AU - Alizadeh-Ghamsari, Amir Hossein AU - Nassiri Moghaddam, Hasan AU - Hassanabadi, Ahmad AU - Toroghi, Reza TI - Effect of Dietary L- Glutamine Supplementation on Performance and Small Intestinal Morphology of Broiler Chickens PT - JOURNAL ARTICLE TA - rap JN - rap VO - 3 VI - 5 IP - 5 4099 - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-82-fa.html 4100 - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-82-fa.pdf SO - rap 5 AB  - در این پژوهش اثرات افزودن مکمل ال-گلوتامین بر عملکرد و ریخت­شناسی روده کوچک جوجه‌های گوشتی بررسی شد. 192 قطعه جوجه خروس گوشتی یکروزه از سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی از نظر مقدار انرژی و پروتئین یکسان و دارای سطوح مختلف مکمل ال-گلوتامین (0، 5/0، 1 و 5/1 درصد) به ترتیب در گروه شاهد و سه گروه دیگر آزمایشی بودند که در 21 روز ابتدایی دوره پرورش در اختیار جوجه‌های گوشتی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشانگر بهبود وزن بدن و میانگین افزایش وزن روزانه جوجه‌های گوشتی در اثر مصرف جیره دارای 1 درصد مکمل گلوتامین در مقایسه با تیمار شاهد بود ( 05/0 P< ). وزن نسبی دوازدهه و ژژنوم در جوجه‌هایی که جیره حاوی 1 یا 5/1 درصد گلوتامین را دریافت نمودند، بیشتر از تیمار شاهد بود ( 05/0 P< ). بررسی‌های ریخت‌شناختی نشان داد که مصرف 1 یا 5/1 درصد گلوتامین ارتفاع و مساحت سطح پرزهای دوازدهه و ژژنوم را در جوجه‌های گوشتی افزایش داد ( 05/0 P< ). تراکم سلول‌های گابلت تحت تاثیر افزودن مکمل گلوتامین به جیره قرار نگرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن 1 درصد مکمل گلوتامین به جیره در 21 روز اول دوره پرورش، سبب بهبود عملکرد و ویژگی­های ریخت­شناختی روده کوچک جوجه‌های گوشتی شد. CP - IRAN IN - Ferdowsi University of Mashhad LG - eng PB - rap PG - 24 PT - Research YR - 2013