دوره 8، شماره 18 - ( زمستان 1396 )                   جلد 8 شماره 18 صفحات 76-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استاد
چکیده:   (399 مشاهده)

    

     ساختارهای بیوشیمیایی و آناتومیکی سلول اسپرم طی فرآیند انجماد اسپرم تحت تأثیر قرار می­گیرند. لذا استفاده از مواد محافظ انجمادی در محیط انجماد، ضروری­ترین بخش در فرآیند انجماد اسپرم می­باشد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف زرده تخم‌مرغ (15، 20 و 25 درصد) به­عنوان ماده محافظ انجماد به همراه سطوح مختلف سدیم دودسیل سولفات (SDS) (صفر، 05/0 و 1/0 درصد) به­عنوان سورفکتانت بر اسپرم­های منجمد یخ­گشایی شده گاو هلشتاین
می­باشد. در این پژوهش از 3 رأس گاو هلشتاین (6-8 ساله و میانگین وزن 850 کیلوگرم) دو بار در هفته توسط واژن مصنوعی اسپرم­گیری شد. برای از بین بردن اثرات فردی دام­ها، انزال­ها به نسبت مساوی باهم مخلوط شدند. نمونه­ها بعد از طی مراحل سردسازی و پر شدن در پایوت­ها، در بخار ازت منجمد شده و در ازت مایع نگهداری شدند. نتایج بدست آمده بعد از یخ­گشایی نشان داد که افزودن 05/0 و 1/0 درصد
SDS بر رقیق کننده حاوی درصدهای مختلف زرده تخم‌مرغ موجب افزایش معنی­دار  درصد جنبایی کل، جنبایی پیش­رونده، درصد خطی بودن جنبایی، جنبایی عرضی سر، سرعت در مسیر مستقیم، سرعت در مسیر منحنی، میانگین سرعت در مسیر، زنده­مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم­های منجمد-یخ­گشایی شده
می­شوند (05/0
P<). افزودن سطح 1/0 درصد SDS در رقیق کننده حاوی درصدهای مختلف زرده تخم‌مرغ نسبت به سطح 05/0 درصد نتایج بهتری را همراه داشت. اختلاف معنی­داری بین گروه­های تیماری (1/0 درصد SDS+ 25 درصد زرده تخم­مرغ) و
(1/0 درصد
SDS+ 15 درصد زرده تخم مرغ) مشاهده نشد. بطورکلی می­توان ترکیب 1/0 درصد SDS+ 15 درصد زرده تخم‌مرغ را به­عنوان موثرترین ترکیب زرده تخم­مرغ و SDS بر اساس ارزیابی میکروسکوبی اسپرم منجمد-یخ­گشایی شده گاو پیشنهاد کرد.

متن کامل [PDF 441 kb]   (191 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي