دوره 8، شماره 16 - ( تابستان 1396 )                   جلد 8 شماره 16 صفحات 39-29 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:   (3231 مشاهده)
     اثر افزودن اسید کلریدریک و اسید بوتیریک به جیره‌‌ بر عملکرد، قابلیت هضم ظاهری پروتئین، جمعیت میکروبی روده کوچک، شاخص‌های لاشه و بافت شناسی روده جوجه‌های گوشتی نر بررسی شد. تعداد 280 قطعه جوجه گوشتی یک­روزه سویه رأس ٣٠٨  به7 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه اختصاص داده شد. داده‌ها در قالب طرح کاملاً تصادفی آنالیز آماری شدند. تیمارهای آزمایشی شامل افزودن دو سطح اسید کلریدریک (5/1 و 3 درصد)، دو سطح اسید بوتیریک (2/0 و 4/0 درصد) و دو سطح مخلوطی از آنها (5/4+1/0 و 3+2/0 درصد به ترتیب اسید کلریدریک+ اسید بوتیریک) و یک تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد که تأثیر افزودن اسید کلریدریک و اسید بوتیریک به جیره بر میانگین وزن و افزایش وزن روزانه بدن در مقایسه با گروه شاهد معنی‌دار نبود، با وجود این، تیمار اسید کلریدریک در سطح 3 درصد کمترین و تیمار اسید بوتیریک در سطح 4/0 درصد بالاترین میانگین وزن و افزایش وزن روزانه بدن را داشتند. اسیدهای افزوده شده اثر معنی‌داری بر ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد نسبت به تیمار شاهد داشتند و در تیمارهای اسید کلریدریک با سطح 3 درصد و استفاده توأم آن با اسید بوتیریک (2+3/0درصد) بالاترین مقدار بود. اثر تیمارها بر قابلیت هضم ظاهری پروتئین، جمعیت میکروبی روده کوچک، شاخص‌های لاشه و بافت شناسی روده جوجه‌های گوشتی در مقایسه با گروه شاهد معنی‌دار نبود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از اسید کلریدریک و اسید بوتیریک در جیره‌های غذایی تأثیر مثبتی بر عملکرد، شاخص‌های لاشه و مورفولوژی روده کوچک جوجه‌های گوشتی نداشت.
متن کامل [PDF 505 kb]   (1905 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/8/8 | پذیرش: 1396/8/8 | انتشار: 1396/8/8

فهرست منابع
1. Abbasi, A.K., A.H. Lichtman and J.S. Pober. 2010. Cellular and molecular immunology. 4ed. Philadelphia: W. B. Saunders, 553 pp.
2. Adil, S., T. Banday, G. Ahmad Bhat and M. Saleem Mir. 2010. Effect of dietary supplementation of organic acids on performance, intestinal histomorphology and serum biochemistry of broiler chicken. Veterinary Medicine International pp: 1-7. [DOI:10.4061/2010/479485]
3. Abdullahi Zavh, G. 2011. The effect of adding the root of Ferula to the diet on performance, nutrient digestibility and intestinal microflora population in broiler chickens. M.Sc. Thesis of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, (In Persian).
4. Afshar Mazandaran, N. and A. Rajab. 2001. Probiotics and their application in livestock and poultry feed. Second Edition. Noorbakhsh Publications, Tehran, 8971, https://www.civilica.com/Paper-thvc15-thvc15_002.html (In Persian).
5. Alp, M., N. Kocabagli and R. Kahraman. 1999. Effects of dietary supplementation with organic acids and zinc bacitracin on ileal microflora, pH and performance in broiler. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 23: 451-455.
6. Barreto, M.S.R., J.F.M. Menten, A.M.C. Racanicci, P.W.Z. Pereira and P. Rizzo. 2008. Plant extracts used as growth promoters in broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 2: 109-115. [DOI:10.1590/S1516-635X2008000200006]
7. Batal, A.B. and C.M. Parsons. 2002. Effect of age on nutrient digestibility in chicks fed different diets. Poultry Science, 81: 400-407. [DOI:10.1093/ps/81.3.400]
8. Bolton, W. and W.A. Dewar. 1965. The digestibility of acetic, propionic and butyric acids by the fowl. British Journal of Poultry Science, 6: 103-105. [DOI:10.1080/00071666508415562]
9. Boling, S.D., J.L. Snow, C.M. Parsons and D.H. Baker. 2001. The effect of citric acid on calcium and phosphorus requirements of chicks fed corn-soybean meal diets. Poultry Science, 80: 783-788. [DOI:10.1093/ps/80.6.783]
10. Brenes, A., A. Viveros, I. Arija, C. Centeno, M. Pizarro and C. Bravo. 2003. The effect of citric acid and microbial phytase on mineral utilization in broiler chicks. Animal Feed Science and Technology, 110: 201-219. [DOI:10.1016/S0377-8401(03)00207-4]
11. Dibner, J.J. and P. Buttin. 2002. Use of organic acids as a model to study the impact of gut microflora on nutrition and metabolism. Journal Applied of Poultry Research, ‌11: 453-463. [DOI:10.1093/japr/11.4.453]
12. Denli, M., F. Okan and K. Celik. 2003. Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition, 2: 89-91. [DOI:10.3923/pjn.2003.89.91]
13. Friedman, A. and E. Bar-Shira. 2005. Effect of nutrition on development of immune competence in chickens' gut associated lymphoid system. In: Proceeding of 15th European Symposium on Poultry Nutrition. Balatonfured, Hungary pp: 234-239.
14. Hernandez, F., V. Garcia, J. Madrid, P. Oringo, C. Atala and M.D. Megias. 2006. Effect of formic acid on performance, digestibility, intestinal histomorphology and plasma metabolite levels for broiler chickens. British Journal of Poultry Science, 47: 50-56. [DOI:10.1080/00071660500475574]
15. Huang, K.H., V. Ravindran and W.L. Bryden. 2005. Influence of age on the apparent ileal acid digestibility of feed ingredients for broiler chickens. British Journal of Poultry Science, 46: 236-245. [DOI:10.1080/00071660500066084]
16. Iba, A.M. and A.J. Berchieri. 1995. Studies on the use of formic acid-propionic acid mixture (Bio-addTM) to control experimental salmonella infection in broiler chickens. Avian Pathology, 24: 303-311. [DOI:10.1080/03079459508419071]
17. Isazade, S., S.N. Mousavi and R. Taherkhani. 2015 Effects of organic acids with different dietary electrolyte balances on growth performance and intestinal microbial population of broiler. Research on Animal Production, 6(12): 49-60 (In Persian).
18. Jozefiak, D., A. Rutkowski and S.A. Martin. 2004. Carbohydrate fermentation in the avian ceca. Animal Feed Science and Technology, 113: 1-15. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2003.09.007]
19. Kirchgessner, M. and F.X. Roth. 1982. Fumaric acid as a feed additive in pig nutrition. Pig News Inf, ‌3: 259-264.
20. Leeson, S., H. Namkung, M. Antongiovanni and E.H. Lee. 2005. Effect of butyric acid on the performance and carcass yield of broiler chickens. Poultry Science, 84: 1418-1422. [DOI:10.1093/ps/84.9.1418]
21. Lee, K.W., H. Everts, H.J. Kappert, M. Frehner, R. Losa and A.C. Beynen. 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Britith Poultry Science, 44: 450-457. [DOI:10.1080/00071660301985]
22. Mollaei Kandellosi, M.R. and F. Mirzaeei Aghjeh Gheshlagh. 2012. The effect of probiotic saccharomyces cerevisiae and organic acids on the yield and morphology of small intestine in broiler chicks. Research on Animal Production, 3(6): 25-34 (In Persian).
23. Noy, Y. and D. Sklan. 1995. Digestion and absorption in the young chick. Poultry Science, 74: 366-373. [DOI:10.3382/ps.0740366]
24. Noy, Y. and D. Sklan. 2002. Yolk and exogenous feed utilization in the post hatch chick. Poultry Science, 80: 1490-1495. [DOI:10.1093/ps/80.10.1490]
25. Paul, S.K., G. Halder, M.K. Mondal and G. Samanta. 2007. Effect of organic acid salt on the performance and gut health of broiler chickens. Journal of Poultry Science, 44: 389-395. [DOI:10.2141/jpsa.44.389]
26. Pinchasov, Y and L.S. Jensen. 1989. Effect of short-chain fatty acids on voluntary feed intake of broiler chicks. Journal of Poultry Science, 68: 1612-1618. [DOI:10.3382/ps.0681612]
27. Pryde, S.E., S.H. Duncan, G.L. Hold, C.S. Stewart and H.J. Flint. 2002. The microbiology of butyrate formation in the human colon. FEMS Microbiology Letters, 217: 133-139. [DOI:10.1111/j.1574-6968.2002.tb11467.x]
28. Rafacz- Livingston, K.A., C.M. Parsons and R.A. Jungk. 2005. The effects of various organic acids on phytate phosphorus utilization in chicks. Journal of Poultry Science, 84: 1356-1362. [DOI:10.1093/ps/84.9.1356]
29. Rodrigues, K.L., J.C.T. Carvalho and J.M. Schneedorf. 2005. Anti-inflammatory properties of kefir and its polysaccharide extract, Inflammopharmacology, 13: 485-492. [DOI:10.1163/156856005774649395]
30. Rynsburger, J.M. 2009. Physiological and nutritional factors affecting protein digestion in broiler chickens. M.Sc. Thesis, Department of Animal and Poultry Science, University of Saskatchewan. http://hdl.handle.net/10388/etd-09182009-184057.
31. Selle, P.H. and V. Ravindran. 2007. Microbial phytase in poultry nutrition. Animal Feed Science Technology, 135: 1-41. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.06.010]
32. Thompson, J.L. and M. Hinton. 1997. Antibacterial activity of formic acid and propionic acid in the diet of hens on Salmonellae in the crop. British Poultry Science, 38: 59-65. [DOI:10.1080/00071669708417941]
33. Van Immerseel, F., V. Fievez, J. Debuck, F. Pasmans, A. Martel, F. Haesebrouck and R. Ducatelle 2004. Microencapsulated short-chain fatty acids in fee modify colonization and invasion early after infection with Salmonella enteritidis in young chickens. Journal of Poultry Science, 83: 69-74. [DOI:10.1093/ps/83.1.69]
34. Waldroup, A., S. Kaniawato and A. Mauromoustakos. 1995. Performance characteristics and microbiological aspects of broiler fed diets supplemented with organic acids. Journal of Food Protect, 58: 482-489. [DOI:10.4315/0362-028X-58.5.482]
35. Yeo, J. and K. Kim. 1997. Effect of feeding diets containing an antibiotic, a probiotic, or yucca extract on growth and intestinal urease activity in broiler chicks. Poultry Science, 76: 381-385. [DOI:10.1093/ps/76.2.381]
36. Zulkifli, I., M.T. Che Norma, D.A. Israf and A.R. Omar. 2000. The effect of early age feed restriction on subsequent response to high environmental temperatures in female broiler chickens. Poultry Science, 79: 1401-1407. [DOI:10.1093/ps/79.10.1401]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.