource University %G eng %@ 2251-8622 %[ 2019