TY - JOUR T1 - Effects of Different Concentrations of L-Carnitine in Lecithin-Based Semen Extender on Semen Quality of Ghezel Ram after Freeze Thawing Process TT - تأثیر مکمل سازی رقیق‌کننده با سطوح مختلف ال-کارنیتین بر کیفیت منی قوچ قزل بعد از فرآیند انجماد یخ گشایی در خارج فصل تولیدمثلی JF - rap JO - rap VL - 9 IS - 19 UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-774-fa.html Y1 - 2018 SP - 48 EP - 53 KW - Freeze-Thawing KW - L-Carnitin KW - Ram KW - Sperm N2 - این تحقیق باهدف بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی سطوح مختلف ال-کارنیتین بر فراسنجه‌های اسپرم قوچ پس از فرآیند انجماد-یخ گشایی انجام شد. نمونه‌ های منی قوچ پس از جمع‌آوری، با رقیق‌ کننده تریس-لسیتین به همراه غلظت‌های مختلف 35، 70، 105 میلی­ مولار در میلی­ لیتر ال-کارنیتین رقیق‌شده و تا 5 درجه سانتی‌گراد به مدت 2 ساعت سرد شده و سپس در معرض بخار ازت منجمد کرده و درنهایت در تانک ازت مایع ذخیره شدند. پس از یخ­گشایی صفات حرکتی، زنده‌مانی، مورفولوژی، یکپارچگی غشاء و مقدار مالون­دی آلدئید مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیشترین میزان تحرک کل و حرکت پیش­رونده، در محیط حاوی 105 میلی­مولار در میلی­ لیتر ال-کارنیتین مشاهده شد ولی نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی‌ داری نداشت. افزودن ال-کارنیتین باعث افزایش یکپارچگی غشاء و کاهش معنی­ دار درصد اسپرم­های غیرطبیعی نسبت به گروه شاهد نشد. همچنین افزودن 105 میلی­مولار در میلی ­لیتر از ال-کارنیتین باعث افزایش معنی ­دار درصد زنده‌مانی و کاهش معنی‌ دار میزان مالون­دی آلدئید تولیدی اسپرم ­ها نسبت به گروه 35 میلی­ مولار شد (05/0>p). به‌طورکلی می­توان نتیجه گرفت که استفاده از ال-کارنیتین در رقیق‌کننده منی قوچ قزل سبب بهبود برخی فراسنجه ­های اسپرم و کاهش اثرات منفی ناشی از فرآیند انجماد-یخ گشایی نمی­ شود. M3 10.29252/rap.9.19.48 ER -