دوره 9، شماره 21 - ( پاییز 1397 )                   جلد 9 شماره 21 صفحات 45-36 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

didarkhah M, Dirandeh E. (2018). The Effect of Probiotic and Prebiotic Supplements on Performance and Health of Baluchi Growing Lambs . rap. 9(21), 36-45. doi:10.29252/rap.9.21.36
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-881-fa.html
دیدارخواه مسعود، دیرنده عیسی. تأثیر مکمل‌های پرو‌بیوتیکی و پری‌بیوتیکی بر عملکرد و سلامتی بره‌های در حال رشد بلوچی پژوهشهاي توليدات دامي 1397; 9 (21) :45-36 10.29252/rap.9.21.36

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-881-fa.html


دانشگاه بیرجند
چکیده:   (3847 مشاهده)
هدف از این آزمایش تعیین اثرات فرآوردهای میکروبی متفاوت بر عملکرد و سلامتی گوسفندان نژاد بلوچی بود. در این تحقیق 40 رأس بره نر بلوچی با میانگین سنی یک سال و وزن اولیه 5/1 ± 30 کیلوگرم به مدت 90 روز در قالب طرح کاملا" تصادفی قرار گرفته شدند. تیمارهای آزمایشی به ترتیب شامل: 1- گروه شاهد (جیره پایه)، 2- گروه پروبیوتیک (جیره پایه + 5/0 گرم پروبیوتیک به ازای هر راس در روز)، 3- گروه پری­بیوتیک ( جیره پایه + 2 گرم پری­بیوتیک به ازای هر راس در روز)، 4- گروه سین بیوتیک (جیره پایه + 5/0 گرم پروبیوتیک + 2گرم پری­بیوتیک به ازای هر راس در روز) بود. مقدار خوراک مصرفی هر گوسفند در کل دوره ثبت شد. وزن­ کشی دام­ ها در ابتدا و انتهای دوره صورت گرفت. نمره ­دهی مدفوع بصورت هفتگی انجام شد. اندازه ­گیریpH  مایع شکمبه بلافاصله پس از گرفتن نمونه و صاف کردن آن، تعیین گردید. تیمار اثر معنی­ داری روی وزن نهایی، افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و بازده غذایی نداشت. همچنین تفاوت معنی­ داری بین تیمارها در شاخص ­های سلامتی، قوام مدفوع و قابلیت هضم مواد مغذی نداشت. نتایج این تحقیق نشان داد که با مصرف پروبیوتیک مقدارpH  مایع شکمبه گوسفندهای آزمایشی افزایش پیدا کرد و با گروه شاهد که فقط جیره پایه را مصرف کرده ­بودند اختلاف معنی­ داری داشت (05/0p<). نتایج مربوط به اسیدهای چرب فرار نشان داد که اختلاف معنی ­داری در سطح 5 درصد بین جیره ­های متفاوت وجود داشت و دام­ هایی که جیره پروبیوتیک مصرف کرده بودند، اسید­های چرب فرار بیشتری تولید کردند (05/0p<). گروه شاهد دارای بیشترین نیتروژن آمونیاکی شکمبه بود و با سایر گروه ­ها اختلاف ­معنی­ داری داشت (05/0p<). به­ طور­کلی نتایج این آزمایش نشان دادن پرو پری بیوتیکی مکمل نتوانست اثر معنی­ داری بر عملکرد و شاخص ­های سلامتی بره های در حال رشد داشته باشد.
 
متن کامل [PDF 984 kb]   (1785 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1396/11/15 | ویرایش نهایی: 1397/9/11 | پذیرش: 1397/3/6 | انتشار: 1397/9/6

فهرست منابع
1. Abu-Tarboush, H.M., M.Y. Al-Saiady and A.H. Keir El-Din. 1996. Evaluation of diet containing lactobacilli on performance, fecal coliform, and lactobacilli of young dairy calves. Animal Feed Science and Technology, 57: 39-49. [DOI:10.1016/0377-8401(95)00850-0]
2. Adams, DC., ML. Galyean, HE. Kiesling, D. Wallace Joe and MD. Finkne .1981. Feedlot performance of rowing steers and digestibility in monensinon liquid dilution rate, rumen fermentati and Influence of viable Yeast cultu, sodium bicarbonate and lambs. Journal of Animal Science, 53: 780-789. [DOI:10.2527/jas1981.533780x]
3. Afshar Mazandaran, N.V. and A. Rajab. 2002. Probiotics and their application in feeding livestock and poultry. Nourbakhsh Publication, 24: 83-98. (In Persian).
