@ARTICLE{Ghazvinian, author = {Ghazvinian, Khosro and Ahmadi Hamedani, Mahmood and Kafshdouzan, Khatereh and }, title = {The Effect of Ceratonia siliqua in Comparison with Antibiotics and Prebiotics on Performance, Carcass Characteristics, Immune System, and Blood Parameters of Broiler Chickens}, volume = {12}, number = {34}, abstract ={چکیده مبسوط مقدمه و هدف: بهبود عوامل موثر در تولید جوجه­ های گوشتی یکی از مهم­ترین اهداف صنعت پرورش طیور در کل دنیا می‌باشد. امروزه مکمل‌های طبیعی رشد جهت رسیدن به عملکرد بهینه طیور ارائه شده است که در این میان می‌توان به پری­ بیوتیک­ ها و گیاهان دارویی اشاره کرد که به­ منظور بهبود سرعت رشد و یا سلامتی پرندگان مورد استفاده قرار گرفته ­اند. این تحقیق به ­منظور بررسی تأثیر آنتی‌بیوتیک، پری­بیوتیک و صمغ دانه خرنوب بر عملکرد، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی و فراسنجه ­های خونی جوجه‌های گوشتی انجام شد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش آزمایشی در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با استفاده از 300 جوجه گوشتی سویه راس 308 انجام شد. جوجه ­ها در 6 تیمار و 5 تکرار (هر تکرار 10 جوجه) توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) شاهد با جیره پایه بر اساس کاتالوگ (فاقد آنتی ­بیوتیک و هرگونه محرک رشد)، 2) آنتی ­بیوتیک ویرجینیامایسین 100میلی گرم بر کیلوگرم جیره، 3) پری‌­بیوتیک سلماناکس 25 میلی­ گرم بر کیلوگرم جیره، 4) پری­بیوتیک سلماناکس 50 میلی­ گرم بر کیلو گرم جیره، 5) صمغ دانه خرنوب 25 میلی گرم بر کیلو گرم جیره و 6) صمغ دانه خرنوب 50 میلی­ گرم بر کیلو­گرم جیره. یافته­ ها: نتایج نشان داد صمغ دانه در هر دو دز تاثیری بر خوراک مصرفی نداشته و بیشترین افزایش وزن در تیمار سلماناکس پری­بیوتیک 50 میلی ­گرم در کیلوگرم مشاهده شد. بهترین ضریب تبدیل خوراک در تیمار سلماناکس پری­بیوتیک 50 میلی­ گرم در کیلوگرم مشاهده گردید. درصد سینه به طور معنی‌داری با افزودن 50 میلی‌گرم پری‌بیوتیک در مقایسه با گروه شاهد بیشترین بود (0/05p<). وزن بورس فابریسیوس و تیتر آنتی ­بادی‌ تولید شده بر علیه نیوکاسل با افزودن 50 میلی‌گرم پری‌بیوتیک نسبت به شاهد افزایش معنی ­داری داشتند (0/05p<). همچنین میانگین غلظت کلسترول و LDL در گروه‌های سلماناکس و صمغ دانه خرنوب در سطوح 50 میلی‌گرم، کاهش معنی­ داری نسبت به گروه شاهد داشت. نتیجه­ گیری: اگرچه افزودن صمغ دانه خرنوب در جیره جوجه‌های گوشتی بر عملکرد، خصوصیات لاشه اختلاف معنی­ داری را نسبت به شاهد ایجاد نکرد ولی نسبت به گروه آزمایشی حاوی آنتی ­بیوتیک بازدهی بهتری داشت. با توجه به اثرات مثبت پری­بیوتیک و صمغ دانه خرنوب، می­توان با استفاده از این ترکیبات به ­عنوان محرک رشد، زمینه حذف آنتی­بیوتیک­ها از جیره طیور را فراهم نمود. }, URL = {http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1116-fa.html}, eprint = {http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1116-fa.pdf}, journal = {Research on Animal Production}, doi = {10.52547/rap.12.34.1}, year = {2021} }