%0 Journal Article %T Estimation of (Co)Variance Components of Egg Quality Traits for Fars Native Fowls %J Research on Animal Production %V 8 %N 15 %U http://rap.sanru.ac.ir/article-1-768-fa.html %R 10.29252/rap.8.15.195 %D 2017 %K (Co)Variance Components, Egg, Native Fowls, Quality, %X موفقیت اقتصادی گله­های مرغ تخم‌گذار تجاری و بومی تا حدود زیادی به کیفیت تخم­مرغ بستگی دارد به طوری که کیفیت تخم­مرغ یکی ازفاکتورهای مهم درفرآیند جوجه­درآوری بوده و باعث افزایش بازارپسندی محصول می‌شود. این مطالعه با هدف برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات کیفی تخم‌مرغان بومی فارس انجام شد. به همین منظور تعداد 2000 عدد تخم‌مرغ شجره­دار از مرکز مرغ بومی استان فارس جمع‌آوری و صفات کیفیت داخلی و خارجی تخم‌مرغ­ها اندازه‌گیری شدند. اثرات محیطی مؤثر با استفاده از مدل خطی عمومی (GLM) توسط نرم‌افزار SAS انجام گرفت. وراثت­پذیری صفات با استفاده از مدل حیوانی یک صفتی و هم‌بستگی­های ژنتیکی و فنوتیپی بین صفات با استفاده از مدل حیوانی دو صفتی و به­وسیله نرم­افزار ASREML برآورد شد. وراثت­پذیری وزن تخم‌مرغ و صفات خارجی کیفیت تخم‌مرغ شامل مقاومت پوسته، وزن پوسته و ضخامت پوسته به ترتیب 21/0، 44/0، 23/0 و 12/0 و صفات داخلی کیفیت تخم‌مرغ شامل ارتفاع سفیده، وزن سفیده، واحد هاو، وزن زرده و قطر زرده به ترتیب 17/0، 10/0، 17/0، 36/0و 13/0 برآورد شد. هم‌بستگی ژنتیکی و فنوتیپی وزن تخم با صفات کیفیت خارجی و صفات کیفیت داخلی (بجز هم‌بستگی ژنتیکی با وزن زرده) مثبت برآورد شد. هم‌بستگی­های فنوتیپی و ژنتیکی بین صفات کیفیت خارجی مثبت و در دامنه بین 04/0 تا 91/0 برآورد شد. وزن زرده دارای ارتباط ژنتیکی منفی با قطر زرده و خصوصیات پوسته (مقاومت پوسته، ضخامت پوسته و وزن پوسته) بود. هم‌بستگی مقاومت پوسته با صفات ارتفاع سفیده، واحد هاو، وزن زرده و قطر زرده پائین و در جهت منفی بود. نتایج این مطالعه نشان داد که انتخاب در جهت افزایش وزن تخم‌مرغ به بهبود صفات کیفی تخم­مرغ و کاهش وزن زرده در مرغان بومی فارس منجر خواهد شد. %> http://rap.sanru.ac.ir/article-1-768-fa.pdf %P 195-200 %& 195 %! %9 Research %L A-10-1-209 %+ %G eng %@ 2251-8622 %[ 2017