4. Agarwal, N., D.N. Kamra, L.C. Chaudhary, A. Sahoo and N.N. Pathak. 2002. Microbial status and rumen enzyme profile of crossbred calves fed on different microbial feed additives. Letters in Applied Microbiology, 34: 329-36. [DOI:10.1046/j.1472-765X.2002.01092.x]
5. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington,
6. Azimzadeh, A., A. Asadi al-Mutati, A. Akbar Khadem and J. Mohammad Moradi. 2015. Effects of feeding a synbiotic additive on the growth and health performance of Holstein calves. Animal production research. Sixth year Number, 12: 113-105 (In Persian).
7. Bach, A., S. Calsamiglia and M.D. Stern. 2005. Nitrogen metabolism in the rumen Journal of dairy science, 88: 9-21. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)73133-7]
8. Beauchemin, K.A., W.Z. Yung, D.P. Morgavi, G.R. Ghorbani and J.A.Z. leedle. 2003. Effects of bacterial direct-fed microbial and yeast on site and extent of digestion, blood chemistry and ubclinical ruminal acidosis in feedlot cattle. Journal of Animal Science, 81: 1628-1640. [DOI:10.2527/2003.8161628x]
9. Beckman, J.L. and W.P. Weiss. 2005. Nutrient digestibility of diets with different fiber to starch ratios when fed to lactating dairy cows. Journal of dairy science, 88: 1015-1023. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)72769-7]
10. Conway, W.J. 1950 Micro diffusion analysis and volumetric error. (2th ed.) Crosby Lock Wood and Son. London, U.K,
11. Enjalbert, F., J.E. Garrett, R. Moncoulon, C. Bajourthe and P. Chicoteau. 1999. Effects of yeast culture (saccharomyces cerevisiae) on ruminal digestion in non-lactating dairy cows. Animal Feed Science and Tech, 183: 140-151.
12. Erb, O. 1992. Prevention of diarrhoea in the calf with live yeast. Zur DurchfallpropHylaxe mit lebender Hefe beim Kalb, 109 pp.
13. Firkins, J.L., Z. Yu and M. Morrison. 2007. Ruminal nitrogen metabolism: perspectives for integration of microbiology and nutrition for dairy. J. Journal of dairy science, 90: 1-16. [DOI:10.3168/jds.2006-518]
14. Firouznia, H. 2013. Effect of Saccharomyces cerevisiae on the production, composition of milk and blood parameters in Holstein lactating cows. master thesis. Faculty of Agriculture, Tabriz University, (In Persian).
15. Fowler, J., R. Kakani, A. Haq, J. Byrd and C. Bailey. 2015. Growth promoting effects of prebiotic yeast cell wall products in starter broilers under an immune stress and clostridium perfringens challenge. The Journal of Applied Poultry Research, 24: 66-72. [DOI:10.3382/japr/pfv010]
16. Fujiwara, K., M. Yamazaki, H. Abe, K. Nakashima, Y. Yakabe, M. Otsuka, Y. Ohbayashi, Y. Kato, K. Namai, A. Toyoda, Y. Miyaguchi and Y. Nakamura. 2009. Effect of Bacillus subtilis var. natto fermented soybean on growth performance, microbial activity in the caeca and cytokine gene expression of domestic meat type chickens. The Journal of Poultry Science, 46: 116-122. [DOI:10.2141/jpsa.46.116]
17. Galvao, K.N., J.E. Santos, A. Coscioni, M. Villasenor, W.M. Sischo and A.C. Berge. 2005. Effect of feeding live yeast products to calves with failure of passive transfer on performance and patterns of antibiotic resistance in fecal Echerchia coli. Reproduction Nutrition Development, 45: 427-440. [DOI:10.1051/rnd:2005040]
18. Gibson, G.R. 2004. Fibre and effects on probiotics (the prebiotic concept). Clinical Nutrition Supplements, 1: 25-31. [DOI:10.1016/j.clnu.2004.09.005]
19. Gibson, G.R. and M.B. Roberfroid. 1995. Dietary modulation of the human colonicmicrobia: Introducing the concept of prebiotics. Journal of Nutrition, 125: 1401-1412. [DOI:10.1093/jn/125.6.1401]
20. Girard, I.D. 1995. Stimulation of ruminal bacteria by difference fractions derived from culture of Saccharomyces cerevisiae strain 1026. Journal of Animal Science, 73: 264 pp.
