@ARTICLE{Nobakht, author = {Anvari, Ali and Nobakht, Ali and }, title = {Efficacy of using Diets Formulated on the Base of Total and Digestible Amino Acids, Soybean and Canola Meals with and without adding Multienzyme in Broilers}, volume = {13}, number = {36}, abstract ={چکیده مبسوط مقدمه و هدف: استفاده از روش‌های موثر در جیره‌نویسی به همراه منابع مختلف تأمین کننده پروتئین و آنزیم از جمله راهکارهای مدیریت تغذیه و کاهش هزینه‌های واحدهای پرورش طیور می‌باشد. اخیراً استفاده از روش جیره‌نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم در تنظیم جیره‌های غذایی طیور رایج گردیده و به خصوص در زمان استفاده از منابع پروتئینی با کیفیت پایین، این روش بازده خوبی را نسبت به جیره‌نویسی بر اساس اسیدهای آمینه کل، به همراه داشته است. آزمایش حاضر جهت ارزیابی کارآیی استفاده از جیره‌های غذایی تنظیم شده بر اساس اسیدهای آمینه کل و قابل هضم، بر پایه کنجاله‌‌های سویا و کلزا، با و بدون افزودن مولتی‌آنزیم بر عملکرد و صفات لاشه جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. مواد و روش‌ها: این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2×2 شامل دو روش جیرنویسی (بر پایه اسیدهای آمینه کل و اسیدهای آمینه قابل هضم)، دو نوع منبع غذایی تأمین کننده پروتئین خام جیره (کنجاله سویا و کنجاله سویا) و دو سطح مولتی‌آنزیم (صفر و 025/0 درصد جیره) و با تعداد 800 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس- 308 در 8 تیمار، 4 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار در سه دوره آزمایشی آغازین (1 تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) انجام گردید. یافته‌ها: نتایج کلی در خصوص عملکرد نشان داد که در جوجه‌های گوشتی جیره‌نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، به همراه استفاده از کنجاله کلزا و نیز کاربرد مولتی‌آنزیم در جیره‌ها، در مقایسه با جیره‌نویسی بر اساس اسیدهای آمینه کل، از طریق کاهش مقدار خوراک مصرفی باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (0/05>p). استفاده از کنجاله کلزا هر چند باعث افزایش درصدهای مربوط به چربی بطنی، سنگدان، کبد و طحال شد، لیکن درصد سینه و ران را نیز افزایش داد که این در اثرات متقابل کنجاله کلزا و جیره‌نویسی بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم و مولتی‌آنزیم نیز مشاهده شد. نتیجه‌گیری: به طور کلی در جوجه‌های گوشتی، در حضور مولتی‌آنزیم، استفاده از کنجاله کلزا در مقایسه با کنجاله سویا در جیره‌های فرموله شده بر اساس اسیدهای آمینه قابل هضم، موجب بهبود عملکرد و صفات لاشه جوجه‌ها می‌گردد. }, URL = {http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1198-fa.html}, eprint = {http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1198-fa.pdf}, journal = {Research on Animal Production}, doi = {10.52547/rap.13.36.9}, year = {2022} }