دوره 9، شماره 21 - ( پاییز 1397 )                   جلد 9 شماره 21 صفحات 54-46 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه علمی کاربردی
چکیده:   (3926 مشاهده)
در این پژوهش اثرات جایگزینی کامل دانه جو با سبوس گندم در جیره دام مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش با استفاده از 12 راس بز شیری نژاد سانن در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 21 روز انجام شد که بزها در سه گروه 4 راسی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- تیمار دارای 25 درصد جو و 10 درصد سبوس گندم (شاهد)، 2- تیمار فاقد جو و دارای 25/37 درصد سبوس گندم و 3- تیمار فاقد دانه جو و 5/34 درصد سبوس گندم به علاوه 2 درصد پودر چربی بودند. در هفته پایانی آزمایش جهت تعیین مصرف خوراک روزانه، خوراک باقی­مانده از روز قبل جمع­ آوری و توزین گردید و پس از کسر آن از خوراک ریخته شده در آخور، مشخص شد که مصرف خوراک 3 تیمار اختلاف معنی­ داری با یکدیگر نداشتند (05/0<p). در ادامه پس از اندازه‌گیری قابلیت هضم خوراک به روش خاکستر نامحلول در اسید، مشخص شد که قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، ADF و ماده آلی در تیمار شاهد بیشتر از دو تیمار دیگر بود و این اختلاف معنی‌دار شد (05/0>p) ولی قابلیت هضم NDF در بین تیمارها معنی‌دار نشد  (05/0<p). مایع شکمبه سه ساعت پس از خوراک ­دهی توسط لوله مری از هر دام اخذ گردید و پس از اندازه­ گیری pH آن توسط دستگاه pH ­ سنج، مشاهده شد که این پارامتر در تیمارهای 2 و3 بیشتر از تیمار شاهد بود که اختلاف آنها نیز معنی‌دار شد (05/0>p). رکورد شیر تولیدی روزانه بزها اندازه ­گیری شد و مشاهده­ شد که رکورد شیر تولیدی تیمار شاهد از بقیه تیمارها بالاتر بود و اختلاف بین آنها معنی­ دار گردید (05/0>p). سپس نمونه­ های شیر توسط دستگاه میلکواسکن کارخانه بشیر مشهد آنالیز شدند و مشخص شد که فقط درصد چربی شیر در بین تیمارها اختلاف معنی ­دار داشت (05/0>p) و تیمار 3 دارای بیشترین درصد چربی شیر بود. راندمان تولید شیر در بین تیمارها دارای اختلاف معنی ­دار بود که بیشترین راندمان مربوط به تیمار 3 بود (05/0>p). همچنین انرژی موجود در شیر سه تیمار بر اساس چربی شیر تخمین زده شد و مشخص گردید که انرژی شیر تیمارهای 1 و 2 با هم تفاوت معنی‌داری نداشتند (05/0<p) ولی انرژی شیر تیمار 3 از دو تیمار دیگر بیشتر بود که این اختلاف نیز معنی‌دار شد (05/0>p). سرانجام اختلاف وزن بدن بزهای هر سه تیمار در شروع و پایان آزمایش محاسبه شد و مشخص گردید که در پایان آزمایش، اختلاف وزن بدن دام­ ها دارای اختلاف معنی ­داری با یکدیگر نبودند (05/0<p). در کل می‌توان این­گونه نتیجه ­گیری کرد که حذف کامل جو از جیره بزهای سانن منطقی نبوده و چنانچه بر اساس شرایط اقتصادی و رقابتی تصمیم به چنین کاری گرفته شود، بهتر است که حدود 2 درصد پودر چربی نیز به جیره دام افزوده شود. البته ناگفته نماند که به علت قیمت زیاد این مکمل نسبت به جو، بهای تمام شده خوراک دام افزایش یافته که بالطبع روی قیمت شیر تولیدی و ترکیبات آن نیز اثر افزایشی می­ گذارد.
متن کامل [PDF 815 kb]   (7247 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1396/12/16 | ویرایش نهایی: 1397/9/6 | پذیرش: 1397/3/8 | انتشار: 1397/9/6

فهرست منابع
1. Abii, J.U., P.A. Iji, N.N. Umunna and N.I. Dim. 1993. The replacement value of wheat bran for cotton seed cake and maize in diets for sheep. Bulletin of Animal Health and Production in Africa, 41: 65-69.
2. Andrade, P.V. and P. Schmidely. 2006. Effect of duodenal infusion of trans 10, cis 12-CLA on milk performance and milk fatty acid profile in dairy goats fed high or low concentrate diet in combination with rolled canola seed. Reproduction Nutrition Development Journal, 46: 31-48. [DOI:10.1051/rnd:2005062]
3. Apprich, S., O. Tirpanalan and J. Hell. 2013. Wheat bran-based biorefinery 2: valorisation of products. Food Science and Technology, 5: 222-231. [DOI:10.1016/j.lwt.2013.12.003]
4. AOAC. 2005. Association of official analytical chemists. Official Methods of Analysis. 18th ed. Gaithersburg. USA.
5. Ash, A.J. and B.W. Norton. 1987. Studies with Australian Cashmere goat. I. Effect of dietary protein concentration and feeding levels on body composition of male and female goats. Australian Journal of Agricultural Research, 38: 971-982. [DOI:10.1071/AR9870971]
6. Bartnik, M. and T. Jacubczyk. 1989. Chemical composition and nutritive value of wheat bran. World review of nutrition and dietetics, 60: 92-131. [DOI:10.1159/000417521]
7. Brown-Crowder, E.I., S.P. Hart, M. Cameron, T. Sahlu and A.L. Goetsch. 2001. Effects of dietary tallow level on performance of alpine does in early lactation. Small Ruminant Research, 39: 233-241. [DOI:10.1016/S0921-4488(00)00197-8]
8. Chilliard, Y., A. Ferlay and M. Doreau. 2001. Effect of different types of forage, animal fat or marine oils in cow's diet on milk fat secretion and composition, especially conjugated linoliec acid (CLA) and polyunsaturated fatty acids. Livestock Production Science, 70: 31-48. [DOI:10.1016/S0301-6226(01)00196-8]
9. Chilliard, Y., A. Ferlay, J. Rouel and G. Lamberet. 2003. A review of nutrition and physiological factor affecting goat milk lipid synthesis and lipolysis. Journal of Dairy Science, 86: 1751-1770. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)73761-8]
10. Christensen, R.A., M.R. Cameron, T.H. Klusmeyer, J.P. Elliot, J.H. Clark, D.R. Nelson and Y. Yu. 1993. Influence of amount and degradability of dietary protein on nitrogen utilization by dairy cows. Journal of Dairy Science, 76: 3497-3513. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(93)77689-4]
11. Coe, M.L., T.G. Nagaraja, Y.D. Sun, N. Wallace, E.G. Towne, K.E. Kemp and J.P. Hutcheson. 1999. Effect of virginiamycin on ruminal fermentation in cattle during adaptation to a high concentrate diet and during an induced acidosis. Journal of Animal Science, 77: 2259-2268. [DOI:10.2527/1999.7782259x]
12. Curti, E., E. Carini, G. Bonacini, G. Tribuzio and E. Vittadini. 2013. Effect of the addition of bran fractions on bread properties. Journal of Cereal Science, 57: 325-332. [DOI:10.1016/j.jcs.2012.12.003]
13. Dado, R.G. and M.S. Allen. 1996. Enhanced intake and production of cows offered ensiled alfalfa with higher neutral detergent fibre digestibility. Journal of Dairy Science, 79: 418-428. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(96)76381-6]
14. FAO. 2015. World Agriculture. http://wheatatlas.org/country/IRN.
15. Fehr, P.M. and D. Sauvant. 1978. Nutrition and optimum performance of dairy goats. Livestock Production Science, 5: 203-213. [DOI:10.1016/0301-6226(78)90046-5]
16. Friedt, A.D. and J.J. McKinnon. 2012. Effects of feeding wheat bran and condensed liquid whey in diets of growing cattle. Canadian Journal of Animal Science, 92: 501-504. [DOI:10.4141/cjas2012-056]
17. Gooding, M. 2009. The wheat crop, in: Khan, K and P. Shewry (eds.) Wheat: Chemistry and Technology. Saint Paul, Minnesota, USA, 19-51 pp. [DOI:10.1094/9781891127557.002]
18. Hossain, K., C. Ulven and K. Glover. 2013. Interdependence of cultivar and environment on fibre composition in wheat bran. Australian Journal of Crop Science, 7: 525-531.
19. Islam, M.S., M. Khan and A. Reza. 2009. Effect of wheat bran substitution for corn and dehydrated alfaalfa on finishing lambs. Journal of Animal Science, 38: 61-66. [DOI:10.3329/bjas.v38i1-2.9913]
20. Khan, M.A.S., F. Dolberg and M.A. Akbar. 1992. Effect of fishmeal and wheat bran diet on the performance of local lactating cow in Bangladesh. Bangladesh Journal of Animal Science, 21: 37-42. [DOI:10.1017/S0308229600022194]
21. Khatibi Bardsiri, A., R. Tahmasbi, O. Dayani and A. Khezri. 2017. The Effect of Level of Feed Intake on Digestibility, Nitrogen Balance and Microbial Protein Synthesis in Sheep. Research on Animal Production, 8: 18-24 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.8.15.18]
22. Kung, L. and J.T. Huber. 1983. Performance of high producing cows in early lactation fed protein of raring amounts sources and degradability. Journal of Dairy Science, 66: 227-234. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(83)81781-0]
23. McGregor, B.A. 1984. Growth, development and carcass composition of goat. Proceedings of the workshop, University of Queensland, Brisbane, Canberra, Australia, 82-90 pp.
24. Montgomery, M. and B.R. Baumgardt. 1965. Regulation of food intake in ruminants. 1. Pelleted rations varying in energy concentrations. Journal of Dairy Science, 48: 569-574. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(65)88286-8]
25. Neyrinck, A.M., F. De Backer, P. Cani, L.B. Bindels, A. Stroobants, D. Portelle and N.M. Delzenne. 2008. Immunomodulatory properties of two wheat bran fractions-aleurone enriched and crude fractions- in obese mice. International Immunopharmacol, 8: 1423-1432. [DOI:10.1016/j.intimp.2008.05.015]
26. Nocek, J.E. 1997. Bovine acidosis: implications on laminitis. Journal of Dairy Science, 80: 1005-1028. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(97)76026-0]
27. NRC. 2007. Nutrient Requirement for Dairy Cattle. Academy press Washington, D, C. cereal.
28. Palmquist, D.L. 1984. Use of fats in diets for lactating dairy cows. In: J. Wiseman (ed), Fats in Animal Nutrition. 357-381 pp., Butterworths, Boston, USA. [DOI:10.1016/B978-0-408-10864-5.50025-5]
29. Posner, E. 2009. Wheat flour milling, In: Khan, K and P. Shewry (eds.) Wheat: Chemistry and Technology. Saint Paul, Minnesota, 119-153 pp. [DOI:10.1094/9781891127557.005]
30. Rapetti, L., G.M. Crovetto, G. Galassi, A. Sandrucci, G. Succi, A. Tamburini and G. Battelli. 2002. Effect of Maize, Rumen-Protected Fat and Whey Permeate on Energy Utilization and Milk Fat Composition in Lactating Goats. Italalian Journal of Animal Science, 1: 43-53. [DOI:10.4081/ijas.2002.43]
31. Sampelayo, M.R.S., J.J.M. Alonso, L. Perez, F.G. Extremera and J. Boza. 2004. Dietary Supplements for Lactating Goats by Polyunsaturated Fatty Acid-Rich Protected Fat. Effects after Supplement Withdrawal. Journal of Dairy Science, 87: 1796-1802. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(04)73335-4]
32. Sampelayo, M.R.S., L. Perez, J.J. Martin Alenso, L. Amigo and J. Boza. 2002. Effects of Concentrates with Different Contents of Protected Fat Rich in PUFAs on the Performance of Lactating Granadina Goats. Small Ruminant Research, 43: 141-148. [DOI:10.1016/S0921-4488(02)00007-X]
33. Sebsibe, A., N.H. Casey, W.A. Vanniekerk, A. Tegegne and R.J. Coertze. 2007. Growth performance and carcass characteristics of three Ethiopian goat breeds fed grain less diets varying in concentrate to roughage ratios. South African Journal of Animal Science, 37: 221-232. [DOI:10.4314/sajas.v37i4.4094]
34. Shahjalal, M., H. Galbraith and J.H. Topps. 1992. The effect of changes in dietary protein and energy on growth, body composition and mohair fiber characteristics of British Angora goats. Journal of Animal Production, 54: 405-412. [DOI:10.1017/S0003356100020869]
35. Sherwood, L., H. Klandorf and P. Yancey. 2005. Animal Physiology: from genes to organisms. 2rd edn., Thompson Books Cole, USA, 816 pp.
36. Singh, P., A.K. Garg, R. Malik and D.K. Agrawal. 1999. Effect of replacing barley grain with wheat bran on intake and utilization of nutrients in adult sheep. Small Ruminant Research, 31: 215-219. [DOI:10.1016/S0921-4488(98)00145-X]
37. Sung, H.G., Y. Kobayashi, J. Chang, A. Ha, I.H. Hwang and J.K. Ha. 2007. Low ruminal pH reduced dietary fibre digestion via reduced microbial attachment. Asian Australas Journal of Animal Science, 20: 200-207. [DOI:10.5713/ajas.2007.200]
38. Teh, T.H. 1994. Varying amounts of rumen-inert fat for high producing goats in early lactation. Journal of Dairy Science, 77: 253-258. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(94)76948-4]
39. Verstegen, M.W.A. and S. Tamminga. 2005. The challenges in animal nutrition in the 21st century. Proceedings of the 12th International Symposium on Animal Nutrition, Kosovar, Hungary, 3-30 pp.
40. Van Soest, P.J., J.B. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3598. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
41. Van Keulen, J. and B.A. Young. 1977. Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44: 282-295. [DOI:10.2527/jas1977.442282x]
42. Yagoub, Y.M. and S.A. Babiker. 2008. Effect of dietary energy level on growth and carcass characteristics of female goats in Sudan. Livestock Research and Rural Development, 20: 12-17.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.