21. Heinrichs, A., C. Jones and B. Heinrichs. 2003. Effects of mannan oligosaccharide or antibiotics in neonatal diets on health and growth of dairy calves. Journal of dairy science, 86: 4064-4082. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)74018-1]
22. Heydari Khormizy, S., R. Dehghan, M. Benadiki, K. Researcher and A. Zali. 2007. Study of the effect of probiotic and fungal probiotics on production performance of Holstein cattle in early lactation. Master's thesis, University of Tehran, (In Persian).
23. Hossain, S.A., S. Parnerkar, N. Haque, R.S. Gupta, D. Kumar and A.K. Tyagi. 2012. Influence of dietary supplementation of live yeast (Saccharomyces cerevisiae) on nutrient utilization ruminal and biochemical profiles of Kankrej calves. Int. Journal of Applied Animal Research, 1: 30-38.
24. Hossein Abadi, M., M. Dehghan Banadaki and A. Zali. 2013. Effect of adding probiotic bacteria in milk or initial feed on growth performance, health condition, blood and stomatal parameters of Holstein calves. Animal production research. forth year, 8: 69-57 (In Persian).
25. Houdijk, J.G.M., M.W. Bosch, S. Tamminga, M.W.A. Verstegen and E.B. Berenpas. 1999. Apparent ileal and total-tract nutrient digestion by pigs as affected by dietary non-digestible oligosaccharides. Journal of Animal Science, 77: 148-158. [DOI:10.2527/1999.771148x]
26. Kertz, A.F., L.F. Reutzel and G.M. Thomson. 1991. Dry matter intake from parturition to mid-lactation. Journal of dairy science, 74: 229. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78401-4]
27. Khadem, AA., M. Pahlavan, A. Afzalzadeh and R. Ezaeian. 2007. Effects of live Yeast Saccharomyces cerevisiae on fermentation parameters and microbial populations of rumen, total tract digestibility of diet nutrients and on in situ degradability of Alfafa hay in Iranian Chall sheep.Pakistan Journal of Biological Sciences, 10: 590-597. [DOI:10.3923/pjbs.2007.590.597]
28. Kogan, G. and A. Kocher. 2007 . Role of yeast cell wall polysaccharides in pig nutrition and health protection. Livest Science, 109-165. [DOI:10.1016/j.livsci.2007.01.134]
29. Kong, X.F., G.Y. Wu and Y.L. Yin. 2011. Roles of pHytochemicals in amino acid nutrition. Front. Biosci, 3: 372-384. [DOI:10.2741/s157]
30. Krehbiel, C.R., S.R. Rust, G. Zhang and S.E. Gillil. 2003. Bacterial direct-fed microbials in ruminant diets: Performanceresponse and mode of action. Journal of Animal Science, 81: 120-132.
31. Kritas, S.K. and R.B. Morrison. 2005. Evaluation of probiotics as a substitute for antibiotics in a large pig nursery. The Veterinary Record, 156: 447-448. [DOI:10.1136/vr.156.14.447]
32. Kung, L., E.M. Kreck, R.S. Tung, A.O. Hession, A.C. Sheperd, M.A. Cohen, H.E. Swain and J. A.Z. Leedle. 1997. Effects of a live yeast culture and enzymes on in-vitro ruminal fermentation and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science, 80: 2045-2057. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(97)76149-6]
33. Lindsay, D.B. and D.W. Pcthick. 1983. Dynamic biochemistry of animal production. Edited by Riis, P.M. Chapter, 16: 471.
34. Newman Kiler .1994. Mannan-oligosaccharides: Natural polymers with significant impact on the gastrointestinal microflora and the immune system. Biotechnolofrv in the Feed Industry-Proceedings of Alltech's Tenth Annual Symposium TP Lyons and KA Jacques (Eds) Nottingham University Press, Nottingham, 28: 723-740.
35. Nikkhah, A., M. Dehghan-banadaki and A. Zali. 2004. Effects of feeding yeast (Saccharomyces Cerevisiae) on productive performance of lactating Holstein dairy cows. Iranian Journal Agric, 35: 53-60.
36. Nisbet, DJ. and S.A. Martin. 1991. Effect of Saccharomyces cerevisiae culture on lactate utilization by the ruminal bacterium Selenomonas ruminantium. ournal of Animal Science, 69: 4628-4633.. [DOI:10.2527/1991.69114628x]
37. Piva, G., S. Belladonna, G. Fusconi and F. Sicoaldi. 1993. Effects of yeast on dairy cow performance, ruminal fermentation, blood composition and milk manufacturing properties. Journal of Dairy Science, 76: 2717-2722. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(93)77608-0]
38. Plata, FP., G.D. Mendoza, J.R. Blrcena-Gama and S. Gonzalez. 1994. Effect of a Yeast culture (Saccharomyces Cerevisia) on neutral detergent fiber digestion in steers fed oat straw based diets. Anim Feed Sci Tech, 4: 203-210. [DOI:10.1016/0377-8401(94)90046-9]
39. Rezaee, M., M. Rezaeian, S.A. Mirhadi and M. Moradi. 2008. Effects of yeast supplementation on rumenfermentation, microbial population and the performance of male fattening calves. Journal Veterinary Research, 62: 403-409.
40. Riddell, J.B., A.J. Gallegos, D.L. Harmon and K.R. Mcleod. 2010. Addition of a Bacillus based probiotic to the diet of pre ruminant calves: influence on growth, health, and blood parameters. Intern. Journal of Applied Research in Veterinary Medicine, 8: 78-85.
41. Sandine, W.E. 1979. Roles of Lactobacillus in the Intestinal-Tract. Journal of Food Protection, 42: 259-262. [DOI:10.4315/0362-028X-42.3.259]
42. SAS, Institute. 2003. SAS User's Guide. Version 9.1 ed. SAS Institute Inc., Cary, NC.
43. Satter, L.D. and L.L. Slyter. 1974. Effect of ammonia concentration on rumen microbial protein production in vitro. BrI. Journal Nutrition, 32: 199-208. [DOI:10.1079/BJN19740073]
44. Shaver, R.D. and J.E. Ggarrett. 1995. Lactating responses to dietary yeast culture on commercial dairies Journal of Animal Science, 53-73.
45. Tannock, G.W. 2001. Molecular assessment of intestinal microflora. The American Journal of Clinical Nutrition, 73: 410- 414. [DOI:10.1093/ajcn/73.2.410s]
46. Taylor, D.J. 2001. Effects of antimicrobials and their alternative. British Journal of Poultry Science, 42: 67.
47. Titi, H.H., R.O. Dmour and A. Abdullah. 2008. Growth performance and Carcass characteristics of Awassi lambs and Shami goat kid culture in their finishing diet. Journal of Animal Science, 142: 375-383 . [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2007.06.034]
48. Van Soest, P.J., J.B. Robertson and B.A. Lewis. 1991. methods of ditary fiber, neutral detergent fiber,and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 35-83. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
49. Wallace, R.J. 1994. Ruminal microbiology, biotechnology and ruminant nutrition: progress and problems. Journal of Dairy Science, 72: 2992-3003. [DOI:10.2527/1994.72112992x]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb