دوره 8، شماره 18 - ( زمستان 1396 )                   جلد 8 شماره 18 صفحات 65-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:   (4260 مشاهده)
   این آزمایش جهت بررسی اثرات استفاده از ترکیب اسید­­­­های ­آلی بر عملکرد، فراسنجه­های خونی، ریخت­شناسی روده و کیفیت داخلی تخم بلدرچین ژاپنی تخم­گذار در قالب طرح کاملا تصادفی با 225 قطعه بلدرچین ژاپنی تخم­گذار در دو بازه زمانی 37-39 و 40-42 هفتگی در 3 گروه آزمایشی با 5 تکرار و 15 قطعه بلدرچین ژاپنی در هر تکرار انجام گرفت. گروه­های آزمایشی شامل گروه اول به­عنوان شاهد که دریافت­کننده جیره پایه و گروه دوم و سوم علاوه بر جیره پایه به ترتیب، 04/0 درصد آنتی­بیوتیک باسیتراسین دی متیل سالیسیلات به­عنوان محرک رشد و 1/0 درصد ترکیبی از اسیدهای آلی در جیره دریافت کرده­اند. نتایج نشان داد که استفاده از ترکیب اسیدهای آلی سبب افزایش معنی­داری در مصرف خوراک، وزن و تولید تخم و درصد پوسته
تخم ­بلدرچین در مقایسه با گروه شاهد گردید است. همچنین افزایش ارتفاع ویلی­های روده­ای در گروه دریافت کننده مکمل اسید آلی و افزایش تعداد سلول­های گابلت و عمق کریپت­های روده­ای در گروه شاهد مشاهده گردید. کمترین میزان غلظت کلسیم، لیپوپروتئین با چگالی بالا و آلکالین فسفاتاز سرم، ضریب تبدیل خوراک و واحد هاو در گروه دریافت کننده مکمل اسید­های آلی مشاهده گردید. غلظت گلوکز، پروتئین تام، فسفر و آسپارتات آمینو­ترانسفراز سرم تحت تاثیر گروه­های آزمایشی قرار نگرفت
بر اساس نتایج مطالعه حاضر، استفاده از ترکیب اسیدهای آلی به­عنوان جایگزین مناسبی برای آنتی­بیوتیک محرک رشد در بلدرچین ژاپنی تخم­گذار پیشنهاد می­گردد.
متن کامل [PDF 429 kb]   (1243 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/12/9 | ویرایش نهایی: 1396/12/12 | پذیرش: 1396/12/9 | انتشار: 1396/12/9

فهرست منابع
1. Salari, A.A., A. Hassanabadi, H. Nassiri Moghaddam and G. Kalidari. 2017. The effect of diet acidification with hydrochloric and butyric acids on performance, apparent protein digestibility, length and microbial count of small intestine in broiler chickens. Research on Animal Production, 8(16): 29-39. [DOI:10.29252/rap.8.16.29]
2. Fuller, R. 1989. A review. Journal of applied bacteriology, 66: 365-378. [DOI:10.1111/j.1365-2672.1989.tb05105.x]
3. Safamehr, A.R., F. Chavooshi and A. Nobakht. 2017. The effects of Saturea and Thyme medicinal plants with or without enzyme on performance, blood parameters in broiler chickens. Research on Animal Production, 8(16): 70-78. [DOI:10.29252/rap.8.16.70]
4. Ricke, S. 2003. Perspectives on the use of organic acids and short chain fatty acids as antimicrobials. Poultry Science, 82(4): 632-639. [DOI:10.1093/ps/82.4.632]
5. Dibner, J. and P. Buttin. 2002. Use of organic acids as a model to study the impact of gut microflora on nutrition and metabolism. Journal of Applied Poultry Research, 11(4): 453-463. [DOI:10.1093/japr/11.4.453]
6. Leeson, S., H. Namkung, M. Antongiovanni and E. Lee. 2005. Effect of butyric acid on the performance and carcass yield of broiler chickens. Poultry Science, 84(9): 1418-1422. [DOI:10.1093/ps/84.9.1418]
7. Zakeri, A. and P. Kafashi. 2011. The comparative effect of five growth promoters on broiler chickens humoral immunity and performance. Journal of Animal and Veterinary Advances. 10(9): 1097-1101. [DOI:10.3923/javaa.2011.1097.1101]
8. Kandelosi, M. and F. Mirzaii-Aghshelagh. 2010. Effect of saccharomyces cervesie and organic acid on performance and intestinal morphology in broiler, Pajoheshhaie Tolidate Dami, 3(6): 25-34 (In Persian).
9. North, M.O. 1984. Commercial chicken production manual. Commercial chicken production manual. (Ed. 3).
10. Yesilbag, D. and I. Colpan. 2006. Effects of organic acid supplemented diets on growth performance, egg production and quality and on serum parameters in laying hens. Revue de médecine vétérinaire, 157(5): 280-284.
11. Thampson, J. L. and M. Hinton. 1997. Antibacterial activity of formic acid and propionic acids in the diet of hens on salmonella in the crop. British Poultry Science, 38: 59-65. [DOI:10.1080/00071669708417941]
12. Xu, Z., C. Hu, M. Xia, X. Zhan, and M. Wang. 2003. Effects of dietary fructooligosaccharide on digestive enzyme activities, intestinal microflora and morphology of male broilers. Poultry Science, 82(6): 1030-1036. [DOI:10.1093/ps/82.6.1030]
13. SAS Institute. 2000. SAS® User's Guide: Statistics. Version & Edition. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
14. Izat, A., L.M.H. Adams and M. Cabel. 1990. Effect of formic acid or calcium format in feed on performance of brioler chicks. Poultry Science, 69: 1876-1882. [DOI:10.3382/ps.0691876]
15. Iba, A.M. and A.J. Berchieri. 1995. Studies on the use of formic acid-propionic acid mixture (Bio-addTM) to control experimental salmonella infection in broiler chickens. Avian Pathology, 24: 303-311. [DOI:10.1080/03079459508419071]
16. Jensen, L. and C. Chang. 1976. Effect of calcium propionate on performance of laying hens. Poultry Science, 55(2): 816-817. [DOI:10.3382/ps.0550816]
17. Abdel-Fattah, S., M. El-Sanhoury, N. El-Mednay and F. Abdel-Azeem. 2008. Thyroid activity, some blood constituents, organs morphology and performance of broiler chicks fed supplemental organic acids. International Journal of Poultry Science, 7(3): 215-222. [DOI:10.3923/ijps.2008.215.222]
18. Boling, S.D., M. Douglas, J. Snow, C. Parsons and D. Baker. 2000. Citric acid does not improve phosphorus utilization in laying hens fed a corn-soybean meal diet. Poultry Science, 79: 1335-1337. [DOI:10.1093/ps/79.9.1335]
19. Youssef, A., H. Hassan, H. Ali and M. Mohamed. 2013. Effect of probiotics, prebiotics and organic acids on layer performance and egg quality. Asian Journal Poultry Science, 7(2): 65-74. [DOI:10.3923/ajpsaj.2013.65.74]
20. Samanta, S., S. Haldar and T. Ghosh. 2010. Comparative efficacy of an organic acid blend and bacitracin methylene disalicylate as growth promoters in broiler chickens: effects on performance, gut histology, and small intestinal milieu. Veterinary Medicine International, 2010: 645-650. [DOI:10.4061/2010/645150]
21. Grashorn, M., R. Gruzauskas, A. Dauksiene, A. Raceviciute-Stupeliene, V. Jarule, A. MiežeiIene, G. Alencikiene and V. Slausgalvis. 2013. Influence of dietary organic acids on quality and sensory attributes of chicken eggs. European Poultry Science Journal, 77: 29- 34.
22. Shalaei, M., S.M. Hosseini and E. Zergani. 2014. Effect of different supplements on eggshell quality, some characteristics of gastrointestinal tract and performance of laying hensVeterinary Research Forum, 7(10): 220-222 (In Persian).
23. Gama, N., M. Olivera, E. Santin and J. Berchieri. 2000. Supplementation with organic acids in diets of laying hens. Ciencia Rural Santa Maria, 30: 499-502. [DOI:10.1590/S0103-84782000000300022]
24. Abdel-Mageed, M. 2012. Effect of using organic acids on performance of Japanese quail fed optimal and sub-optimal energy and protein levels 2. Butyric acid. Egyptian Poultry Science, 32(III): 625-644.
25. Soltan, M. 2008. Effect of dietary organic acid supplementation on egg production, egg quality and some blood serum parameters in laying hens. International Journal of Poultry Science, 7(6): 613-621. [DOI:10.3923/ijps.2008.613.621]
26. Park, K., A. Rhee, J. Um and I. Paik. 2009. Effect of dietary available phosphorus and organic acids on the performance and egg quality of laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 18: 598-604. [DOI:10.3382/japr.2009-00043]
27. Kadim, I., W. Al-Marzooqi, O. Mahgoub, A. Al-Jabri and S. Al-Waheebi. 2008. Effect of acetic acid supplementation on egg quality characteristics of commercial laying hens during hot season. International Journal of Poultry Science, 7(10): 1015-1021.
28. Shalai, M. and M. Hosaini. 2014. The effect of antibiotic and its possible alternatives (organic acids, probiotics, prebiotics) on the performance, Egg traits and blood metabolites of commercial laying hens. Iranian Journal of Animal Science Research, 6(3): 208-217 (In Persian).
29. Syedpiran, A., A. Nobakht and S. Khodai. 2011. The effects of probiotics, organic acid and mixed herbs on performance, egg quality and Blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Journal of Veterinary Medicine, 5(1): 1111-1122 (In Persian).
30. Adil, S., T. Banday, G.A. Bhat, M.S. Mir and M. Rehman. 2010. Effect of dietary supplementation of organic acids on performance, intestinal histomorphology and serum biochemistry of broiler chicken. Veterinary medicine international, 5(10):10-15. [DOI:10.4061/2010/479485]
31. Qaisrani, S., N. Krimpen, M. Kwakkel, R. Verstegen and M. Hendriks. 2015. Diet structure, butyric acid, and fermentable carbohydrates influence growth performance, gut morphology, and cecal fermentation characteristics in broilers. Poultry science, 94(9): 2152-2164. [DOI:10.3382/ps/pev003]
32. Klaver, F.A.M. and R. Van-der-meer. 1993. The assumed assimilation of cholesterol by Lactobacilli and Bifidobacteriumbifidum is due to their bile salt deconjugating activity. Applied Environ Microbology, 59: 1120-1124.
33. Nourmohammadi, R., S.M. Hosseini and H. Farhangfar. 2013. Effect of citric acid and microbial phytase on serum enzyme activities and plasma minerals retention in broiler chicks. African Journal of Biotechnology, 10(62): 13640-13650.
34. Abedini, M., F. Shariatmadari and M. karimi. 2011. Comparison of the effects of medicinal plants, organic acids and antibiotics in diets containing barley and enzyme on performance, Blood, immune response and intestinal morphology of broiler chickens. journal of animal production, 13(3): 19-27 (In Persian).
35. Hedayati, M., M. Manafi, M. Yari and A. Avara. 2014. The Influence of an Acidifier Feed Additive on Biochemical Parameters and Immune Response of Broilers. Annual Research and Review in Biology, 4(10): 1637-1645. [DOI:10.9734/ARRB/2014/8210]
36. Gunal, M., G. Yayli, O. Kaya, N. Karahan and O. Sulak. 2006. The effects of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. International Journal of Poultry Science, 5(2): 149-155. [DOI:10.3923/ijps.2006.149.155]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.