AU - Karimi Banrivand, Zahra AU - Rezaei, Mansour AU - Kazemi Fard, Mohammad AU - Tajik Ghanbari, Mohammad Ali TI - Effect of Sunflower Seed Meal Fermented with Aspergillus Niger and Saccharomyces Cerevisiae on Intestinal Morphology, Microbial Population, and Some Digestive Parameters in Broiler Chicks PT - JOURNAL ARTICLE TA - rap JN - rap VO - 13 VI - 38 IP - 38 4099 - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1291-fa.html 4100 - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1291-fa.pdf SO - rap 38 AB  - چکیده مبسوط مقدمه و هدف: این آزمایش به منظور بررسی اثرات کنجاله تخم آفتابگردان تخمیر شده با قارچ آسپرژیلوس نایجر و همچنین پروبیوتیک ساکارومایسس سرویزیه بر ریخت­شناسی، جمعیت میکروبی قسمت­ های مختلف روده و برخی از پارامترهای هضمی طراحی شد. مواد و روش­ ها: این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی، با 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه تجاری راس 308، در پنج تیمار، پنج تکرار و هشت قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط قارچ آسپرژیلوس نایجر 2- جیره حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط مخمر ساکارومایسس سرویزیه 3- جیره حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط هر دو قارچ آسپرژیلوس نایجر و مخمر ساکارومایسس سرویزیه 4- جیره حاوی کنجاله آفتابگردان بدون فرآوری 5- جیره شاهد بر پایه‌ی ذرت و سویا. اثر تیمارها در پایان دوره 39 روزه پرورش، بر ریخت شناسی ایلئوم، گرانروی، جمعیت میکروبی و pH محتویات روده جوجه‌های گوشتی بررسی شد. یافته­ ها: نتایج ریخت شناسی روده نشان داد که بیشترین ارتفاع پرز و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپ در ایلئوم مربوط به پرندگان تغذیه شده با تیمار تخمیر شده با قارچ آسپرژیلوس نایجر بود (0/05>p)، مقدار گرانروی در دو بخش ژژنوم و ایلئوم روده کوچک در هر سه تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده نسبت به تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان بدون فرآوری بیشتر شد (0/05>p). در بین این تیمار ها، تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط قارچ آسپرژیلوس نایجر بیشترین نزدیکی را با تیمار شاهد بر پایه ذرت و سویا داشت (0/05>p). جمعیت کلی­فرم دئودنوم در تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط قارچ آسپرژیلوس نایجر (5/41) و همچنین تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط هر دو قارچ و مخمر (5/35) نسبت به تیمار شاهد (5/07) افزایش معنی­ داری داشت، به طوری که بیشترین جمعیت باکتری­ های هوازی این بخش مربوط به تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط مخمر ساکارومایسس سرویزیه (5/45) بود (0/05>p). بالاترین جمعیت لاکتوباسیلوس و باکتری ­های هوازی در قسمت ژژنوم به ترتیب مربوط به تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط قارچ آسپرژیلوس نایجر (5/16) و تیمار شاهد بر پایه ذرت و سویا (6/49) بود (0/05>p). بیشترین جمعیت باکتری ­های لاکتوباسیلوس در ایلئوم مربوط به تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط قارچ آسپرژیلوس نایجر (5/92) و تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان بدون فرآوری (5/95) بود (0/05>p). همچنین بیشترین جمعیت باکتری­ های کلی­ فرم (5/43) و هوازی (7/61) در این قسمت نیز مربوط به تیمار حاوی کنجاله آفتابگردان تخمیر شده توسط قارچ آسپرژیلوس نایجر بود (0/05>p). جمعیت باکتری­های کلی­فرم، لاکتوباسیلوس و هوازی در سکوم در همه تیمار­ها نسبت به تیمار شاهد بر پایه ذرت و سویا بیشتر بود (0/05>p). بالاترین میزان pH دئودنوم و ژژنوم مربوط به تیمار شاهد بر پایه ذرت و سویا بود (0/05>p). نتیجه ­گیری: نتایج این آزمایش نشان داد که فرآوری کنجاله تخم آفتابگردان با قارچ آسپرژیلوس نایجر و مخمر ساکارومایسس سرویزیه سبب کاهش pH محتویات دستگاه گوارش، افزایش کل جمعیت میکروبی، کاهش کلی فرم و افزایش لاکتوباسیلوس و بهبود ریخت­ شناسی روده جوجه­ های گوشتی می­ شود. CP - IRAN IN - Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University LG - eng PB - rap PG - 28 PT - Research YR - 2022