AU - Faramarzi, Behrooz AU - Motevali, Ali AU - Hashemi, Seeyed Jafar AU - Nabavi-Pelesaraei, Ashkan TI - Evaluation of the Environmental Impact of Industrial and Traditional Broiler Chicken Production by Using Life Cycle Assessment PT - JOURNAL ARTICLE TA - rap JN - rap VO - 10 VI - 26 IP - 26 4099 - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1021-fa.html 4100 - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1021-fa.pdf SO - rap 26 AB  - گوشت طیور با سهم بالا در سبد غذایی مردم، یکی از اساسی­ ترین محصولات برای تامین پروتئین خانوارها می­باشد. با توجه به حجم بالای آلاینده­ ها در این بخش، بررسی اثرات زیست­ محیطی تولید این محصول امری ضروری می­باشد. در پژوهش حاضر به بررسی اثرات زیست محیطی تولید مرغ گوشتی در دو روش پرورش صنعتی و سنتی (ارگانیک) با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات در استان مازندران پرداخته شد. اثرات زیست محیطی تولید یک تن مرغ به روش IMPCAT 2002 در قالب 15 شاخص زیست محیطی میانی و 4 شاخص زیست محیطی نهایی بررسی شد. نتایج بدست آمده در پرورش مرغ صنعتی نشان داد که که نهاده هایی مانند اسید چرب، مواد غذایی (کنجاله سویا، ذرت، گندم) و انرژی (الکتریسیته، دیزل و گاز طبیعی) بالاترین سهم در ایجاد شاخص­ های مختلف زیست محیطی میانی دارد. در عین حال بررسی شاخص ­های میانی زیست­ محیطی تولید مرغ به روش سنتی (ارگانیک) نشان داد که بالاترین سهم در ایجاد اکثر شاخص­ های زیست محیطی مربوط به استفاده از سبوس برنج می باشد. همچنین نتایج نشان داد که برای تولید یک تن مرغ گوشتی صنعتی شاخص­ های سلامتی انسان­ها (DALY) 0063/0، کیفیت اکوسیستم (PDF.m2.yr) 46/14321، تغییرات اقلیم (kg CO2 eq) 45/9300 و منابع (MJ primary) 93/42072 و برای تولید یک تن مرغ گوشتی به روش سنتی (ارگانیک) شاخص­ های سلامتی انسان­ها (DALY) 0262/0، کیفیت اکوسیستم (PDF.m2.yr) 33/52324، تغییرات اقلیم (kg CO2 eq) 45/35329 و منابع (MJ primary) 1/224848 می­باشد. نتایج کلی بدست آمده از شاخص های زیست­ محیطی وزن­ دهی ­شده نشان داد که تولید مرغ گوشتی به روش صنعتی به­ دلیل دوره رشد کوتاه جوجه­ ها، نسبت به روش تولیدی سنتی دارای اثرات سوء زیست­ محیطی پایین­ تری می ­باشد. CP - IRAN IN - Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University LG - eng PB - rap PG - 64 PT - Research YR - 2019