RT - Journal Article T1 - Evaluation of Performance of Crossbred Lambs from Baluchi Ewe with Kurdi and Karakul Rams JF - rap YR - 2022 JO - rap VO - 13 IS - 38 UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1256-fa.html SP - 147 EP - 154 K1 - Baluchi sheep K1 - Crossbreeding K1 - Carcass compositions K1 - Growth K1 - Karakul AB - چکیده مبسوط مقدمه و هدف: آمیخته ­گری به عنوان سریع­ ترین روش برای بهره­ وری از تفاوت­ بین نژادها، می ­تواند روش مناسبی برای بهبود عملکرد راندمان تولید گوشت در گوسفند باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه بره­ های بلوچی با آمیخته­ های حاصل از میش­ های بلوچی با قوچ ­های کردی و قره­ گل می­ باشد. مواد و روش ­ها: به منظور بررسی اثر آمیخته‌گری بر عملکرد وزن بره ­ها تا شیرگیری و دوره پروار و ترکیب لاشه از سه گروه ژنتیکی شامل بره‌های خالص بلوچی(BB)، آمیخته­ های قره ­گل × بلوچی (GB) و کردی × بلوچی(KB) استفاده شد. میش ­ها در گروه ­های 50 رأسی و هر گروه با 2 رأس قوچ آمیزش داده شدند. تعداد 27 رأس بره نر خالص و آمیخته در قالب سه تیمار با سه تکرار و سه رأس بره در هر تکرار استفاده شدند. داده ­ها با رویه GLM نرم افزار SAS تجزیه شدند. یافته­ ها: بالاترین راندمان باروری (76 درصد) مربوط به گروه ژنتیکی BB به­ دست آمد. بره‌های حاصل از قوچ‌های قره­ گل دارای بالاترین وزن تولد و بره‌های حاصل از قوچ‌های بلوچی دارای کمترین وزن تولد (به ترتیب 4/80 و 3/95 کیلوگرم) بودند. بره‌های حاصل از قوچ ­های قره­ گل نسبت به سایر بره‌ها افزایش وزن روزانه بالاتری ( 260 گرم در روز) قبل از شیرگیری داشتند (0/05>p). بیشترین و کمترین میزان مصرف ماده خشک به ترتیب مربوط به گروهGB با مقدار (1250 گرم در روز) و گروه BB با مقدار (950 گرم در روز) بودند. بیشترین افزایش وزن روزانه پروار در گروه GB و کمترین در گروه BB به ترتیب 169/2 و 93/8 گرم در روز به دست آمد (0/05>p). گروه‌های مختلف ژنتیکی تأثیر معنی‌داری بر وزن لاشه‌های گرم و سرد بره‌های پرواری داشتند (0/05>p). تأثیر آمیخته‌گری بر ضخامت چربی، وزن دنبه و ران معنی‌دار بود (0/05>p). نتیجه ­گیری: با توجه به عملکرد تولیدمثلی مناسب در استفاده از قوچ قره­ گل به عنوان پایه پدری آمیخته ­گری و عملکرد بهینه در سرعت رشد، مصرف خوراک، ضریب تبدیل در دوره قبل از شیرگیری و پس از شیرگیری و همچنین خصوصیات لاشه شامل وزن لاشه گرم و سرد و دنبه کمتر نسبت به سایر آمیخته­ های استفاده شده در این تحقیق، احتمالا استفاده از قوچ ­های قره­گل جهت تولید بره­های آمیخته تجاری مناسب­ تر می­باشد. LA eng UL http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1256-fa.html M3 10.52547/rap.13.38.147 ER -