RT - Journal Article T1 - Effect of Alcoholic Chicory (Cichorium Intybus L.) Extract on Performance and Immune Response of Broilers JF - rap YR - 2014 JO - rap VO - 5 IS - 9 UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-393-fa.html SP - 36 EP - 49 K1 - Chicory extract K1 - Humoral immunity K1 - Cellular immunity K1 - Performance K1 - Broiler AB - هدف این مطالعه بررسی اثر سطوح مختلف عصاره الکلی کاسنی بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه­های گوشتی بود. 200 قطعه جوجه گوشتی یک­روزه سویه راس 308 با طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار بررسی شدند. تیمارها شامل مقادیر صفر (شاهد)، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی­لیتر عصاره الکلی ریشه کاسنی به صورت محلول در یک لیتر آب آشامیدنی بودند که از روز سوم تا 42 روزگی در اختیار جوجه­ها قرار داده شد. مصرف خوراک روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی اندازه­گیری شد. پاسخ­ ایمنی هومورال با اندازه­گیری عیار پادتن سرم در روزهای 21، 28، 35 و 42 پرورش در واکنش به تزریق 1/0 میلی­لیتر از سوسپانسیون 25 درصد گلبول قرمز گوسفندی ( SRBC )، در روزهای 8 و 22 پرورش در عضله سینه و پاسخ­ ایمنی سلولی با تزریق 1/0 میلی­لیتر فیتوهماگلوتینین ( PHA-P )، در روز 16 پرورش به چین پوستی بال جوجه­ها تعیین شد. نتایج نشان داد افزودن 2 میلی­لیتر عصاره به آب موجب افزایش خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه و دوزهای 5/0، 1 و 5/1 میلی­لیتر باعث افزایش وزن سینه و دوز 5/0 میلی­لیتر باعث افزایش وزن تیموس شد (05/0 P< ). مصرف 2 میلی­لیتر عصاره موجب افزایش عیار Anti-SRBC کل، IgG و IgM در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0 P< ). دوزهای 5/0 و 2 میلی­لیتر عصاره، شاخص تحریک پوستی نسبت به PHA-P را افزایش داد (05/0 P< ). بطور کلی می­توان بیان کرد استفاده از 2 میلی­لیتر عصاره باعث بهبود عملکرد و ارتقاء سیستم ایمنی هومورال و سلولی جوجه­های گوشتی شد. LA eng UL http://rap.sanru.ac.ir/article-1-393-fa.html M3 ER -